IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП се повишава с 0,5% на годишна база при експресни оценки за ръст от едва 0,2%

На тримесечна база ръстът през третото тримесечие е с 0,7%, експресните оценки бяха за 0,3% повишение

11:15 | 09.12.10 г. 15
БВП се повишава с 0,5% на годишна база при експресни оценки за ръст от едва 0,2%

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повишава с 0,5% на годишна база през третото тримесечие на 2010 г. На тримесечна база ръстът е с 0,7%, показват предварителните данни на НСИ.

За деветмесечието на 2010 г. БВП намалява с 0,2% спрямо същия период на предходната година.

Публикуваните днес резултати са доста по-добри от експресните оценки. Те показаха ръст от едва 0,2% през третото тримесечие на годишна база. На тримесечна база ръстът според експресните оценки бе с 0,3%.

Според предварителните данни на НСИ, публикувани днес, износът на стоки и услуги е отчел ръст с 18,5% на годишна база, вносът е с ръст от 3% на годишна база, крайното потребление отчита 6,4% спад на годишна база, а капиталообразуването (инвестициите) е с 4,9% спад.

На тримесечна база отново износът е движещият фактор за ръст на БВП, като се увеличава с 8,9%. Вносът спада с 1,3% на тримесечна база, потреблението намалява с 2,7%, а инвестициите - с 0,7%.

Брутната добавена стойност (БДС) намалява с 0,4% на годишна база и остава без промяна през третото тримесечие на годишна база.

Аграрният сектор отчита 0,5% ръст на тримесечна база и 3% ръст на годишна база, индустрията отчита 2,5% спад на тримесечна и 1,3% на годишна база, а секторът на услугите се стопява с 0,8% на тримесечна и 1,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
rogers
преди 13 години
Видяхме крайното потребление до къде ни докара особено като беше на кредит - сега хората си връщат кредитите. Така че всичко е наред. Като си върнат кредитите ще потребяват пак. Просто е ако не бяха потребявали на кредит преди - сега щеше да им расте потреблението в сравнение с миналия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
amanotumnici
преди 13 години
Напротив, тук няма никаква позитивна новина. Това, което хората касае е крайното потребление, а то продължава да увеличава спада си. Износът нараства, но нарастването се реализира от няколко фирми в енергийния и промишления сектор. Това няма да огрее българския народ. В данните трябва да се вникне, а не сляпо да се гледат две числа и да правим усмивки от ухо до ухо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 13
all_trader
преди 13 години
aко е верна:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
1914
преди 13 години
доста позитивна новина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още