IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите у нас очакват стартова заплата от по 1000-2000 лева

Две трети от работодателите не могат да намерят кадрите, от които имат нужда

13:19 | 22.05.16 г. 60
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Две трети от работодателите у нас не могат да намерят кадрите, от които имат нужда. Разминаването между уменията и претенциите на младите се задълбочава, оплакват се от бизнеса.

Макар че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава bTV.

Оказва се, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 - 2000 лева, и то далеч извън IT сектора, където традиционно заплащането е по-високо. 

Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

„Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров, управител на фирма за подбор на персонал.

Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 19 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
и да не търсим уважение от работодателя , нъл тъй...ей , я слез на земята !Тука има две страни в едно правоотношение...едната купува труд , другата продава! Научете се да цените тоя дето ви работи , не само да го цакате скришом бе, да ви *** у чорбаджиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 20
pecan
преди 7 години
Най важното е че трябва да има уважение към работодателите . Това ни отличава от нормалните държави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
pecan
преди 7 години
За обучение в Холандия страната е привлекателна с сравнително ниски такси . Имам познат който завърши в Кембридж . Преди това НПМГ . Таксите в лв се плащат в БГ . Образованието в Европа освен медицината също не е толкова скъпо . Проблема не е в парите , а в уменията които не притежават . Вярно е че заплатите се увеличиха през последните години , но това вече рефлектира . Примерно в земеделието има много успели хора . Различните видове бизнеси имат цикличност през 90 те беше търговията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 4
Alx
преди 7 години
По обикновените хора също опитват да изпратят децата си в чужбина, не толкова защото образованието е по добро а защото една значима част от тях ще останат да живеят и да се развиват там... и така ще избягат от псевдо-демокрацията в България водена от ДС и до ден днешен. А освен това 50-100 000лв е доста скромно казано, понеже голяма част от студентите работят и се издържат, а таксите лесно може да провериш колко са в Холандия или Англия (просто примери), разбирасе може и в Дания да се учи където няма такси за университети, но пък един хляб там е 4-5лв и трудно се намира работа. И ми е интересно да ми посочиш къде са тези "много" успели хора без измама и вуйчо владика.... и ако е толкова лесни отивай и започвай бизнес във Видин, Силистра, Сливен например и давай 1000+ лв и ще намериш умни и можещи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 7
pecan
преди 7 години
Да и познавам много които са успяли без вуйчо владика . Не те знам къде ти лично си дал 50 - 100 хил евро за образование . Мисля че се изхвърляш . Проблема на България не е свързан със заплатите , а с липсата на желание да се работи . То се поражда от чуството че може да се забогатее само по незаконен път . Това което съм съгласен е че в последните 10 -15 години бизнес средата се влошава за средния бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 3
Mortagon
преди 7 години
Всичко опира до правилното образование. Сега стана модерно всички (които могат да си го позволят) да учат в чужбина, защото родното образование не струва ... е да ама не всички ябълки са гнили. Държавата трябва да се намеси и да финансира с държавна квота (поръчка) само избрани специалности от които има нужда в момента (т.е спешно) и в обозримо бъдеще (ако има прозорливи министри) и после задължително оставаш в държавата за 10 години и работиш по избор, но в бранша ... всичко друго става изцяло платено на 100%. Всеки студент ще си прецени какво иска - евтино, но с обвързване или скъпо (от мама и тати или с кредит), но свободно. Така броя на университетите ще се редуцира от само себе си и всичко ще си дойде на мястото. Като вземеш да си плащаш реалната цена... няма да имаш желание да учиш политология, теология и психология ...ако не си си направил добре сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Заплата трябва да е съобразена с производителноста на труда и на графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM:CHE&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда колко е БВП на един работещ тоест БВП-то на един работещ в Германия е 2,2 пъти повече БВП у нас но разликата в миним.заплата е 8 пъти с България,а Румъния има по-малък БВП но по-голяма мин.заплатаБълг.работници нямат вина за енерг.неефективност - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/ПОВЕЧЕ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1741713762773517
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 8
Alx
преди 7 години
Tи пробвал ли си да пробиеш със собствен бизнес в България? Ако няма някой чичо/вуйчо да ти удари едно рамо да хванеш правилните поръчки ще направиш печалба ама в 36-ти шестък. Ако опиташ да играеш по правилата в момента си фалирал на 2-рия месец (особено в бедната провинция). Освен разбирасе ако не разполагаш с онези червените куфарчета с пари да си купиш някоя мина или тец, там вече държавата и закона са зад теб.... и ставаш ПАТРОН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Браво камък ! Добро включване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
kr.is.1969
преди 7 години
Predi ili zled danuka ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още