Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Vivacom прави първи стъпки към 5G

Операторът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра

Vivacom прави първи стъпки към 5G

Снимка: Bloomberg LP

Изненадващо Vivacom обяви днес, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. 

Операторът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра. Това става чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, обясняват от телекома. 

Технологията е реализирана чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), който според Vivacom e приложен и от други водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T.  

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на данни ще бъде с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други, поясняват още от телекома.    

Още по темата

DSS (Dynamic spectrum sharing) променя из основи начина, по който безжичните мрежи могат да бъдат надградени до изцяло ново поколение технология. При преминаването от 3G към 4G например, операторите трябваше да запазват сериозна част от честотния спектър специално за клиентите на новата технология, дори те да са незначителен брой.

Софтуер базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите. Това ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

Засега само клиенти на Vivacom със смартфон устройства Huawei P40 PRO ще имат достъп до 5G мрежата на оператора, като не е задължително устройството да е закупено от VIVACOM. Операторът ще обогатява поетапно и продуктовото си портфолио с крайни устройства от водещите производители, съвместими с технологията и услугите на компанията.

Като следващ етап компанията ще продължи да работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, включително ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кога ще е търга за новите честоти?
0
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз сега съм на плажа, дори 3G покритие няма. И не говоря за някой забит плаж на 10км от населено място.
0
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
хаха, ще смени рекламата от офис сградата с по нова ?
3
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да бяха само гълъбите. Сега ще видим COVID в пълна сила.
1
 
5
 
1
0pk
преди 1 месец
Ужас, ей са измряха всички гълъби! :D

Още от Телекомуникации
AT&T понесе удар от пандемията, но приходите ѝ надминаха очакванията