Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Азия се впуска в сериозна битка за лидерската позиция при 6G технологиите

Ще са необходими повече от 100 млрд. базови станции в световен мащаб при реализиране на свръх бързата безжична мрежа от шесто поколение, посочват учени

Азия се впуска в сериозна битка за лидерската позиция при 6G технологиите

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Докато безжичните мрежи от пето поколение започват да навлизат на много места по света, вече стартира надпреварата за разработване на 6G мрежа. Тук основните играчи са добре познатите Samsung Electronics и Huawei Technologies, особено по отношение на базовите станции, които ще формират основата на бъдещите мрежи, пише Nikkei Asia Review.

Тези компании осигуряват ръководната роля на Южна Корея и Китай в този процес. Япония също се опитва да ги догони, докато САЩ отчаяно търсят начин да си върнат лидерството при иновациите.

Работата по стандартизиране на технологичните спецификации за 6G мрежите се очаква да започне около 2023 г. Този ход вероятно ще даде начало на разработването на оборудване и части преди очакваната комерсиализация на технологията около 2027 г.

Южна Корея и Китай, които са домове на едни от най-големите производители на мобилни устройства, базови станции и електронни части, използват досегашния опит на компаниите и целят да заемат водеща роля в надпреварата при 6G технологичните стандарти чрез публично-частни действия. 

Още по темата

Южна Корея се стреми да бъде първата страна, която да въведе 6G търговски услуги, като Samsung и LG Electronics създават изследователски центрове, а Сеул обмисля проект за развитие на стойност 976 млрд. вона (800 млн. долара).

В същото време Пекин представи програма за научноизследователска и развойна дейност през ноември, а Huawei започна разработки.

Очаква се базовите станции да претърпят трансформация по отношение на качество и количество с 6G технологията, която вероятно ще поддържа скорост над 1 терабит в секунда, което е над  10 пъти по-бързо от това, което може да предложи 5G.

Но по отношение на обхвата разстоянието на предаване на 6G базовите станции ще бъде едва 200 метра или дори по-малко.

Япония има около 600 000 базови станции, споделя Тецуя Каваниши, професор в Waseda University, прогнозирайки, че 6G мрежата ще изисква 1 милиарда такива съоръжения за цялата страна и до 100 милиарда в световен мащаб.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
4
 
12
khao до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
последната година подържах апп дето се хостваше на холандсия азур... така че, не ми ги хвали.
ъпгрейдват файъруола без предупреждение и куп проблеми...
1
 
4
 
11
khao до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
цъ, точно за тях не е... облака е за фирми извън IT, които имат бюджет за харчене ... или ако не си търговец тип амазон. по скъпа услуга е облака.
1
 
8
 
10
Solar Power до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е то толкова е сложно да си праснеш едно ПИ от новите с УСБ3 и два диска по 5 ТБ в райд 1 ...... даже няма и 500лв. да похарчиш...... и ще е при теб няма да те следи никой. Гугъл и Гейтс няма да ти виждат файловете..... толкова ли ти е сложно или е важното да се парадира,че имаш облак .... не,че знаеш какво е де ....
3
 
7
 
9
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Чакайте малко бе ееей, тролищака 5джито още спами, имат нужда да се подготвят за 6джи...

Кво ли ще прави то, а дарагие? Сигурно направо ще прави хората да бъдат управлявани с гистанционно, а?!!

:))))))
5
 
6
 
8
mrynmryn до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Облакът си е, особено за фирми с ограничени финанси, които имат нужда от стабилен хардуер.

Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020