IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Годишно по 500 медици напускат страната, търсейки не само по-висока заплата, но и възможност за реализация

20:10 | 21.04.14 г. 59
Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Кризата с лекарите у нас добива застрашителни размери - годишно страната напускат по около 500 медици. Така, в цели области липсват някои от най-важните специалисти, съобщи bTV. Без реформа до 10 години ситуацията с липсата на специалисти ще стане драматична, защото дотогава половината от лекари ще бъдат в пенсия. Повечето млади специалисти пък ще са заминали на работа в чужбина, сочат данни на съсловните организации.

В момента под критичния минимум е броят на патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите, сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил.

В област Смолян, например, при население от над 120 хил. души има 5 болници и само трима ендокринолози, двама пулмолози и един неонатолог.

Липсата на специалисти се усеща дори и в големите болници и това налага компромиси със стандартите за лечение. „Понякога пренебрегваме стандартите, правилата, че трябва да има на един болен в операционна зала, един анестезиолог. Ние работим понякога на две зали”, признава проф. Николай Петров, който е председател на дружеството на анестезиолозите.

В интензивните отделения денонощно трябва да има специалист по анестезиология, но на много места стандартът е покрит само на документи.

Годишно България се разделя с 500 медици, които отиват да работят в чужбина. Една от причините е заплащането, но младите лекари търсят в чужбина и своята възможност за реализация. 

Като мярка за задържането на младите медици в страната, от Министерството на здравеопазването са подготвили промени в наредбата за специализации, които трябва да облекчат достъпа на лекарите до обучение и развитие в кариерата.

Припомняме, че проблемът със специализациите на младите лекари беше признат още от предишното правителство, през април 2012 година. Тогава министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обеща промени в наредбите, които да гарантират възможността за специализации във всички медицински направления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
Не съм казвал да не инвестираме в обучението на лекари или други специалисти!Казвам, че при отворени граници, държавата и българското общество търябва да имат адекватна политика за задържане на кадрите! Поне при лекарите, такава политика напълно липсва! А какво пречи и македонски лекари, ако условията ги устройват да дойдат да работят в България? И не само лекари! Търсим инженери, IT специалисти? Все специалности, които се търсят в цяла Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
така е-овцата има право да се движи свободно. Излиза, че не трябва да инвестираме в обучението на лекари, а да направим като германия-да им вдигнем заплатите и примерно македонските и сръбските ще дойдат сами, така ли?Или пък друго-да се откажем от свободното предвижване, щото кяр от тоя ЕС в близките 15-20 години няма да видим. Пък после може да го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Значи, ако селото произвежда най-качествените овце(не овчари), то те не трябва да остават за стопанина, щото някой имал по-голям мерак да ги дои и стриже? Или направо-кой има най-голям мерак, там да ходят овцете!----------------------------И куче да го вържеш на синджир, да го държиш гладно и да го биеш - ще скъса синджира и ще избяга!Въпроса е, как доиш и стрижеш, и че "овцата" има право на свободно придвижване от един "овчар" при друг в търсене на по-добри условия!Лекар специализант в Германия - брутна месечна заплата за първата година 3750 евро. Всяка следваща година 300 евро на месец брутно увеличение. Платен годишен отпуск 29 (двадесет и девет) дена. Дежурствата се плащат отделно - още около 700-900 евро брутно на месец. Почит и уважение от страна на пациентите, а не *** да те бие!Та "мерака" е подплатен много сериозно с огромни ползи за "овцата"!Не виждам как ЕС ни пречи да имаме свястна политика по отношение на кадрите-овцете???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Как го завъртя това:) Значи, ако селото произвежда най-качествените овце(не овчари), то те не трябва да остават за стопанина, щото някой имал по-голям мерак да ги дои и стриже? Или направо-кой има най-голям мерак, там да ходят овцете! Щото нали, ако излезем от ЕС ще можем да си провеждаме каквато си искаме политика:)Иначе за сравнението за шофьор и за лекар като заплати-много си прав. За жалост. Често се возя на таксита(взеха ми книжката, не за алкохол) и като стане въпрос за това винаги ги питам не ги ли е срам да взимат колкото едно джи пи и да са недоволни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Абе не разбрахте ли, че тук не става дума за пари. Лекарите правят много добри пари в БГ, глупост е това, че били бедни. Хората не отиват на запад за пари а за по-добър живот. За това, да имат пенсия и безплатно здравеопазване, за това да знаят, че ако се разболеят, ще ги лекуват и няма да ги оставят на улицата, за да им е чисто пред къщата, за да не си строи съседа остъкления по балкона, за да не ги хапят бездомни кучета, за да учат децата им в престижни университети по държавна поръчка и още много ЗА. А защо точно медицинските кадри, ами защото за тях има голямо търсене там, а нашите са на сравнително добро професионално ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
С уважение за правото ти на мнение, но тогава може още да се "изпипат нещата"! Който е роден на село, макар и завършил инжинер, да се връща на сила на село, защото там ще "допринесе изключително много"! Нема значение, че на село вече няма работа и за овчари - животни не останаха!Даже защо да му се позволява да учи за инжинер, щом е роден на село и там няма работа за инжинери - само ще хаби държавната пара! Направо един печат на челото - "овчар" по рождение и никакво мърдане от там! За съжаление наистина България губи в дългосрочен план - но щом обществото оценава труда на един лекар, колкото труда на един шофьор в градски транспорт, логично е че няма да има лекари. А тези, които са останали, ще се преместят от Видин в София за малко по-добро заплащане и по-добри условия за живот и труд! Според мен това са естествени процеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
Pastir2
преди 10 години
Това мога да го потвърдим. Моя роднина е специализант в голема софийска болница и я карат да дава редовни лекарски дежурства, което не е разрешено за специализанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Да ама по-равните дето управляват ЕС няма да го позволят за обикновените равни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Ами като сме равни, да сме равни а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Значи ако съм български гражданин и работя и изкарвам няколко милиона във Франция ще плащам 10% годишно, а не 70%? Значи очакваме наплив на французи да стават българи?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още