IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва покупки на облигации на стойност до 60 млрд. евро на месец

Първата в историята на еврозоната програма по количествено облекчаване ще продължи до септември 2016 г.

16:07 | 22.01.15 г. 43
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

В очакван от мнозина ход президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията ще започне широкомащабна програма по количествени облекчения в отчаян опит да стимулира икономиката на еврозоната.

Ръководителят на базираната във Франкфурт банка заяви, че институцията ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.

Драги пристигна на пресконференцията със 7 минути закъснение и се извини, че асансьорите в новата централа на ЕЦБ не работят.

Ходът на Драги идва 2,5 години, след като той заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити еврото, слагайки край на спекулациите въпреки силната опозиция от Германия.

Стъпката по практическо създаване на пари от нищото цели основно да се намалят лихвите по кредитирането на Стария континент. Очаква се това да стимулира банките да отпускат повече и по-големи заеми, което пък от своя страна в крайна сметка да раздвижи икономиката на еврозоната. Подобна стратегия преди години предприе Федералният резерв на САЩ, който реализира три последователни кръга на количествено облекчаване в периода 2008-2014 г.

Малко преди пресконференцията на Драги ЕЦБ запази основния си лихвен процент при рекордно ниските 0,05 на сто. Освен това банката запази и ставката по пределното кредитно улеснение  на ниво от 0,30%. Лихвата по депозитите пък бе запазена при отрицателната стойност от -0,20%.

И трите ставки бяха понижени за последно през септември 2014 г. Оттогава насам няколко от най-високопоставените ръководители на банката посочиха, че лихвите вероятно няма да бъдат понижавани повече, тъй като това не би оказало съществено влияние върху икономиката.

ЕЦБ вече представи "извънредни" политически мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, включително програми за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа. Въпреки това инфлацията остава ниска. В тази връзка при предишните си пресконференции Драги сигнализира нееднократно готовността си да предприеме още по-стимулиращи мерки.

Реакцията на валутните пазари бе мигновена, като еврото потъна с повече от 1% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 25 rate down comment 4
Лъско
преди 9 години
Нека печатането на евра да започва час по-скоро, да се влее ликвидност, че с този евтин петрол и горива, много ще вземе да поевтинее живота ни. А не трябва така, народа трябва да си знае мястото и да си наляга парцалите. Ама ха, щом при нас може така, нека и в Европата да си строяват стадата да пасат и да траят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Еврото след някой и друг ден ще се позасили, но временно... ще има доста интересни възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 15
eboyanov
преди 9 години
аз съм над ЦУЦИ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
И точно след като изкараш разрешение за ползване (бившия акт 16) някой ще внесе сигнал в прокуратурата и Цацаров ще дойде лично да ти го отнеме в полза на Ахмед Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
Ходът на Драги идва 2,5 години, след като той заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да защити еврото, слагайки край на спекулациите въпреки силната опозиция от Германия.-------------------------------------------и всъщност току що тоя му *** майката на еврото и всичко бяга от него .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 12
eboyanov
преди 9 години
ей това е да си получаваш заплата в британски лири :):):):)като се върна в Бг ще си построя сарай срещу този на Доганчо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 10
Pivoley
преди 9 години
Ще съживяваме икономиката с магии. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още