IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Европа самостоятелна политика спрямо САЩ и Китай?

Сегашното поколение европейци и управляващите в ЕС се откъснаха от основополагащите идеи на интеграционния модел, посочи проф. Динко Динков

15:32 | 16.09.21 г.
Ще има ли Европа самостоятелна политика спрямо САЩ и Китай?

Той информира, че само през тази година китайската икономика представлява 23% от световния икономически растеж. Според него възходът на Китай е факт и е голям проблем, пред който се изправя ЕС.

По думите на Динков, докладът, който представи Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, повдигна много въпроси, но предизвика остри реакции и критики.

„Не съм напълно удовлетворен, тъй като имаше по-големи очаквания и го няма визионерството за бъдещето. Анализаторите тепърва ще коментират този доклад. А докладът сам по себе си се е разминал с дебат за бъдещето на Европа. Остават незасегнати въпроси, които са от принципна важност“, смята Динков.

Ученият е на мнение, че сегашното поколение европейци и тези, които взимат високи позиции в управлението на процесите в ЕС, са се откъснали от основополагащите идеи на интеграционния модел от втората половина на 20-ти и началото на 21 век.

Динков смята, че ЕС изживява време, в което „потъваме в капаните на националните егоизми“.

Той обясни, че в доклада на Урсула фон дер Лайен също се засяга ролята на производството на ЕС на чипове и възможността да бъдат създадени по-добри условия за развитието на младите.

„Разглежда се и въпросът за създаването на военен съюз като част от усилията да бъде гарантирана сигурността. Бяха засегнати теми, свързани с Covid пандемията и идеята за превръщането на ЕС и в здравен съюз“, информира ученият, но заяви, че не е доловил нещо ново в позицията на Урсула фон дер Лайен, както и че не се предлагат конкретни решения.

В доклада се обръща специално внимание на международните заплахи пред сигурността на Евросъюза и каква трябва да бъде стратегията, относно очертаващата се бежанска вълна и процесите, които се развиват в Афганистан.

Според Динко Динков, Европа не е изпадала в подобно положение и не е фактор, който провокира, но понася последиците от Сирийската криза и Арабската пролет. Затова ЕС заделя трилиони евро, за да намали последиците от предстоящите събития.

Макар и Ангела Мeркел да е обявила успехите на ЕС в справянето с Covid кризата, според Динков не може да се каже, че ЕС е излязъл от кризата или дори има икономическо възстановяване.

„ЕС на общия фон на процесите не е икономически лидер и без съмнение е далеч от ролята на САЩ и Китай“, подчерта анализаторът и прогнозира, че поради факта, че Европейският съюз не успява да формулира свое отношение към стратегическото съперничество между САЩ и Китай това го обрича да следва стратегията на САЩ, която е насочена към озаптяване на Китай.

Гостът е категоричен, че ЕС не е готов да се справи с нова бежанска вълна и съюзът е изправен пред екзистенциални проблеми. Той напомни, че в доклада на Урсула фон дер Лайен няма идеи за решаване на тези проблеми.

„Оставаме да витаем в облаците и не сме способни да се изправим пред конкретни въпроси за сигурността в ЕС“, отбеляза Динков.

Повече за доклада на Урсула фон дер Лайен гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още