IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите у нас очакват стартова заплата от по 1000-2000 лева

Две трети от работодателите не могат да намерят кадрите, от които имат нужда

13:19 | 22.05.16 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса.

Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV.

Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. 

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров, управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 31 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 7 години
Просто в бг ще останат наследниците на хард лаинерите комунисти който смучат от евро милиардите и престъпниците защитавани от власта и колонизаторите конкистадори инвеститори идващи от запада....за мен е престъпление да се работи за малко пари защото със труда си робите прават фараоните си още по богати а по богатите фараони имат повече пари за престъпления и издевателства затова схващането ми кво ше права без 500 пари е погрешно защото с тях или без тях ти си същия офчар но благата който генерираш за робовладелеца са солидни ис тях той заробва още души чрез деиноста нречена бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 20
Stone_Kold
преди 7 години
В бг трябва никой да не ражда деца защото всичко е обречено и безмислено и предварително сме продадени на конкистадорите инвеститори иначе казано...раждаш дете отгледаш го то учи и после работи за да може едвам физически да оцелява и да е роб на шефа а шефа да метка салфетки по чалгите..трябвало стаж хахаха и как щеме мотивираш за да продължа да копам след като стартирам със заплата с която мога да платя наем на кокошарника и повече нема?трябва заплащането да почва от около 3000лв стартово ама ше кажете много било като е много такива бизнеси които не генерират солидни приходи за служителите изобщо да бъдат забранени и криминализирани като робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 10
pecan
преди 7 години
Кой ги кара да почват работа . Направо да стават чорбаджии със собствен бизнес да се къпят в пари и да раздават на любовниците .Могат и да наемат персонал не на 2 , а на 3 000 лева заплата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 19
ing5rov
преди 7 години
"В развитите държави остава предостатъчно от заплатата, след като си оправиш сметките."Къде това бе...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
"Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV."Това просто счупи ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 10
Alx
преди 7 години
А колко според бизнеса тябва да е заплатата на човек инвестирал 50 - 100 000лв и 5г от живота си в образование?Oбразование e инвестиция, и се очаква определена възвращаемост така че.... да свикват с пазарната икономика господа "бизнесмени"-те.И да, факт е че в България в бюрата по труда е останала само "изрезка" която не става за нищо Но така е, добрите кадри са добре платени и заети, така че да започват с "крадене"-то на кадри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 12
ivan.ivanov
преди 7 години
Трябва минималното заплащане, при започване на работа, да бъде 1000лв.В противен случай, всички ще имигрират в страни, където е нормално да получаваме такава или над тази сума.В развитите държави остава предостатъчно от заплатата, след като си оправиш сметките.Не виждам смисъл да се бъхтиш за жълти стотинки в България, след като ще ти стигнат само за хляб и сол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 15
ivan.ivanov
преди 7 години
Всички знаем как чорбаджиите живеят на гърба на народа. Дават шепа трохи от спечеленото на служителя, колкото да не умре от глад, а чорбаджито живее луксозно, кара последен модел лимузина и харчи луди пари по любовницата.Защо младежите ще започват работа, след като парите, които ще получат, ще им стигат само да си платят сметките?!?След като нищо няма да им остане, има ли смисъл да започват работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още