IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Швейцарската централна банка направи огромна грешка

Юанът може да е следващото валутно убежище, докато доларът може да е добър в краткосрочен план, но е изключително лош в дългосрочен, смята инвеститорът

11:36 | 07.09.11 г. 12
Джим Роджърс: Швейцарската централна банка направи огромна грешка

Решението на швейцарската централна банка да постави фиксиран курс на националната валута спрямо еврото е „огромна грешка“, заяви инвеститорът Джим Роджърс, председател на борда на директорите на Rogers Holdings, пред CNBC.

Вчера банката определи минимален обменен курс от 1,20 швейцарски франка за едно евро, обещавайки да изкупува други валути в неограничени количества, за да запази това ниво.

Според анализатори това е борба на издръжливост, в която финансовата институция иска да отнеме репутацията на швейцарския франк като сигурно убежище.

Този ход „ще върши работа за кратко, но в крайна сметка пазарът разполага с повече средства от швейцарската централна банка“, припомня Роджърс.

По думите му централната банка рискува да загуби „много пари, изкупувайки много чужди валути, които евентуално ще продава на загуба“.

Друг риск е, че финансовата институция напълно „ще девалвира швейцарския франк, опитвайки се да запази конкурентоспособността на Швейцария, което впоследствие ще разруши традиционния швейцарски финансов сектор“, добави той. „Така че това е огромна грешка за Швейцария, след като така или иначе страната ще страда“, смята инвеститорът.

След вчерашната мярка на банката доларът и еврото поскъпнаха рязко спрямо франка, а анализаторите започнаха да се оглеждат за друга валута, която да бъде сигурно убежище. Според Роджърс най-добър в това отношение е китайският юан, докато американският долар „може би е добър в краткосрочен план, но е изключително лош в дългосрочен“.

В момента юанът не е конвертируем, но Роджърс твърди, че съществуват няколко начина за придобиване на експозиции в юани извън Китай. Той обясни, че в момента инвеститорите могат да си открият банкови сметки в юани в различни градове, например Ню Йорк, Сан Франциско, Хонконг, Сингапур и други, както и да закупят на международните пазари облигации, емитирани в юани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Определено звучи като ядосано изказване след загуба на много пари.Защото няма изложени аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
mpy_yordanov
преди 12 години
Дали Джим Роджърс е загубил доста пари при вчерашния ръст на еврото и долара с по 8% спрямо швейцареца?И това да е причината за ядното му изказване предвещаващо крах на всичко швейцарско?Или е безпристрастен до дъното на джоба си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още