IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли може да приемем американските ДЦК като еталон за безрисков актив?

Застраховката от неплащане по щатските облигации е по-скъпа от тази по 70 корпоративни емисии, което лишава инвеститорите от традиционната им безрискова котва, пише FT

12:43 | 02.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Наистина ли може да приемем американските ДЦК като еталон за безрисков актив?

Цената на кредитните деривати, които предлагат застраховка срещу неплатежоспособност по американските държавни облигации, в момента е по-висока от тази по облигациите на над 70 големи компании, а преди пет години беше най-ниската, пише Джилиън Тет във Financial Times.

Едно от най-интересните наблюдения в тази връзка бе направено от Брус Тоузър, старши служител в Crédit Agricole Investment Bank, според когото най-важната последица от това е, че инвеститорите трябва да преосмислят концепцията за „безрисковата“ възвръщаемост, която традиционно се приписва на щатските ДЦК.

В последните десетилетия американските облигации бяха базата, спрямо която се съпоставяше доходността на останалите финансови активи и залегнаха в основата на инвестиционните подходи, какъвто е например Моделът за оценка на капиталовите активи (CAPM – Capital Asset Pricing Model).

Последните развития обаче повдигат следните три въпроса според Тоузър:
1. Наистина ли можем да приемем щатските ДЦК като еталон за безрискова доходност?
2. Приложима ли е изобщо концепцията за безрисковата възвръщаемост днес?
3. Ако не, то какви са последствията тогава за портфейлната теория и CAPM?

По първия въпрос мисля, че трябва да има инвестиционно преосмисляне, посочва Джилиън Тет. Допускането, че САЩ може да фалират по дълга си, изглежда странно. Освен че доларът е световна резервна валута, за да се решат фискалните проблеми на страната, е достатъчен един добре изработен план от страна на политиците.

Точно там обаче е проблемът, пише авторът. Това, което е от значение в САЩ днес, е не икономическата или финансовата волатилност, а преди всичко нарастващата политическа несигурност. Оттук произтече понижаването на американския кредитен рейтинг от S&P (напълно разбираемо по моему) и повишението на цената за застраховка на плащанията по дълга.

Някои, разбира се, биха възразили, че дори на фона на тези опасения САЩ изглеждат по-малко рискови от повечето си конкуренти. Напълно вярно. Съотношението дълг/БВП в Япония клони към 200%. Фискалната ситуация в Германия е по-добра, но е помрачена от сътресенията в еврозоната.

Страна като Швейцария се възприема като сигурно убежище за инвеститорите, но облигационните й пазари са твърде малки, за да предоставят алтернатива на безрисковата инвестиция. А и няма кой знае колко други активи, които да изпълняват функцията на безрисков еталон.

Възможно е да вървим към финансов свят, в който изобщо не съществува безрисков актив. Ако е така, както казва Тоузър, може би сега е времето да осъзнаем, че всички тези модели за оценка на активите, към които финансите на 20. век се придържаха, се нуждаят от преосмисляне.

Толкова лошо ли ще е това? Спред някои – не. В края на краищата, макар теоретичните модели да са съществени в модерния свят, те са винаги до някаква степен имагинерни, какъвто е случаят и с концепцията за безрисковата възвръщаемост.

Ако текущият дебат за американския дълг накара инвеститорите ясно да осъзнаят това - то може да се окаже положително в дългосрочен план. В краткосрочен план обаче загубата на статута на безрисков актив от щатските ДЦК  обърква сериозно инвеститорите. Все пак, никой не обича да губи ценния си компас, когато се намира в толкова несигурна среда, завършва Джилиън Тет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Единственият изход е Кризата да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знаете те назначават и президента им и всички други. Всичко е изядено на зелено в Щатите за поколения.напред. Това цели и Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ - същата да фалира! И тогава следващата цел е не революция, а налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! САЩ са пътници вече, но ако запалят война(за което искренно се моля да не стане) ще стане страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
САЩ са една фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите. И в момента, в който паниката обхване чуждестранните инвеститори, които дават все по-малко пари за държавните облигации на САЩ, банкрутът на американското правителство ще стане очевиден за всички. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен. Кризисната дилема на САЩ е ясна - или страната и в бъдеще ще живее за сметка на целия свят, или я очаква фалит и загуба на голяма част от националната собственост в полза на Япония и Китай. Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, докато започне икономическо реколонизиране на света. Световната икономическа система ще потъне в дългогодишна депресия, ще настъпи унищожение на излишния виртуален капитал, което ще се изрази в огромни финансови загуби за всички икономически субекти в САЩ и извън тях, рязко поевтиняване на всички активи и масови фалити. САЩ ще се окажат в крайно уязвима ситуация. Вече няма да могат да претендират за голямата част от световната "баница". Този негативен сценарий, огромният национален дълг и липсата на реален сектор на икономиката, ще доведе до главоломна девалвация на долара и до икономически и политически хаос. Ако се наложи част от капиталите да изгорят в пещта на кризата, нека да бъдат чужди - на азиатските индустриалци, на европейските банкери, на арабските шейхове и руските суровинни олигарси. Затова Те ще искат да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още