IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите у нас очакват стартова заплата от по 1000-2000 лева

Две трети от работодателите не могат да намерят кадрите, от които имат нужда

13:19 | 22.05.16 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса.

Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV.

Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. 

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров, управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 6 rate down comment 6
balkando
преди 7 години
Холивуд, риалитита, гейминг, всякакви други забавления вместо учение и практика... -> искаен на 1000 лв заплата за бъркане в носа и почесване по г..а !? Може, но трябва да се върнат левчетата от 1996 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Мъките започват с дипломирането" !!!??? Не я разбирам тази склонност на болшинството хора, да пожелават на човека след или до тях да извървят ТЕХНИЯ път!?? Значи ..."аз имах мъки и е нормално и ти да имаш"!?? И защо мислиш така!? При теб е било така при друг по друг начин. Някои хора умеят да сключват по успешни сделки от други! Пазар! :)==="Никой не е длъжен на никой за това че имал диплома"..и никой не е длъжен да се дипломира ../ да прави разходи в пари и ВРЕМЕ/... само за да е полезен на някой друг който си е въобразил че хората се раждат за да му служат и са длъжни да полагат усилия за това! ;) Като не ще хора с дипломи .....ми няма да ги има! Проста работа! "Ако парите са основната ви мотивация, няма да стане, и не само тук..."Абсолютна глупост! Колежански лозунг с който пълнят главата на всеки студент, подготвяйки го за слуга! ПАРИТЕ са СРЕДСТВО за постигане на ЛИЧНИ цели за всеки човек! Те са правата му за живот! Разбира се че са от основните мотиви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 12 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Мъките започват с дипломирането" !!!??? Не я разбирам тази склонност на болшинството хора, да пожелават на човека след или до тях да извървят ТЕХНИЯ път!?? Значи ..."аз имах мъки и е нормално и ти да имаш"!?? И защо мислиш така!? При теб е било така при друг по друг начин. Някои хора умеят да сключват по успешни сделки от други! Пазар! :)==="Никой не е длъжен на никой за това че имал диплома"..и никой не е длъжен да се дипломира ../ да прави разходи в пари и ВРЕМЕ/... само за да е полезен на някой друг който си е въобразил че хората се раждат за да му служат и са длъжни да полагат усилия за това! ;) Като не ще хора с дипломи .....ми няма да ги има! Проста работа! "Ако парите са основната ви мотивация, няма да стане, и не само тук..."Абсолютна глупост! Колежански лозунг с който пълнят главите на всеки студент, подготвяйки го за слуга! ПАРИТЕ са СРЕДСТВО за постигане на ЛИЧНИ цели за всеки човек! Те са правата му за живот! Разбира се че са от основните мотиви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 3
george353
преди 7 години
Мъките започват с дипломирането. Дипломата не е гаранция за намиране на работа, още по-малко на добре платена. Никой не е длъжен на никой за това че имал диплома. Новозавършилите трябва да са реалисти и да се радват че въобще все още се намира работа. Приоритет номер едно трябва да бъде трупането на опит и знания, а не заплатата. Завърших в чужбина през период когато трудно се намираше работа, не че сега е лесно, и бях готов да започна на минимална заплата само да стартирам. Имах страхотна мотивация за знания и опит. Да съм конкурентноспособен и да науча нещо което малко хора знаят, като подсъзнателно знаех че тази инвестиция във време и труд ще се възвърне един ден. Първите ми работи бяха ниско платени и в кофти условия. Минаха години + доста по-голямо cv преди хедхънтърите да започнат да ми предлагат работа в нормални компании с нормална заплата. Ако парите са основната ви мотивация, няма да стане, и не само тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 18 rate down comment 4
Alx
преди 7 години
Разходите са си разходи, както и да ги смяташ.... ако не разполагаш с въпросния финансов ресурс неможеш да получиш съответния продукт. А пък колкото до резултатите.... абе уж всичките работници в Бг калпави и "нестават за *** за зеле" пък до един фирмаджйите се движат с автомобили от 100 000лв нагоре... даже онея дето има по 2-е магазинчетва под наем в мола с 5 магазинерки...... В нормалните държави тея тея малки бизнеси се работят от собствниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България"===Колко умно! :))))) " Имам да копая картофи, но мотиката затъпена и свършената работа и резултатите от нея са слаби! " Гениално заключение! Нямаше да се сетим! Ами наведи се и си наточи оръдието на труда де! Кой да го направи вместо теб !? Без усилие не става! Ако не можеш купи си маркова и добре заострена! Със сигурност резултатите ще са различни. Е ама той иска с пари за втора употреба мотика да купи нова и остра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 4
kane
преди 7 години
...и на мен не ми дадоха преди години и ме пропъдиха от родината ми... долните фашисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Ми така де! Само се замисли колко смешно звучи! Нямали достатъчно стаж!??? Е.....!???? ..кой да им го даде/плати/ ? Колегата им че после наготово да го вземат!? Кой!? :)))) Ми той и колегата им тарикат и той иска готови обучени да взема! Ама как не се усещат колко смешно звучи!? Няма как да очакваш какъвто и да е актив да ти носи приход без да инвестираш в него! А актива струва КОЛКОТО струва! Скъпо или евтино са относителни понятия. Можеш или не можеш да си го купиш е съвсем различно но в пазарната икономика е така. Всичко струва пари. Не става като в Северна Корея да ги плашиш с пръчка за да бачкат! :)):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ми така де! Само се замисли колко смешно звучи! Нямали достатъчно стаж!??? Е.....!???? ..кой да им го даде/плати/ ? Колегата им че после наготово да го вземат!? Кой!? :)))) Ми той и колегата им тарикат и той иска готови обучени да взема! Ама как не се усещат колко смешно звучи!? Няма как да очакваш какъвто и да е актив да ти носи приход без да инвестираш в него! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
Всеки може да смята разходите по свой начин важно е какъв е резултата от тези разходи . Ако си добър успяваш , ако не губиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още