IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ако някой отвън се намеси в Украйна, ще получи "мълниеносен" отговор

Спирането на газовите доставки е опит за шантаж, смята германският президент Франк-Валтер Щайнмайер

19:04 | 27.04.22 г. 61
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако някой отвън поиска да се намеси в събитията в Украйна и създава стратегическа заплаха, той ще получи "мълниеносен" отговор от Русия. Това увери руският президент Владимир Путин в свое изказване пред законодателите в Санкт Петербург, събрали се в Таврическия дворец, пише БГНЕС.

Путин заплаши, че Москва притежава уникални инструменти за отговор, с които нейните опоненти не разполагат.

„Имаме затова всички необходими инструменти – такива, с които сега не може да се похвали никой. А ние няма да се хвалим, ще ги използваме, ако се наложи. Всички решения по този въпрос вече са взети“, каза руския държавен глава, като допълни, че всички цели и задачи на „специалната операция“ - както Путин нарича войната в Украйна - ще бъдат изпълнени.

Според Путин „западните неприятели“ са планирали икономическо задушаване на Русия, но то се е провалило. "Не им е нужна самостоятелна страна, със самото си съществуване Русия е заплаха за тях", каза още руският президент.

Във вторник руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Западът веднага реагира с остри позиции против хода на Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи спирането на газовите доставки като "пореден опит за използване на газа като средство за изнудване".

В позиция, публикувана на сайта на комисията, тя посочи, че Русия се доказва като нелоялен доставчик на природен газ.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди остро спирането на вноса и го нарече "опит за шантаж".

"Това е нарушение на правилата от страна на Русия, това е опит за изнудване. Не можете просто да се примирим с това, трябва да се борим с него", каза Щайнмайер след разговори със словашкия си колега Зузана Чапутова в източния град Кошице.

В същото време той подчерта, че според общата европейска позиция плащането за газ ще продължи да се извършва в европейска валута.

Чапутова изрази същото мнение. „Няма да променим поведението си. Има валидни договори", каза тя.

Междувременно стана ясно, че унгарското правителство е получило уверение от българските и сръбските си колеги, че ще осигурят непрекъснат транзит на руски газ през техните територии към унгарските потребители. Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, цитиран от БГНЕС.

"Засега виждаме, че транзитният маршрут работи добре, но, разбира се, обръщаме голямо внимание на това и сме в контакт с нашите български, сръбски и руски колеги", каза той пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Шествия в Херсон има всеки ден, момко. Едни и същи ентусиасти - 300-500 според настроението им - се размотават всеки ден. Нито 80% от местното население, нито руските "окупатори" им обръщат внимание. Имат си права хората, използват си ги, протестират си. Всичко е цивилизовано - аре, ходи нанкай. Осмокласниците са по-качествени от тебе в дискусията, а и по-начетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оо, щом на снимката съм аз, значи съм се издигнал до президент на пPocия! В такъв случай издавам указ - отивай да правиш оборка пред панелката, че веднъж и от тебе да има ползва в тоя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Абе... попитах ви колко от вас се писаха доброволци или поне платиха по една заплата (Ватенката - една инвалидна пенсийка) за героите на украйна... слагате ми минуси вместо да се изфукате... НЯМАМ повече въпроси, лека нощ, сънувайте Путин и плачете насън....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Днес имаше шествие в центъра на Херсон с украински знамена. Спокойно и оттам ще ви изхвърлят, гнусни opки. Това е последния напън на скoтовете с петолъчките, че да не е хептен голям резила за парадчето. Видяхме ви и "модерните" оръжия и великата пиянска армия, смях и кафяви г.aщи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Това на снимката си ти, бе.... познава се по микроцефалното черепче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А ти си комуникативен тpoлчик. :))) За да стигнеш до пpoпадналата кръчма при другите окaяни пиянkи, ти трябва карта и куче-водач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Микроцефалчик, знам че вярваш - че една сутрин Путин е станал с газът нагоре и е решил да нападне клетата украйна ей-така без причина и без нищо, от чиста злоба. Вярвам, че си убеден в това. Дори КОТКАТА МИ знае, че има неща като причина, следствие и връзка между тях, но за теб това е интелектуално непосилно да го разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, евтино човече, докато то гледам глупостите с половин око, разбирам защо си сам и отритнат в панелката си. Ти си комплексиран до болка социопат. Не е обида, диагноза е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
И още нещо напълно странично на пръв поглед - нали укpoпите се пърчеха, че дори Русия да превземе формално територията им - ще бъде смазана с партизанска война? Е, 1/4 от територията е превзета... нещо да се чува за героически партизански действия на украински герои-патриоти, които рискувайки животът си, да се порят с окупаторите? Не... и защо не? Защо Градове като Мариуполь или Херсон в момента са най-спокойните и сигурни за живот в Украйна? Докато в Киев например и след оттеглянето на руснаците е хаос и се стреля по улиците, след като пaлякът раздаде оръжия на всякакви престъпници? На чия страна е населението поне във вече завладените региони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
Julius_BG
преди 2 години
Хяхя - няма такъв комплексар! :-)) А местните *** напра'о приритват от умиление. Музика за ушите е техния вой, като райски маджун капе на сърцето! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още