Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Ще има ли Европа самостоятелна политика спрямо САЩ и Китай?

Сегашното поколение европейци и управляващите в ЕС се откъснаха от основополагащите идеи на интеграционния модел, посочи проф. Динко Динков

гледано: 1302   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Европейският съюз е далеч от ролята на САЩ в икономическите процеси, както и от ролята на Китай. Имаме нова реалност и Евросъюзът трябва да разработва своя самостоятелна политика и стратегия, за да постигне целта си и да се утвърждава като първостепенен фактор в съвременния свят. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС.
Още по темата

Той информира, че само през тази година китайската икономика представлява 23% от световния икономически растеж. Според него възходът на Китай е факт и е голям проблем, пред който се изправя ЕС.

По думите на Динков, докладът, който представи Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, повдигна много въпроси, но предизвика остри реакции и критики.

„Не съм напълно удовлетворен, тъй като имаше по-големи очаквания и го няма визионерството за бъдещето. Анализаторите тепърва ще коментират този доклад. А докладът сам по себе си се е разминал с дебат за бъдещето на Европа. Остават незасегнати въпроси, които са от принципна важност“, смята Динков.

Ученият е на мнение, че сегашното поколение европейци и тези, които взимат високи позиции в управлението на процесите в ЕС, са се откъснали от основополагащите идеи на интеграционния модел от втората половина на 20-ти и началото на 21 век.

Динков смята, че ЕС изживява време, в което „потъваме в капаните на националните егоизми“.

Още по темата

Той обясни, че в доклада на Урсула фон дер Лайен също се засяга ролята на производството на ЕС на чипове и възможността да бъдат създадени по-добри условия за развитието на младите.

„Разглежда се и въпросът за създаването на военен съюз като част от усилията да бъде гарантирана сигурността. Бяха засегнати теми, свързани с Covid пандемията и идеята за превръщането на ЕС и в здравен съюз“, информира ученият, но заяви, че не е доловил нещо ново в позицията на Урсула фон дер Лайен, както и че не се предлагат конкретни решения.

В доклада се обръща специално внимание на международните заплахи пред сигурността на Евросъюза и каква трябва да бъде стратегията, относно очертаващата се бежанска вълна и процесите, които се развиват в Афганистан.

Според Динко Динков, Европа не е изпадала в подобно положение и не е фактор, който провокира, но понася последиците от Сирийската криза и Арабската пролет. Затова ЕС заделя трилиони евро, за да намали последиците от предстоящите събития.

Макар и Ангела Мeркел да е обявила успехите на ЕС в справянето с Covid кризата, според Динков не може да се каже, че ЕС е излязъл от кризата или дори има икономическо възстановяване.

„ЕС на общия фон на процесите не е икономически лидер и без съмнение е далеч от ролята на САЩ и Китай“, подчерта анализаторът и прогнозира, че поради факта, че Европейският съюз не успява да формулира свое отношение към стратегическото съперничество между САЩ и Китай това го обрича да следва стратегията на САЩ, която е насочена към озаптяване на Китай.

Гостът е категоричен, че ЕС не е готов да се справи с нова бежанска вълна и съюзът е изправен пред екзистенциални проблеми. Той напомни, че в доклада на Урсула фон дер Лайен няма идеи за решаване на тези проблеми.

„Оставаме да витаем в облаците и не сме способни да се изправим пред конкретни въпроси за сигурността в ЕС“, отбеляза Динков.

Повече за доклада на Урсула фон дер Лайен гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да проследите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Експерт: Положителният сезон на отчетите ще позволи повишаване на лихвите