Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Видео

България е 58-ма в класацията на Световната банка за правене на бизнес

Продължават проблемите на бизнеса с издаването на разрешителни за строеж, достъп до електричество и плащането на данъци

България е класирана на 58-мо място в класацията на Световната банка (СБ) Doing Business 2014, която обхваща 189 държави. В миналогодишната класация страната ни заемаше 66-то място.

По отделните показатели, които определят бизнес климата и реформите в полза на предприемачеството, България заема 28-мо място по достъп до кредит, 52-ро – по защита на инвеститорите и 65-то по започване на нов бизнес.

Остават обаче проблемите с издаването на разрешително за строеж, достъп на бизнеса до електричество, собствеността, плащането на данъци, несъстоятелността и търговията зад граница.

Страната ни е 118-та в света по издаване на разрешително за строеж. За да се стигне до заветното разрешително, е необходимо да се преминат 18 процедури, които отнемат 104 дни. По достъп на електричество за бизнеса сме още по-дълбоко в класацията – 135-ти. Процедурите за прекарване на ток са само 6, но отнемат 130 дни и струват 320% от дохода на глава от населението, изчисляват от СБ.

По показателя „регистриране на собственост“ сме на 62-ро място, като се минават 7 процедури, които отнемат 14 дни и струват почти 3% от стойността на имота. За плащане на данъци сме класирани на 81 място, като годишно се осъществяват 13 плащания, които отнемат общо 454 часа. На 79-то място сме по показателя „търговия зад граница“, а по несъстоятелност сме 92-ри в света, като процедурата средно отнема 3,3 години.

Сингапур, Хонконг и Нова Зеландия са държавите с най-добър бизнес климат. Първата десетка се допълва от САЩ, Дания, Малайзия, Южна Корея, Грузия, Норвегия и Великобритания. В дъното на класацията са Чад, Централноафриканската република, Либия, Южен Судан, Конго, Еритрея, Мианмар, Венецуела, Гвинея Бисау и Ангола.

Още по темата

От съседните ни държави най-високо е класирана Македония – на 25-та позиция. Турция е на 69-та позиция, Гърция – на 72-ра, Румъния – 73-та, а Сърбия – на 93-та.

Според СБ разликата между лидерите в класацията и изоставащите страни се стопява, тъй като правителствата все повече насърчават предприемачеството и осъществяват реформи в посока подобряване на бизнес климата. Сред държавите, които са осъществили най-радикални реформи и са направили най-голям скок в класацията, се нареждат Руанда, Руската федерация, Филипините, Украйна и други.

„Ускоряването на темповете на регулаторните реформи е добра новина, особено за дребния и среден бизнес, който е основен създател на работни места в много места по света“, коментира Рита Рамальо, програмен мениджър за класацията.

„Правителствата по света осъзнават, че частният сектор е важен двигател за развитието и създаването на работни места. Те осъзнават, че е важно да прилагат правилните регулации, които да позволяват развитието на частния сектор“, допълва тя.

Развитите държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) продължават да се представят най-добре по повечето показатели, но страните от Източна Европа и Централна Азия стопяват разликата. По 3 от 10 показателя те са вече на същото ниво, а по още два се доближават до развитите европейски икономики, посочват от СБ.

Отчита се и съществен ръст на реформите в полза на бизнеса в Африка, въпреки че повечето държави от континента изостават съществено в класацията. Все пак 9 африкански страни са сред държавите, които най-много са подобрили условията за бизнеса, сред които са Бенин, Бурунди, Кот д'Ивоар, Гана, Либерия, Руанда и други.

Коментар на Хаслинда Амин от Bloomberg за класирането на развиващите се икономики вижте във видео материала!

гледано: 3806   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 6 години
На 58-мо място, но само ако усредним свободно-пазарните условия /за маймуните/ с тези за наредените /със специални права/!

Като вица: един ял свинско, а останалите постно зеле но средното било "свинското със зеле"...

Та щом нашето "свинското със зеле" е на 58-мо място, значи бизнес климата ни, не се различава от този на Северна Корея, по отношение на обикновенните хора!... Даже аз си мсиля че сме по-зле, но с аргумента "реформи" ги бием и компенсираме ;))))))))))))))
0
 
4
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Пълни глупости! Повечето фирми са фантоми :) Повечето "бизнесмени" са селски бегове, на които са дадени едни парички да си ги връткат! Няма бизнес среда, няма коректност, няма толерантност! Всички създават кръгове от фирмички и финансите се въртят в едни затворени кръгове, което генерира добавена и не толкова стойност само за определен кръг от хора! Фирми се създават от близки до някого "иксперти", със сексуална обвързаност (понякога би) и на аверска основа! А специалистите едва оцеляват или фалират! Да ВИ Е_А И БИЗНЕС КЛИМАТА И "ИКСПЕРТИТЕ" и .........!

Още от Видео
Как ще отворят училищата?