IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ако някой отвън се намеси в Украйна, ще получи "мълниеносен" отговор

Спирането на газовите доставки е опит за шантаж, смята германският президент Франк-Валтер Щайнмайер

19:04 | 27.04.22 г. 61
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако някой отвън поиска да се намеси в събитията в Украйна и създава стратегическа заплаха, той ще получи "мълниеносен" отговор от Русия. Това увери руският президент Владимир Путин в свое изказване пред законодателите в Санкт Петербург, събрали се в Таврическия дворец, пише БГНЕС.

Путин заплаши, че Москва притежава уникални инструменти за отговор, с които нейните опоненти не разполагат.

„Имаме затова всички необходими инструменти – такива, с които сега не може да се похвали никой. А ние няма да се хвалим, ще ги използваме, ако се наложи. Всички решения по този въпрос вече са взети“, каза руския държавен глава, като допълни, че всички цели и задачи на „специалната операция“ - както Путин нарича войната в Украйна - ще бъдат изпълнени.

Според Путин „западните неприятели“ са планирали икономическо задушаване на Русия, но то се е провалило. "Не им е нужна самостоятелна страна, със самото си съществуване Русия е заплаха за тях", каза още руският президент.

Във вторник руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Западът веднага реагира с остри позиции против хода на Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи спирането на газовите доставки като "пореден опит за използване на газа като средство за изнудване".

В позиция, публикувана на сайта на комисията, тя посочи, че Русия се доказва като нелоялен доставчик на природен газ.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди остро спирането на вноса и го нарече "опит за шантаж".

"Това е нарушение на правилата от страна на Русия, това е опит за изнудване. Не можете просто да се примирим с това, трябва да се борим с него", каза Щайнмайер след разговори със словашкия си колега Зузана Чапутова в източния град Кошице.

В същото време той подчерта, че според общата европейска позиция плащането за газ ще продължи да се извършва в европейска валута.

Чапутова изрази същото мнение. „Няма да променим поведението си. Има валидни договори", каза тя.

Междувременно стана ясно, че унгарското правителство е получило уверение от българските и сръбските си колеги, че ще осигурят непрекъснат транзит на руски газ през техните територии към унгарските потребители. Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, цитиран от БГНЕС.

"Засега виждаме, че транзитният маршрут работи добре, но, разбира се, обръщаме голямо внимание на това и сме в контакт с нашите български, сръбски и руски колеги", каза той пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

41
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Тя русия и Афганистан превзе ама друг път :) Тази армия ще се умори спокойно ... всичко е пресметнато както ти отговорих. Дават все още шанс на *** да си отиде там от където е изпълзял... пък той дали ще го взема или ще е лаком .... нали знаеш "лаком г ъ з , глава затрива" ... както и Хитлер направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Бай ти мецан ако не беше чичо Сам през ВСВ да праща оръжие щеше да *** бахура :) Бъди спокоен ... новия хитлер ще го оставят да се наиграе както и предния ... да освобождава немци (руснаци) и накрая ще му видят сметката когато настъпи мотиката. Цели 150 народности поттиска бай ти мецан включително и твои пра-пра роднини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Гениално. ЕС ще прави торове, лекарства от ток. Как не се бяхме сетили досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
1% съм на минус от началото на годината. Много инвестиращи във Велики американски високотехнологични компании, реват като мулета, че са 30-40% вътре. Така че мен не ме мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Идва напълно дюшеш ! Фирмите които ползват газ ще минат на ток. Потребителите които се вързаха на газ ще вземат по един бойлер и това е :)Интересно ми е нови клиенти ще има ли сега за газ или ще си вземат по някой климатик и бойлер и няма да се занимават с глупостите на *** лер :)Тук дългосрочния губещ е русия. Ние дори и да имаме затруднения до няколко месеца ще ги решим. Освен това си имаме и слънце,вятър,вода, че дори и залежи на газ и петрол (които си забранихме да ги развиваме) :) Така,че дишай спокойно :) Между другото това,че *** спря газта само на Полша и България трябва да те замисли много дълбоко ! Това означава,че русия си мисли,че сме и територия ... е ти ако си територия надупвай се и да те лашкат ... аз не мисля да го правя. Мога и без руски газ и петрол :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ха-ха, нито съм гадeн понякога, признавам. Не е хубаво да издевателствам така над тебе. Ппц не съм такъв човек, но ти ме предизвикваш. Извинявай :)) Лека на всички и дано войната свърши колкото може по-бързо и с минимални жертви от двете страни и Дани на обезумелите западни политици да им дойде акъла и да разберат, че ще съсипят цяла Европа. Има си дипломация за такива случаи. Бъдете здрави и умната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А ако искаш да прибваш какво мисли за opките местното население по всички градове на Украйна, нека излязат сред него невъоръжени. Хайде, много ги подкрепяли? Истнината, панелен неудачнико е, че никъде, където сте се довлекли, бе сте желани. Защото с вас идва само воня, корупция, мизерия, гнусни човешки отношения и нищета. Примери колкото искаш. Без изключения. Твоите господари са символ на най-долните човешки качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти кажи как са руските акцийки,търгуваш ли, печелиш ли? Или като стана за пореден път за смях във ФБ групите,сега си се покрил. Имам новина за теб, вече званието"императора" го ползват за да кръстят няколко ЕдЕoта в твоя чест! Честито! ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Ще получи "Пу-тя - поразяващата уста" :)Станаха изключително смешни ***, барабар с дупедавците им тука. Импе, как са инветициите, за едно кафе стигат ли хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Ся и за президент на Русия ли се мислиш, абе ти вярно си кошмар за лекарят си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още