IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко са безопасни инвестициите в "безопасни активи"?

Златото, щатските ДЦК и швейцарските франкове всъщност не отговарят на дефиницията за такива активи, а именно да са безопасни при всякакви икономически условия

13:26 | 29.08.11 г. 2
Колко са безопасни инвестициите в "безопасни активи"?

Високият риск на пазарите доведе до силно търсене на злато, американски облигации и швейцарски франкове. Заради истерията обаче те може и да се окажат не толкова безопасни активи, колкото се считаха досега, пише CNBC.

Някои инвеститори прогнозират, че през следващите месеци може да се стигне до внезапни разпродажби на злато, американски дълг и швейцарски франкове, ако икономическата среда се подобри (а индикации за неизбежна финансова катастрофа липсват) или просто защото цените в момента са твърде високи.

"Безопасният инвестиционен актив си остава безопасен при всякакви икономически условия", пояснява Уилям де Вилдер от BNP Paribas Investment Partners. "Това означава, че инвеститорите трябва да си сигурни във верността на прогнозите си", допълва той.

Нито един от трите активи обаче не е безопасен при всякакви обстоятелства. Вече има и знаци, че силното търсене поне на злато и франкове е към своя край.

Златото поскъпва и поевтинява единствено и само на базата на инвеститорските страхове. В последните дни имаше по-сериозни разпродажби, заради което Ашок Шах от London & Capital прогнозира, че няма да е трудно благородният метал да достигне по-разумни цени.

Увеличи се и търсенето на злато от централните банки, които диверсифицират резервите си. Значителен е апетитът на азиатските новобогаташи за кюлчета и златни монети, особено на китайци. Според данни на Световния съвет за златото търсенето от страна на китайските потребители се е увеличило с 25% между вторите тримесечия на 2010 и 2011 г.

Различна обаче е ситуацията с швейцарския франк. Централната банка на Швейцария свали основната лихва почти до нула и наля още средства в икономиката, за да понижи стойността на националната валута, което оскъпява инвестициите във франкове.

Междувременно, инвестициите в американски дълг вече носят горе-долу колкото кътането на пари под дюшека. Лихвите по краткосрочните книжа от около 0,2% и по дългосрочните от около 2% не предлагат много на инвеститорите, а в дългосрочен план тези инвестиции могат да станат даже опасни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
dani de vito
преди 12 години
Златото поскъпва и поевтинява единствено и само на базата на инвеститорските страхове-цитат .Ха-ха-ха ,значи цената му не зависи от паричното предлагане ? Ако пресметнем инфлационната девалвация на долара към цената на златото ....хм ,ми то е евтино -таргет с инлационна корекция към кота 2500-3000 $ ,ако е официалната цифра .По точно не златото е скъпо , а долара евтин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"Междувременно, инвестициите в американски дълг вече носят горе-долу колкото кътането на пари под дюшека. Лихвите по краткосрочните книжа от около 0,2%"Дааа, японския сценарий е вече зад кулисите и чака всеки момент да излезе на сцената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още