IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва покупки на облигации на стойност до 60 млрд. евро на месец

Първата в историята на еврозоната програма по количествено облекчаване ще продължи до септември 2016 г.

16:07 | 22.01.15 г. 43
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

В очакван от мнозина ход президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията ще започне широкомащабна програма по количествени облекчения в отчаян опит да стимулира икономиката на еврозоната.

Ръководителят на базираната във Франкфурт банка заяви, че институцията ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.

Драги пристигна на пресконференцията със 7 минути закъснение и се извини, че асансьорите в новата централа на ЕЦБ не работят.

Ходът на Драги идва 2,5 години, след като той заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити еврото, слагайки край на спекулациите въпреки силната опозиция от Германия.

Стъпката по практическо създаване на пари от нищото цели основно да се намалят лихвите по кредитирането на Стария континент. Очаква се това да стимулира банките да отпускат повече и по-големи заеми, което пък от своя страна в крайна сметка да раздвижи икономиката на еврозоната. Подобна стратегия преди години предприе Федералният резерв на САЩ, който реализира три последователни кръга на количествено облекчаване в периода 2008-2014 г.

Малко преди пресконференцията на Драги ЕЦБ запази основния си лихвен процент при рекордно ниските 0,05 на сто. Освен това банката запази и ставката по пределното кредитно улеснение  на ниво от 0,30%. Лихвата по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,20%.

И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на банката посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, тъй като това не би оказало съществено влияние върху икономиката.

ЕЦБ вече представи "извънредни" политически мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, включително програми за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа. Въпреки това инфлацията остава ниска. В тази връзка при предишните си пресконференции Драги сигнализира нееднократно готовността си да предприеме още по-стимулиращи мерки.

Реакцията на валутните пазари бе мигновена, като еврото потъна с повече от 1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 13 rate down comment 9
cl500
преди 9 години
Не знам за Вас, не ме интересува ЕС, но аз спечелих около 2000$ от тази новина. Беше достатъчно дискутирана, за да се очаква такъв спад, аз го използвах по-най-добрия начин, дори малко взех. Имам приятели, които направиха по над 10к днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 12
supertrader
преди 9 години
Еврото ще се позасили до към 4 евро за 1 долар, натам се сили защото ЕС е бардак от който и к---вите ще почнат да бягат.Т.е. предстои разпад на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
Доведе до това че преди кризата и пукането на балона от Бернанке в Чикаго имаше 1900 товара на ден нови за онези големите камиони . Днес бяха 90 на същата борса.Толкова е излязла Америка от депресията, излязла е но на сън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
Намаряване на безработицата в ЕС от това изкупуване и финансиране на правителствата на някои държави няма да има ! Тези пари бързо изтичат извън ЕС и ЕЗ и отиват там където парите имат доходност. Т.е. завъртат се еднократно и това възможно най лошото полезно дейстивие на парите в една икономика която тече като разпробита каца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Аз съм разочарован от програмата на ЕЦБ. Аз очаквах да не бъдат поставяни конкретни срокове, в които тя да приключи. ЕЦБ трябва да изкупува ценни книжа докато не се забележи трайно намаляване на безработицата, например спад до 7-8% най-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 23 rate down comment 6
pecan
преди 9 години
Европа загуби много от влошаване на отношенията с Русия за разлика от Америка едно подобряване на тези отношения би било много по важно за икономиката на Европа от печатането на пари.Вярно е че руснаците и американците са с еднакъв манталитет арогантни склонни да заплашват или да подкупват но Европа не трябва да се влияе от Америка в отношенията си с Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
turbo f
преди 9 години
100% те подкрепям. Въпросът е (нонстоп мисля в/у него) как и аз поне малко да закача от богатството на елита. Това което е достъпно за обикновен наемен служител като мен е акции и имоти. Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 2
turbo f
преди 9 години
Ора, в ЮСА печатането на пари доведе до поскъпване на акции и имоти. В ЕУ ЩЕ СТАНЕ СЪЩОТО!!! Така че купувайте СЕГА имоти и акции. Щот заплатите нема да ги дигат съществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
nide
преди 9 години
BTW: Жан-Клод Ю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 27 rate down comment 2
nide
преди 9 години
Централните банки са нищо друго освен измамници, които служат на елита. Те се провалиха. Всичко което направиха след 2008 г. е само за oбогатяване на eлита! В много страни от Европа лихвените проценти са отрицателни. FED не е повишавал лихвите от 2006 г. "Евтините пари", директно подхранват пазарите на акции чрез преки инвестиции от страна на банките. Рекорден брой обратни изкупувания на акции, както и сливания. Всичко това служи за увеличаване богатството на световният елит.BTW: Жан-Клод Ю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още