IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите у нас очакват стартова заплата от по 1000-2000 лева

Две трети от работодателите не могат да намерят кадрите, от които имат нужда

13:19 | 22.05.16 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса.

Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV.

Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. 

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров, управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 21 rate down comment 5
Jay Gould
преди 7 години
"Търси се младеж на 20 с висше образование 10 години стаж и опит 3 западни езика и без необосновани претенции за работа /чистач/ без длъжностна характеристика или формална такава! Стимулиращо възнаграждение 480 лв!" Хахах.. точно и като напишат и ''гъвкаво работно'' (разбирай - бачкаш на Коледа) време и младежът директно си купува билета я за Испания, я за Германия.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 20 rate down comment 4
Jay Gould
преди 7 години
Не жалете хора които плащат на любовниците си (щото без пари никоя не ще да си легне с тях) повече отколкото на майсторите си! Повечето работодатели имат доста весели изисквания. Ако може да е до 22-25 г. но с опит на 50 г. и да работи в събота и неделя - всичко това за ''стартова'' (разбирай - вечна) заплата от по 400 - 500 лв. Нормално е който знае чужд език и не го задържат тук някакви дела - да се изнесе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 17 rate down comment 4
Alx
преди 7 години
Aбе бизнеса не е на зор.... (но както казах то па един бизнес) ако найстина е на зор и германци и англичани ще си докара не мисля че ще е проблем за тях да дойдат да работят в България (заплата+командировачни) и те така.... ако на бизнеса не му отърва да си докара "инжинери" араби.... Това ме подсеща за онази "случка" с асфалта на вълни по Цариградско - понеже наще умници решили че няма да платят на швабата да кара машината, ама бай Иван за 500лв ще кара.... ще кара, *** Бай Иван от де да знае как се кара модерна асфалтополагаща машина.... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Кой ги кара да почват работа . "===Ми ха де! Иаз се чудя на подобни вопли! Не щат не щат - точка! Какво се е разтревожил бизнеса!? ха ха ха С ръжен ли да ги ръчкат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV....Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.==="Търси се младеж на 20 с висше образование 10 години стаж и опит 3 западни езика и без необосновани претенции за работа /чистач/ без длъжностна характеристика или формална такава! Стимулиращо възнаграждение 480 лв!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 5
Alx
преди 7 години
А според теб не е ли редно да се калкулират разходите за живот? Това са пари дадени от родителите на студената? Или заработени от същия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 0
Jazabel
преди 7 години
*** ,ти ме лъжеш че ми плащаш ,аз те лъжа че работя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Що се отнася до цените на образованието чичко гугъл знае всичко . Надявам се не включваш разходите за живот в съответната дестинация . Да има риск при спиране на еврофондовете. За сега нищо не е ясно . В България има и хора които работят за 3-4000 лв . Явно за толкова са го оценили . Имам приятел който работеше в БГ към голяма банка замина в Малта . Тук не беше доволен и там не е много . Основно правило в бизнеса е че за да ти дадат една заплата трябва да изкарваш повече за работодателят си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 33 rate down comment 6
Alx
преди 7 години
И пак да кажа, в България няма реален бизнес, всичко е се крепи на разни държавни поръчки и еврофондове. Изключение правят малки фирми работещи в сектора на услугите и разни дребни производства работещи за износ (но на общия фон те са смешно малко). Големия цирк ще настане ако найстина 2020 дръпнат шалтера на еврофондовете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 32 rate down comment 4
Alx
преди 7 години
90% от работодателите се отнасят с персонала си като с ***, и ги разглеждат като някаква стока (дори повече ценят любовницата или джипа си и го показват). Всяка втора реплика е "няма незаменими хора" и тн. Мой приятел завърши преди 5г в Холандия и реши че му се живее в България от тогава през 5-6 месеца сменя фирмите просто защото оценя труда си на повече от мизерните 1000-1500лв в София от които 70% са текущи разходи. И да, на него образованието му седна доста над 50 000лв, а пък таксите и разхдоите по университите в Англия даже няма да ги коментирам (имаш търсачка използвай я, но там няма никакъв шасн да изкараш и 1/2 више с 50 000лв). Има хора с умения, но те не струват 1000лв, защото човек с минимални умения и леко жеалание за работа живее спокойно на острова или в Герамания, телефона му не звъни след 5ч, а всеки извънреден час се плаща х2. Това е положението с пазарната икономика.... има търсене на кадри и кадрите са там където са по добрите условия за живот и заплащане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още