IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ако някой отвън се намеси в Украйна, ще получи "мълниеносен" отговор

Спирането на газовите доставки е опит за шантаж, смята германският президент Франк-Валтер Щайнмайер

19:04 | 27.04.22 г. 61
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако някой отвън поиска да се намеси в събитията в Украйна и създава стратегическа заплаха, той ще получи "мълниеносен" отговор от Русия. Това увери руският президент Владимир Путин в свое изказване пред законодателите в Санкт Петербург, събрали се в Таврическия дворец, пише БГНЕС.

Путин заплаши, че Москва притежава уникални инструменти за отговор, с които нейните опоненти не разполагат.

„Имаме затова всички необходими инструменти – такива, с които сега не може да се похвали никой. А ние няма да се хвалим, ще ги използваме, ако се наложи. Всички решения по този въпрос вече са взети“, каза руския държавен глава, като допълни, че всички цели и задачи на „специалната операция“ - както Путин нарича войната в Украйна - ще бъдат изпълнени.

Според Путин „западните неприятели“ са планирали икономическо задушаване на Русия, но то се е провалило. "Не им е нужна самостоятелна страна, със самото си съществуване Русия е заплаха за тях", каза още руският президент.

Във вторник руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Западът веднага реагира с остри позиции против хода на Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи спирането на газовите доставки като "пореден опит за използване на газа като средство за изнудване".

В позиция, публикувана на сайта на комисията, тя посочи, че Русия се доказва като нелоялен доставчик на природен газ.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди остро спирането на вноса и го нарече "опит за шантаж".

"Това е нарушение на правилата от страна на Русия, това е опит за изнудване. Не можете просто да се примирим с това, трябва да се борим с него", каза Щайнмайер след разговори със словашкия си колега Зузана Чапутова в източния град Кошице.

В същото време той подчерта, че според общата европейска позиция плащането за газ ще продължи да се извършва в европейска валута.

Чапутова изрази същото мнение. „Няма да променим поведението си. Има валидни договори", каза тя.

Междувременно стана ясно, че унгарското правителство е получило уверение от българските и сръбските си колеги, че ще осигурят непрекъснат транзит на руски газ през техните територии към унгарските потребители. Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, цитиран от БГНЕС.

"Засега виждаме, че транзитният маршрут работи добре, но, разбира се, обръщаме голямо внимание на това и сме в контакт с нашите български, сръбски и руски колеги", каза той пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

61
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, незнайко, това е официален курс, на чейндж бюрата е 150 рупли за долар. Едно време имаше така долари по 90 стотинки официално, ама рвално между 3 и 5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Струват нещо, *** ако идеш в Мордор. В белия свят вече не стават за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Нивата преди войната по "официален" курс. На черно 300 за долар. Напомня ми за едни други времена. Официален курс долар-лев 1:1, на черно (реален) 1:3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Некой да се изока нещо за курса на долара и еврото към рублата? Щото рублата стигна нивата отпреди войната. Чекаме пак да стане 200 рубли за 1 долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 0
igigov
преди 2 години
Руските акции, струват ли поне 1 долар? За 1 приятел питам :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо си в грешка, никакъв руски народ не е идвал да си пролива кръвта за нас, но отново се изказваш неграмотно. Съставът на армията е бил основно от украинци, а и литовци, фини и тн. Неук панелен самотник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Относно немската армия или която и да е друга голяма натовска армия мога да кажа само: Чудесно е, че ги подценяваш така. Стигне ли се до конвенционален сблъсък Русия-НАТО, ще останеш мнооооого разочарован, а късият отново ще подскача и плаши с червения бутон. Разликата между Запада и Русия е, че първите ценят човешкия живот и не искат да го прахосват ненужно. За съжаление обаче г-н-о-м-ъ-т продължава да се възползва от това и нещата определено не отиват в правилната посока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 6 rate down comment 0
GiRo
преди 2 години
Импо, жалко човече. Никой не иска война, но Мордор е този, който я предизвика. Какво предлагаш? Целият цивилизован свят да се сниши, все едно нищо не е станало? Навремето така изпуснаха Хитлер. Едва ли очакваш да повторят същата грешка с П-у-т-л-е-р. И без това прекалено дълго му позволиха да си разиграва коня. Русия нямала накъде да отстъпва. Сериозно? Ами първо да напусне Украйна. Няма работа там! Да напусне окупираните части на Грузия и Молдова. И там работа няма. Тая нагла с-г-а-н има 1/8 от територията на света и лампти за още. Болна работа. Вместо да си гледа икономиката и просперитета, тя умира (в буквалния смисъл) да воюва. Относно "дивият селянин Стоянов", последният е много повече българин, отколкото ти някога ще бъдеш. Относно другите цитати на велики българи. Напълно автентични са, друг е въпросът, че *** се постараха да ги заличат за 45 години. Има такива преди и такива след Освобождението, но това няма абсолютно никакво значение. Вместо да гледаш влажно на изток, е по-добре да се запознаеш по-обстойно с българската история. Би трябвало да гледаш българския, а не руския интерес. Така и не чух от теб смислени аргументи защо трябва да сме с Мордор, а не с ЕС. Защо трябва да оправдаваме нападението на Русия над Украйна. За съжаление обаче, ти си толкова промито мозъче, че единственото спасение за теб е влака към Мордор. Да се запознаеш от първа ръка с живота там. После пак можем да поговорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Руския народ никога не е проливал кръвта си за нас, глууупако просс! Историята ни е ясна, но ти като нямаш завършен 5ти клас от къде да знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 2 години
Да ти кажа няма по добър президент от Путин за Америка .В момента всички цели на Америка са изпълнени на 100 % благодарение на Путин . Даже на моменти си мисля че е техен агент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още