IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска премахването на специалните права на държавата при приватизация

Тези права ограничават свободното движение на капиталите, се казва в мотивирано становище на комисията до България

17:40 | 21.03.13 г. 15
ЕК поиска премахването на специалните права на държавата при приватизация

Европейската комисия подсети България да спазва правилата на ЕС за свободното движение на капитали. Това стана чрез мотивирано становище, което е част от пакета с наказателни процедури за март. През февруари към България не беше отправена нито една критика, въпреки очакването на становище относно заменките на горите. 

Сега от ЕК отбелязват, че Законът за приватизация и следприватизационен контрол въвежда специални права за българската държава, които могат да ограничат свободното движение на капитали.  

По силата на този закон, дори когато един от акционерите на дружеството наруши своите задължения, произтичащи от приватизационен договор, тези специални права позволяват на българската държава да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на този акционер, но и върху собствеността на приватизираното дружество, отбелязват от комисията.

В своето становище от ЕК искат тези специфични права да бъдат премахнати и предупреждават, че те могат да бъдат препятствие за вече направените в България инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще.

Страната ни има срок от два месеца да даде задоволителен отговор на ЕК по казуса. Ако това не стане, България ще бъде изпратена на съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Няма ли вече да се разпада този ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
abdul
преди 11 години
Щото братската любов е за предпочитане, нали исуму. Друго си е така другарчето да ти го н***а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Isumu
преди 11 години
ЕС да ходи да си го на..ка!!! Е... съм ви Комисията, е... съм ви и директивите. България няма и да вдигне повече от 1% ръст на БВП още 10 години, ако само чакаме някой да ни казва какво може и какво не, да им се молим за подаяния (Бюджет 2013-2020) и да ни водят за носа. В ЕС като има криза, ние го отнасяме, в СССР като има криза, ние го отнасяме, в Османската империя като е имало криза, пак ние сме го лап..ли!!! Е айде след всичко това да спрем да сме американофили, русофили или туркофили, да сме българи най-после!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Това е офицялен знак, че богатите държави вече иска да купуват а не да окупират бедните. Купуваме им енергиината и пътната и всякаква друга инфраструктура и се отнемат всякакви права на държавата. Пресен пример - България. Аз викам да пуснем и различните ведомства под частен контрол. Като данъчното, кадастара, прокуратура, съд, че и НС, Защо? Нали дърржавата е лош стопанин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
А отговора на България трябва да е - на който не му харесват правилата на играта, да ходи да играе другаде! Ади ся, дайте да няма контрол след приватизация! Инак то не че като го има на хартия този закон и някой го изпълнява ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още