IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Андреев: Очакваме до 5% ръст в цените на жилищата към края на 2011

Пазарът ще се стабилизира, банките започнаха да кредитират, очакваме дори лек ръст, казва директорът Маркетинг и продажби на Florimont Group

12:45 | 31.01.11 г. 169
Автор - снимка
Създател
<p><font face="Arial, sans-serif">Коста Андреев. Снимка: Личен архив</font></p>

Коста Андреев. Снимка: Личен архив

Коста Андреев е директор Маркетинг и продажби в компанията за инвестиции и развитие на жилищни и бизнес имоти Florimont Group. Работи в областта на имотите от 2005 г., като заема водещи длъжности в различни компании от сектора.

С него говорим за прогнозите на компанията за различните сегменти на пазара у нас през 2011 г.

- Вярвате ли, че най-тежкият период за пазара на имоти вече премина?

2010 г. беше трудна година за пазара на имоти като цяло. Наблюдавахме драстични спадове в цените на имотите във всички сегменти, но през последното тримесечие на миналата година се появиха индикатори за стабилизация – търсенето на имоти започна да се повишава с бавни темпове, цените започнаха да се стабилизират, а банките - да „развързват кесиите си” по отношение на отпускането на ипотечни кредити. През 2010 г. достигнахме дъното и предстои плавен ръст през следващите месеци. Естествено, не трябва да очакваме да се достигнат нивата от 2007/2008 г., но ръст ще има. Индикатор за това са и банките, които финансират ипотечни кредити на добри пазарни лихви, което говори за тяхното спокойствие във финансов аспект, че този сегмент е сигурен.

- Каква година предвиждате за сектора през 2011?

Нашите прогнози за 2011 г. са по-оптимистични в сравнение с предходната година. Наблюдаваме стабилизация на цените във всички сегменти на пазара на имоти, които достигнаха санитарните си минимуми през 2010 г. Спирането на финансиране от страна на банките към строителни компании остави на сцената само тези, които активно работят и държат на качеството. Освен това, според новия градоустройствен план параметрите на застрояване са силно ограничени в южните райони, изискванията за качество и стандарти на строителство са завишени, както и държавните такси за технически и административни услуги – всичко това ще рефлектира върху цента.

В сегмент жилищни имоти очакваме пазарът да се успокои и търсенето да се увеличава с оглед на факта, че вече много по-лесно се отпускат ипотечни кредити, а и на пазара има много качествени имоти на добри цени.

При бизнес имотите 2010 г. беше белязана с огромен спад на цените, в някои случаи до 50 – 60% в сравнение с предходната година, породен от огромното предлагане на нови такива. На пазара на офис площи например само през 2010 г. излязоха повече от 280 хил. кв. м офиси, а търсенето беше между 60 хил. – 80 хил. кв. м. Драстично се увеличи и процентът на незаети офиси, който през последното тримесечие на 2010 г. достигна 29%, в сравнение с 21% през първото тримесечие. Ключовата дума, с която може да се опише този сегмент, е „оптимизация“. Компаниите масово намаляваха разходите си, като оптимизираха площ и цена.

Подобна беше ситуацията и при търговските площи – през изминалата година бяха открити доста на брой търговски центрове, които затвърдиха тенденцията, появила се преди 2 години, търговците да напускат основните търговски улици и булеварди и да наемат магазини в моловете, където, поради голямата конкуренция, цените също паднаха осезаемо.

- Как смятате, че ще се движат жилищните цени през 2011 г.?

Цените на жилищните имоти ще се стабилизират през 2011 г. Дори можем да говорим за лек ръст на цените към края на годината с около 2 до 5%. Търсят се предимно имоти ново строителство с добро съотношение между качество /добра локация, качествени материали, добра инфраструктура и цена. Конкретно за София – търсенето е в ценови диапазон 700 – 900 евро/кв. м, в зависимост от локацията и качеството на имота.


- Кой сегмент от пазара очаквате да се представи най-добре?

Очакваме да видим положителни тенденции във всички сегменти на пазара на имоти през тази година. При едно положително развитие на икономиката на страната, каквото предвиждат експертите в областта, се очаква потреблението да нарасне, както при покупката на жилища, така и при сделките с бизнес имоти. Все пак смятаме, че по-голям интерес ще има в жилищния сегмент.

Към момента остава силно подценен пазарът на ваканционни имоти – малко са онези, които биха видели възможността за закупуване на имот на себестойност, което представлява инвестиционна ниша към момента.

- Какви са очакванията Ви за офис пазара?

През 2011 г. на пазара на офис площи се очаква да бъдат завършени още около 180 хил. кв. м офиси. Очакваме процентът на незаети офиси да достигне до 33% до края на годината.

Въпреки това от началото на 2011 се наблюдава по-засилен интерес към наемането на офиси. Компаниите, които наемат големи площи /500 – 2000 кв. м/, са основните двигатели на този сегмент – компании в сферата на информационните технологии, финансовите компании, фармацевтичните компании, аутсорсинг компаниите.

Пазарът е ориентиран към потребителя – сега наемателите имат възможност да избират да наемат офис, съответстващ на този, който ползват в момента, но на много по-добра цена и с много по-добра локация или да се преместят в нови, по-качествени офиси на същата или малко по-ниска цена.

- Доколкото го има, от какви купувачи идва в момента интересът към покупка на имот?

При жилищните имоти това са предимно семейства около 40-годишна възраст, със стабилни доходи, които не биха имали проблеми при кандидатстване за ипотечен кредит.

При бизнес имотите, това са предимно фондове, които търсят да купят имот на много ниска цена (проблемни активи) с цел евентуална реализация на по-добра цена в бъдещ момент.

- Какви са очакванията Ви за капиталовия пазар като цяло? А в сегмента на публичните компании за имоти?

Няма изгледи да излезе от кризата. АДСИЦ дружествата ще продължат да изкупуват собствените си акции при ниски цени и няма да имат пари за нови инвестиции. Някои от тях, ако не са закупили качествени земи, могат и да фалират или да разпродадат портфейла си.

- Вие лично бихте ли инвестирали в жилищен имот в момента и в какъв тип – градски, ваканционен, в зимен или летен курорт?

Да, бих закупил собствено жилище в столицата. Моментът е изключително подходящ за хора, желаещи да инвестират в собствен имот, поради няколко причини:

* Предлагат се качествени имоти на много добри цени
* Банките отпускат ипотечни кредити с подобрени условия и намалени лихвени проценти
* При покупката на готов, завършен имот, рискът е много по-малък.

Освен това, когато следиш отблизо пазара, можеш да се възползваш от иновации и промоции, които инвеститорите и строителите предлагат в определени моменти, като по-този начин направиш най-изгодната покупка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

140
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
all_trader спреда е такъв защото няма конкуренция . Ами НИКОЙ не кара ТЪПАНАРИТЕ да се набутват с заеми за по 20 години с ПЛАВАЩА лихва от порядъка на 11-12% Това че Българина е *** никой не му е виновен !Какво значи лакомия бе пич ? Ако парите беха твои ти с по-ниска лихва ли щеше да ги даваш ако пред вратата ти имаше опашка от *** ???Или *** дето си купуват печки и телевизори на изплащане с по 20% лихва ?Банките знаят какво става и са доста притеснени .В БГ няма секюритизация и всичко си е инхоус така че сега като почнаха да гърмат буклуците откъде мислиш ще имат пари да си покриват лошите кредити. НЕ ЗАБРАВЯЙ всеки заем е актив от едната страна , но от другата има депозит който е ПАСИВ !Ако ПАСИВИТЕ са ПОВЕЧЕ от АКТИВИТЕ ...музиката свършва !Кой мислиш ще РЕКАПИТАЛИЗИРА наще банки ако обърнат коремчета ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
139
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
мен ми мисълта ми беше ,че лихвите по кредити са високи , а не по депозити . верно е ,че се са свързани , но една малка справка показва ,че маржа е по-голям в БГ при лихвите отколкото където и да било другаде . не съм сигурен в твоята теория за борда и лихвите . аз имам по- просто обяснение на този феномен - чиста проба алчност на банкерите . и понеже в БГ държавата изобщо я няма като такава , тя НЕ ФУНКЦИОНИРА всеки си прави каквото поиска без никой да му търси отговорност . едно сравнение с друга държава в борд като Латвия би показали дали лихвите и маржа там са подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
138
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
да ти го представя по друг начин ! ако сега Борда ограничава паричната маса до количеството на валутните ни резерви ( 5 милиарда евро = 10 милки лева ) при ФАЛИТ ще ТРЯБВА ДА НАПЕЧАТА 30 милиарда лева за да ПОКРИЕ ТЕЗИ депозити дето липсват. А сетих се бе цената на брашното и захарта ще скочи и тогава ? ..опааааа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
137
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха ами като си теглят парите в какво мислиш ще ги обърнат бе сладур ???Знаеш ли колко ливади си дърват парите по банките в депозити в ВАЛУТА !!!Горките незнаят че при фалит държавата ще им даде ЛЕВОВИ хартиики ! Питам те тези хора ако решат да си ги обърнат тогава ПАК в ЕВРО или ДОЛАРИ от къде ще им ги изпише ДЯНКОВ ?!? ..муаахаааа....БОРДА е ИЗМАМА за наивниците !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 1 rate down comment 0
dex
преди 13 години
Грешиш за борда,ако хората почнат да теглят депозите банките си отиват, не и борда...нал знайш ... фракшънъл-ризърв банкинг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
all_trader лихвите в Европа са ниски щото ЕЦБ раздава пачки налево и на десно. Нали знаеш за последните скандали с Ирландия ?Ирландската централна банка си е "напечатала" 40 МИЛИАРДА ЕВРО .....ха ха ха ....25% от ГДП ...ама забележи с разрешението на ЕЦБ ...муаахааа....Вдигне ли се лихвата Европа и Щатите са свършени !!! Наще лихви са високи щото НЕМАМЕ ликвидност ! Забележи че в резерва има 5 милиарда евро и 40 милиарда лева депозити ...муаахаааа....решат ли хората да си теглия депозитите и БОРДА и ВСИЧКО свършва в тази държава ...муааххааааа... за това и високи лихви ДАНЕ СЕ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ ДЕТО ГИ НЕМА ИНАЧЕ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 2 rate down comment 0
dex
преди 13 години
7 години след банкръпси в САЩ, не можеш отново да файлваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 2 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
за крединитния реитинг не съм много сигурен :) дават ти но вече си събпрайм /то в бг почти всички са събпрайм всъшност / а едно приятелче имаше бизнесче да риселва дебитни карти изглеждащи като кредитни за хора с бед кередит и някакви книги как да си го оправиш рейтинга и добре му вървеше бизнеса :) иначе да Fractional-reserve banking :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 3 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
В Европа не знам точно как е . само знам че лихвите са в пъти по - ниски от БГ . Да има силно лоби , но това трябва да спре иначе нещата не отиват никак на добре . прав си - положението в БГ наистина е робско . българските политици така *** пейзажа че направо съсипаха бълг. икономика и народ а лицето Дянков продължава мисията на неолибералната съсипия . не разбрах за неолиберализма кво имаш предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 6 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
marketleverage нали за това писах ! В Европа банките държат политиците за топките по-здраво ..муаахааа....А за кредитния рейтиг ...ама изобщо си немаш на хабер. След банкрупси ти дават ПОВЕЧЕ кредит , защото не може да дефолтваш 2 или 3 години май-беше...муаахаааа..... ПАРАДОКС ? Неееее Fractional-reserve banking !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още