IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: През БТК може да бъде следен всеки българин

Купувачът на телекома е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, заяви бившият премиер

22:01 | 26.03.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Костов: През БТК може да бъде следен всеки българин

Ако БТК остане в ръцете на LIC33, която купува мажоритарният дял от Виваком и още 5 дружества, на практика се дава възможност на проруските кръгове да следят всеки български гражданин, абонат на дружеството, заяви бившият министър-председател Иван Костов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

Купеният за 1 евро телеком от белгийската компания с директор Пиер Луврие е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, коментира Костов.

По думите му българското правителство разполага с всякакви механизми да противодейства на сделката. "Европейското законодателство също е на наша страна", допълни бившият премиер, сега завеждащ Лабораторията за анализи на риска към Нов Български университет. Според него не е толкова важно дали Луврие ще бъде експулсиран от България, както настояват от ПП Ред, законност и справедливост.

"Ние още април миналата година казахме, че ще има руско проникване на телекомуникационни компании у нас. Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост на лица от забранителния списък на ЕС", каза Костов.

Според бившия премиер новите временни синдици, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, трябва да заемат една страна. "Те не могат да балансират между Русия и ЕС. Трябва да изберат."

Хибридната война, която Русия води у нас, ще окаже влияние на едни парламентарни избори, твърди Костов. Най-потърпевши ще са Атака и АБВ. Те, заедно с БСП, които са прокремълски ориентирани, ще загубят електорат. Доказателството за това са данните на Лабораторията за анализи на риска, че българите все повече не одобряват действията на Кремъл, посочи експремиера.

"Атака увлече БСП и АБВ в Кремълското руно. Създаде им вътрешни противоречия. Един, двама или трима от тези могат да отпаднат, както на европейските избори. Сега рискът им е, че тръгвайки на лов за тези пропутински гласове може да не минат 4% праг. АБВ и Атака може и да отпаднат, но ще нанесат големи поражения на БСП."

Експремиерът коментира и ситуацията в съседна Гърция. Според него най-лошият сценарий за България е южната ни съседка да напусне еврозоната. Това обаче е малко вероятно, защото управляващата коалиция СИРИЗА е "хлабава" и скоро ще се разпадне.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 11
крас
преди 9 години
По твое време Ваньо и Нефтохим Бургас бе закупено от "руското" Лукойл, ама в последствие се оказа, че компанията е собственост на базирана в Холандия банкова корпорация ING Group която пък е на династията Ротшилд.Не сме забравили нито кой продаде Нефтохима , нито пък кой продаде с компенсаторки БТК.При БТК участваше исландеца Тор, който бе бизнеспарньора на дамата на премиера огнеборец г-жа Бориславова.Тор тегли заем за милиарди залагайки пред западни банки придобитото на безценица имушество на БТК, след което отказа обслужването на издадените ОБЛИГАЦИИ!Застраховалите в ЕЙ АЙ ДЖИ риска си облигационери направиха няколко опита да продадат дружеството но се оказа , че процедурата по ПРИВАТИЗАЦИЯТА МУ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛА и Тор е листвал на борсите акции върху собственост която не притежава.За да е замаже гафа в ролята на длъжник на тези облигационери се вписа напомпената с ДЪРЖАВНИ АКТИВИ банка КТБ, която след като плати на облигационерите бе умишлено фалирана от една ОПГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Малко хора знаят какво всъщност е НУРТС и аз още се дивя как държавата го продаде в комплект с БТК.И сега за да започнеш работа в НУРТС, минаваш проверка през ДАНС.Който владее НУРТС, той владее всички комуникации в държавата, заедно със секретните комуникационни канали на МВР, армията, ДАНС, Външно министерство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
albobo76
преди 9 години
Явно няма пай за Командира и той беснее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
американското посолство....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 13
Сините камъни
преди 9 години
Костов да не се притеснява!Той отдавна е доказал, че не е българин!Не че ми харесва сделката, но точно Костов пак да се навира в политиката!38, 38, 38 запомнете това число, рекордно влизане и излизане от американското правителство по време на демократичния преврат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 5
driverf1
преди 9 години
"Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост....."А,Иван Костов забрави когато продаде най-СТРАТЕГИЧЕСКАТА фирма на руснаците.....Нефтохим-Бургас.....и им разреши законно да се месят в политиката на България с диктуване цената на СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ горива,които са съставка къде по-голяма къде по-малка във всеки бизнес.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Добро утро на Костов ;), но проблема не е дори толкова БТК, въпреки, че има най-голямата мрежа от стационарни телефони и още обслужва правителството и военните, колкото НУРТС чрез които само за 1 минута може да се блокират изцяло почти всички телекомуникации в страната, тъй като освен телевизиите има контрол и над мобилните оператори и почти всички излъчватели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 8
slackfan
преди 9 години
ти специална регистрация ли си направи, за да плюеш Костов? Позабравил си май нещата или просто не си ги знаел никога - Костов искаше да продаде БТК за над милиард, но медиите го атакуваха по онова време, че БТК струвала повече и той се отказа. 2 години по-късно Ники Василев, министъра на Крадлив Дедо Мадридски продаде БТК за 200 млн. + подарък GSM лиценз - и медиите ръкопляскаха, че било сделката на века !!Кой ти плаща за да пишеш срещу Костов глупости ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 16
ivan.kostov.39
преди 9 години
Тоя хубосник ИВАН КОСТОВ, навремето ни баламосваше, колко хубаво било да се отървем и приватизираме БТК, щото идвали безжичните комуникации и БТК не струвала вече нищо............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Винаги ми е било странно, тези които тръбят колко лошо е да бъдеш подслушван от противниковата /за тях разбира се/ страна , била тя партия, тази или онази чужда страна, вярват че хората ги разбират!? Така де , ние сме следени и подслушвани /при нужда/ така или иначе. Било от едните, било от другите. Какво ни еня кой го прави. И в двата случая е в наш ущърб. Уж е лошо пък всеки от тях го е правел или прави. Накрая обществото ще престане да им обръща внимание, което е много лошо разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още