IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея отрече да изнася оръжия за Русия

САЩ наложиха нови санкции срещу страната

11:42 | 17.05.24 г.

Сестрата на лидера на Северна Корея Ким Йо Чен отхвърли обвиненията, че страната ѝ изнася оръжия за Русия, като "измислица". Това се случи малко след като САЩ наложиха нови санкции върху търговията с оръжие, която според Вашингтон подпомага нападението на Кремъл в Украйна.

"Враждебните сили заблуждават общественото мнение с фалшив слух, че оръжейните системи, произведени от Северна Корея, са "за износ за Русия", заяви пред държавната медия Ким Йо Чен. "Нямаме намерение да изнасяме военно-техническите си възможности за която и да е държава или да ги откриваме за обществеността", заяви още тя.

Въпреки международните санкции, които забраняват на Пхенян да изнася оръжия, множество сателитни снимки, публикувани от изследователски групи и правителството на САЩ, показват поток от оръжия от Северна Корея към Русия и след това към складове за боеприпаси близо до границата с Украйна.

Малко преди изявлението на Ким Йо Чен Министерството на финансите на САЩ съобщи, че е наложило санкции на пет базирани в Русия физически и юридически лица, които са "свързани с трансфера на военно оборудване и компоненти" между Северна Корея и Русия. В изявлението на Министерството на финансите се казва, че Русия е използвала до 40 балистични ракети от Северна Корея при нападенията си срещу Украйна, както и боеприпаси от страната в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ, Южна Корея и други страни обвиниха Северна Корея, че е изпратила на Русия най-новите си балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още