IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Годишно по 500 медици напускат страната, търсейки не само по-висока заплата, но и възможност за реализация

20:10 | 21.04.14 г. 59
Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Кризата с лекарите у нас добива застрашителни размери - годишно страната напускат по около 500 медици. Така, в цели области липсват някои от най-важните специалисти, съобщи bTV. Без реформа до 10 години ситуацията с липсата на специалисти ще стане драматична, защото дотогава половината от лекари ще бъдат в пенсия. Повечето млади специалисти пък ще са заминали на работа в чужбина, сочат данни на съсловните организации.

В момента под критичния минимум е броят на патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите, сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил.

В област Смолян, например, при население от над 120 хил. души има 5 болници и само трима ендокринолози, двама пулмолози и един неонатолог.

Липсата на специалисти се усеща дори и в големите болници и това налага компромиси със стандартите за лечение. „Понякога пренебрегваме стандартите, правилата, че трябва да има на един болен в операционна зала, един анестезиолог. Ние работим понякога на две зали”, признава проф. Николай Петров, който е председател на дружеството на анестезиолозите.

В интензивните отделения денонощно трябва да има специалист по анестезиология, но на много места стандартът е покрит само на документи.

Годишно България се разделя с 500 медици, които отиват да работят в чужбина. Една от причините е заплащането, но младите лекари търсят в чужбина и своята възможност за реализация. 

Като мярка за задържането на младите медици в страната, от Министерството на здравеопазването са подготвили промени в наредбата за специализации, които трябва да облекчат достъпа на лекарите до обучение и развитие в кариерата.

Припомняме, че проблемът със специализациите на младите лекари беше признат още от предишното правителство, през април 2012 година. Тогава министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обеща промени в наредбите, които да гарантират възможността за специализации във всички медицински направления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 10 години
Може ли да ми обясниш от къде точно ще дойдат парите, като се изхвърлят неосигуряващите се от системата? Разходната част почти няма да се промени, защото болниците пак ще трябва да се поддържат. Да не говорим за болестите които биха тръгнали да се разпространяват ако ромите не получаваха лекарска помощ. Увеличение на доходите на лекариъе може да се постигне единствено с увеличение на даначната и осигурителната тежест на плащащите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 10 години
По стандартите на държавата откъдето е дошъл.И в продължение на това - като ще въвеждат единни стандарти за всичко - от щастливи кокошки до строителни конструкции, да вземат да въведат единни стандарти и за селскостопански субсидии, помощи за безработен, пенсии и не на последно място - заплати. Щото какво се получава - по-богатите западни държави изсмукват силите на по-бедните източни, ама иначе всички сме равни на хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
на загуба сме-представи си колко щяха да направят към БВП, ако седяха тук тия хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
я ми дай телефона на един такъв:) стига си говорил все едно си на трибуната на НС:) дай да му се обадя и да го питам дали ще ми намери имам един тип дето ми дължи към 3 хиляди и е в Гърция:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 0
Biso
преди 10 години
А когато дойде ред за пенсия, по стандартите на коя и от коя държава ще получи пенсия?А когато остане безработен, по стандартите на коя държава и от коя държава ще получава помощи?Помощите за отглеждане на дете по стандартите на коя държава и от коя държава ще получава? Само за пример - Германия плаща по 280 евро на месец за отглеждане на дете, без значение средния месечен доход на член на семейството! Отглеждаш ли дете - получаваш помощ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 10 години
За сега застрахователен принцип на 100 % е въведен само в САЩ и не е много положителен според мои познати който живеят там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Да доразвием тезата ти - нека здравеопазването мине директно в частния сектор и държавата да има 0 намеса. Който иска да се здравеопазва - да сключва застраховки и да си внася в часни здравни фондове. Така няма ли да е най-добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Не е коректно данъкоплатците на най-бедната държава в ЕС да спонсорират обучение на кадри за богатите държави!------------------------------------Та казваш не било коректно!!!По данни на БНБ за 2013 г. емигрантите са изпратили по банков път над 1 милярд евро в България. По неофициални данни общата сума на ( + пари донесени на ръка ) парите изпратени от емигранти надвишава 3 милярда евро.Бюджета за държавните висши учебни заведения за 2014 г. е 375 милиона лв.Та казваш били сме на загуба от износа на висшисти за богатите страни???Един специализант по медицина, който работи на пълен работен ден без заплащане, без служебно работно облекло, без заплащане за нощен труд 4 години, да ли не е изплатил вложените за неговото образование средства???Даже ако е приет платена специализация, плаща на ректората по 180 лв. на месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 10 години
1.Системата на здравеопазване трябва да стане наистина солидарна - демек тези дето не се осигуряват трябва да бъдат 100 % отрязани от достъп до нея ане както е в момента даим е предоставен напълно легален начин да бъде заобикаляна 2.Системата на здравеопазване трябва да бъде изчистена от дисбаланси - демек държавата или да накара тези за който е задължена да плаща ТЕ да си плащат вноските или да ги плаща те но върху РЕАЛНИЯ им размер Едва след това ще трябва да смятаме малко ли са , много ли са парите и т.н. Просто в момента картинката е много изкривена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 10 години
Единственото решение е, когато гражданин от една държава, членка на ЕС, работи в друга такава, данъците и осигуровките които плаща да отиват за държавата от където е дошъл. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още