IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone е платила милиони по спор с британските данъчни власти

През ирландското подразделение на компанията, към което не е бил зачислен нито един служител, са преминавали приходи от права за използването на бранда ѝ

13:09 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Vodafone е платила милиони по спор с британските данъчни власти

Британската телекомуникационна компания Vodafone Group е платила милиони лири на данъчните власти в страната в рамките на извънсъдебно споразумение, свързано с ирландското ѝ подразделение, съобщи вчера британският вестник Guardian, цитиран от Ройтерс.

От британското издание посочват, че счетоводни сметки на компанията, заверени в Дъблин, са показали, че през 2009 г. британската агенция по приходите и митниците е уредила спор с Vodafone по отношение на върнатите ѝ данъци в Ирландия. Общата сума по споразумението на се разкрива, но тя включва 67 млн. евро възстановени суми от ирландското правителство по данъци, които е трябвало да бъдат платени във Великобритания, изтъкват от Guardian.

„Vodafone спазва напълно законите и винаги действа при пълна прозрачност по отношение на данъчните власти във всички държави, в които оперира“, се посочва в съобщение на компанията в отговор на статията.

През последните години телекомуникационният оператор попадна под критиката на активисти, които изтъкват, че той не е плащал корпоративен данък във Великобритания в продължение на две години заради тежката оперативна обстановка на родния си пазар.

От Guardian твърдят, че Vodafone е използвала ирландското си подразделение Vodafone Ireland Marketing Ltd за получаване на приходи от предоставяни търговски права от действащи по цял свят компании и смесени дружества за използването на нейния бранд.

От британското издание изтъкват, че в продължение на четири години тези приходи, събирани от много държави с изключение на Великобритания и Италия, са помогнали на компанията да преведе дивиденти на стойност над 1 млрд. евро от Дъблин в данъчно убежище извън Люксембург.

Същевременно при оборот от 380 млн. евро годишно в ирландското подразделение не е бил зачислен нито един служител.

В съобщението на Vodafone по повод на статията в Guardian се посочва, че споразумението с данъчните и митническите власти е свързано с няколко технически фактора, свързани с ценови корекции по преводи в рамките на групата. За отбелязване е, че през периода, за който се отнася споразумението, печалбите на ирландското подразделение са били облагани от ирландските власти с 25%, подчертават от британската компания.

Според договора между Великобритания и Ирландия, който премахва двойното данъчно облагане върху един и същи приход, ирландското правителство е приело данъци, вече платени от Vodafone, и такива, които впоследствие са били платени на британското министерство на финансите, като част от общото споразумение, твърдят от компанията. Оттам са категорични, че всичко това е било оповестено в ежегодните отчети и счетоводни баланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още