Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

М. Габриел: Имаше безпрецедентна кампания срещу Директивата за авторското право

Интернет платформите са действали агресивно, за да противодействат на промените, посочва еврокомисарят

М. Габриел: Имаше безпрецедентна кампания срещу Директивата за авторското право

Мария Габриел и Вим Вендерс Снимка: БТА

Големите интернет платформи, които ще бъдат засегнати от промените в Директивата за авторското право в Европейския съюз, са провели огромна кампания, за да противодейтват на приемането на законовите промени, които ще ги задължат да плащат на правоносители за ползване на авторско съдържание. Това обясни еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в рамките на гражданска дискусия на тема "Европа създава: Нови възможности за европейските творци”, в която се включиха режисьорът Вим Вендерс и министърът на културата Боил Банов.

Припомняме, че на 26 март Европейският парламент прие промените, свързани с авторското право в интернет. При приемането 348 евродепутати гласуваха “за”, 274 - “против”, а 36 се въздържаха. Основните играчи, които ще бъдат засегнати от промените, са добре познати по света платформи, които ползват авторско съдържание, като Facebook, Google News, YouTube и други.

Още по темата

“Казахме, че искаме нови правила, че искаме справедливо възнаграждение за нашите автори. Платформите много добре знаят какво се опитахме да направим. Затова за първи път срещнахме такава безпрецедентна кампания, насочена срещу нас”, коментира Мария Габриел. По думите ѝ тази кампания е била проведена в последните две години и половина от големите играчи в интернет индустрията, върху които директивата ще окаже негативен ефект.

Еврокомисарят допълни, че предстои в средата на април промените да бъдат гласувани от Съвета на министрите. До края на годината предстои т.нар. “техническа част”, в която трябва да бъдат фиксирани отделните критерии и детайли, така че всички страни и ситуацията в тях да бъдат взети предвид.

“Напомням, че досегашната директива датираше отпреди 20 години, когато ги нямаше голяма част от сегашните платформи. Сега за първи път платформите ще носят отговорност при разпространението на авторско съдържание. Успокоявам всички за индивидуалното ползване, защото това беше голямата кампания с фалшиви новини - няма да ограничаваме по никакъв начин индивидуалното ползване на интернет”, категорична бе Габриел.

От своя страна, Вим Вендерс коментира, че Европа и европейските творци са изправени пред големи предизвикателства днес.

“Американската мечта е измислица на киното. Тя е измислица на една група европейци, които се заселват в Съединените щати около 20-те години на миналия век и по някакъв начин създават тази американска мечта. Днес повече отвсякога имаме шанса да създадем европейската мечта”, заяви той.

“Живеем на континент, на чийто начин на живот завижда целият свят. Живеем на място, което се наслаждава на по-дълъг мир, отколкото някога е съществувал на този свят. И все пак хора из цяла Европа в момента се опитват да унищожат тази европейска мечта. А това, което ме плаши най-много, е, че въпреки че виждаме плодовете на своя труд, на всички наши мечти, все пак не можем да артикулираме онази европейска мечта. И ето, че днес, посредством прехода от аналогова технология към дигитална такава, ние имаме възможността да преизмислим, да преоткрием тази европейска мечта за една Европа на културите вместо Европа на националните държави - такава, каквото би трябвало да бъде от самото начало”, обясни Вендерс.

Той изтъкна, че според него дигитализацията е единственият начин Европа да защити и съхрани своето културно наследство.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нормално, опитвате се да вкарате цензура на свободни хора, кво очакваш куха лейко !
3
 
5
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Противно посредствена женица е тази на снимката. Каканиже нещо възторжено като звеноводка пред строя. Освен това НЕ Е РЕДНО хора с двойно гражданство да вземат наши бройки в ЕП и при наличие на конфликт на интереси нали знаете за кого ще гласуват? Толкова ли нямаме умни и кадърни българи (българки)? И тази, и ониза Пауновата...НИЩО И ПОЛОВИНА са и двете с миризмата при това на провинциализъм.
5
 
15
 
1
преди 1 месец
То и против комунизма имаше безпрецедентна кампания преди референдума от 1946-та, но комунистите нагласиха резултата и така се роди нрб. И тодор живков печелеше изборите с 99% одобрение, но се оказа, че това е фалшификат. Днес всички деца и внуци на комунисти се надпреварват да лъжат как българите две трети или направо как всички българи били вярвали, че европейския съюз бил бъдещето на страната. Е скоро пак ще се убедим, че няма такова нещо и реално твърдите еврофили са колкото твърдите комунисти или под 7-10% от населението и това не са никакви две трети или 90% и подобни лъжи...

Още от Web
Baidu отчете първата си загуба като публична компания