IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите у нас очакват стартова заплата от по 1000-2000 лева

Две трети от работодателите не могат да намерят кадрите, от които имат нужда

13:19 | 22.05.16 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса.

Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV.

Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. 

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров, управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 3 rate down comment 4
balkando
преди 7 години
Няма по-заблудени от макрксистите - соца е рай, капитализма ад и край. Уж били атеисти и образовани висшисти, а на носа с юзда и с капаци на очите )) Психозата за бягане навън беше режисирана от червените и скритите им съюзници сред сините, за да изкарат навън опозиционно настроените млади хора и да останат предимно леви избиратели - пенсионери и социално слаби. Със специалното съдействие на "някои" от СДС. Сега, като видяха че така убиха развитието, някои почнаха да припяват за рестарт и връщане на младите, но след дъжд качулка и след сватба булка нали знаеш ))А и да се чудиш откъде са знаели висшите партийни ръководители много преди 1989 да си пращат децата в чужбина и да ги осигуряват с бизнеси там... !? Соца и синдикатите са най-истинските съюзници на корпорациите по цял свят, щото едните се хранят от другите. Затова се "погрижиха" да осигуряват свежа кръв на менторите си по на запад )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 28 rate down comment 1
QUANTUM
преди 7 години
Дето се вика за богатия всички други са мързеливци, за мързеливия всички богати са мошенници...Истината, истината е както винаги по средата...Нивото на заплатите в дадена икономика се определят от силата на експортния сектор (производителността)- Баласа Самуелсон ефект. Един бакшиш си е бакшиш и в Лондон и в София. Един фризьор има общо взето една и съща производителност също...Заплатата на бакшиша в Лондон е по-висока, защото финансовият сектор там печели и има пари и за шофьорите. Това важи и за фирмите дето работят като в страната и в подкрепа за износителите...Истината е, че в България има дефецит на можещи големи капиталисти, от списъка на 10те най-богати българи, сигурно 8 са с прякори. Тези хора освен, че не поднасят развитиеа, а спъват развитието - на места и на цели региони...Аз мисля, че претенцията за голяма заплата не е само надценяване, а опит на хората да изразят мнение, че не искат да са роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
А останалите от "сметката" що са навън , а...?! Щото като дойде "демокрацията"първото което научихте беше "далавера , далавера " и "тигре , тигре" !За да си работодател , трябва да вдъхваш уважение , а не презрение...затуй все повтарям тука , търсете си по прости от вас за служители !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 7
balkando
преди 7 години
И като теглим чертата на "грешните" сметки - 2.5 млн. пенсионери, 0.5 млн. социално слаби... и 2 млн. работещи, които издържат всички !? Сега кажи че работодателите са виновни, щото не дават 1000 лв. заплата на млади наркоманчета и алкохолици със самочувствие без покритие !? Дилемата винаги и единствено е била кога се плаща - преди или след като се свърши работа. На загуба могат да работят само тези, които теглят заеми. Докато има кой да дава и после фалит. Това ли предлагаш като вариант ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Много точно...в случая работната сила спокойно може да тегли една майна на т. нар. работопредлагател и да се изнесе дето му очи видят...стига разбира се да може наистина да прави нещо ! Та контрата определено е у "чорбаджията", който на инат ако продължава тъй , накрая ше трябва да се запретне сам...стига разбира се да може да прави нещо !И ето ви бизнес по български !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
В трудовите взаимоотношения винаги има две страни които се договарят. Всяка със своите аргументи. Резултата е този, който показва кой си е правил грешни сметки! Както служителя така и "работодателя" имат своя избор. Работодателя смята исканите от бачкера за възможността да работи пари за много и отказва. Работника, тоя нископроизводителен, *** и мързелив тип, си грабва шапката и отива при немския работодател, който е по глупав от местния БГ колега и го наема. Така и нашия работодател доволен, че е наказал безхаберника и го е натирил където му е мястото /в мизерията/, а отритнатия бачкер е доволен, че не си е загубил времето с местния феодал! Всичко друго са празни приказки от възпитателен характер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
GreatApe
преди 7 години
Пълни глупости, това, което си постнал е по паритет на покупателната способност(ППС).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 1
wqweto
преди 7 години
Чудесно! Така повечето новозавършили ще се пробват да започнат собствен бизнес, за да докажат че на заплата 1000-2000 лв. биха били underrated.Повече бизнес, повече добавена стойност, повече пари ще остават за тях. Истината е че трябва да се бачка яко за себе си, вместо да се правят топчета в носа за едната МРЗ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Заплата трябва да е съобразена с производителноста на труда и на графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM:CHE&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда колко е БВП на един работещтоест БВП-то на един работещ в Германия е 2,2 пъти повече БВП у нас но разликата в миним.заплата е 8 пъти с България,а Румъния има по-малък БВП но по-голяма мин.заплатаБълг.работници нямат вина за енерг.неефективност - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/ПОВЕЧЕ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1741713762773517Тоест мин.заплата трябва да е над 500лв. и спрямо образоването се слагат още отгоре и отделно за отделните професии като лекар и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 4
balkando
преди 7 години
п.п. Само ще спомена още, че мотивацията на младите не бива да е демотивация за "старите". Защото незаслужено високите заплати на дилетантите, водят именно до демотивиране на профитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още