IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Бизнесът се крепи на ниските заплати

Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който подпомага дейността му, смята вицепремиерът

10:23 | 07.09.15 г. 27
Калфин: Бизнесът се крепи на ниските заплати

Въпреки че икономиката расте, работните заплати не се увеличават със същите темпове, защото бизнесът крепи дейността си на ниските възнаграждения. Това призна в интервю за „Нова телевизия“ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да влияе чрез минималната работна заплата и да се пребори с корупцията, посочи той.

Ивайло Калфин обясни причината за ниските възнаграждения - бизнесът разчита на тях, за да расте. "Дори, когато върви икономиката, работните заплати не са най-бързо растящите. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който помага да си продава по-добре продукцията", коментира вицепремиерът.

Калфин вижда решение на проблема с промените, които сега се правят за привличане на работници от високите технологии от чужбина. "За да дойде чужденец, той трябва да взима минимум над три пъти на средната работна заплата и да е висшист", обясни той нормативните промени, които се подготвят.

Все още няма съответствие между работните места, които се предлагат, и квалификацията на кандидатите, каза още вицепремиерът. "Липсват майсторите, хора със средно образование, добри заварчици, автомонтьори, металообработката, хора в машиностроителното производство", обясни министърът.

Много разчитам на дуалната система, тя е принципна промяна, допълни той.

По думите му най-малък е броят на безработните, които са по-високообразовани, но те обикновено не работят по специалността си и започват работа след 25-годишна възраст, което според министъра е късно.

За еднократната парична помощ за раждане социалният министър бе категоричен, че тя е символична и не бива да бъде отменяна.

"В националния план за заетост имаме символични работни места за бежанци", каза още Калфин и призна, че повечето от нелегалните имигранти в страната ни не искат да останат тук. Калфин уточни, че бежанците идват у нас масово без документи за самоличност и за завършено образование. „Имаме ангажимент за 500 бежанци от други страни, който вече е поет", напомни министърът.

За антикорупционния проектозакон, който не бе приет в парламента, Калфин посочи, че няма логика прокуратурата да се политизира и да създаде орган, който да решава на основата на анонимни сигнали.

Корупция има, защото липсват достатъчно контрол и обществен натиск върху всяка една институция. По думите му например прокуратурата трябва да се отчита много по-често пред Народното събрание. „Нека да ги сложим на масата и да кажем - това са проблемите. Направи работна група, направи публична дискусия, включи в нея Сметната палата, БОРКОР, прокуратурата”, призова Калфин.

"Каква е гаранцията, че този нов орган, който е изцяло политически, ще бъде ефективен? Ние реагирахме още в началото на този законопроект, посочи министърът. И коментира, че недомислие на закона е, че конфликт на интереси е равно на корупция, което очевидно не е така", каза министърът. "Ние сме против това да има политическа квота... трябва да има повече обществен контрол върху прокуратурата, тя да се отчита пред парламента по-често", допълни Ивайло Калфин позицията на АБВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
A ти се правиш на *** и отново не казваш КОЕ е манипулацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
cokrat1
преди 8 години
Правиш се и на "луд" малко...ето за това става въпрос..... Обяснявам просто цената ( заплатата) се определя от търсенето и предлагането.През далечната вече 2005-2008ма 1) си говорих с един приятел строител. Човека вика търсим общак. Влиза някой, с две гънки и аз му казвам - длъжност общ работник, ще ти плащаме 1000 лева. Той казва "мерси" обръща се и си тръгва.2) Друг приятел, градинар търси хора да му разтоварят 2 камиона пръст. Ходи и при студенти и при хамали.. всеки вика ... 150 лева на ден или не ме интересува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
fras
преди 8 години
Абсолютно вярно!А ако се задълбочи човек в статистиката ще открие, че секторите, "дърпащи" икономиката напред, определено не са тези с ниски заплати. същото се отнася и за секторите, откриващи нови работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Кое е чиста манипулация, това, което съм написал или това, което е казал Калфин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 8 години
Това си е чиста манипулация....демокрация сме...позволена е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Калфин е извадил комунистическата реторика и храни предизборно лошите кожодери капиталисти гадни мръсни кръвопийци и прочие пролетарски патос.Ама Калфин бе, чувал ли си фразата "ПАЗАР на труда" ?Обяснявам просто цената ( заплатата) се определя от търсенето и предлагането.През далечната вече 2005-2008ма 1) си говорих с един приятел строител. Човека вика търсим общак. Влиза някой, с две гънки и аз му казвам - длъжност общ работник, ще ти плащаме 1000 лева. Той казва "мерси" обръща се и си тръгва.2) Друг приятел, градинар търси хора да му разтоварят 2 камиона пръст. Ходи и при студенти и при хамали.. всеки вика ... 150 лева на ден или не ме интересуваСега и двамата ги срещам... викат идва персонала.. "шефе, няма ли да вдигаш заплатите". ..." момчета, на който са му малко парите, да се чувства свободен, 10 човека чакат да почнат" Толкова за ръста на икономиката и заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
Гари
преди 8 години
Другарят Калфин пак лъже като ***. Преди месец НСИ отчете 7,6% ръст на заплатите. И по време на кризата даже заплатите се качваха с по 6-7% годишно, от 1997 г. си растат всяка година. За разлика от икономиката, където 6-7% ръст за нас си е утопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
cokrat1
преди 8 години
"Другарю" Калфин какво ще каже за следния случай- приходи за 2014 година - 700 хиляди лева. Печалба след данъци - 320 хиляди лева. Фонд РЗаплата за годината с осигуровките 60 хиляди лева. Заплатите са ниски и са такива от 4 години. Що не ги вдига заплатите тоя бизнесмен интересно...може спокойно да ги вдигне с 50%...и пак ще има за него предостатъчно...2013 година имаше 200 хиляди лева печалба слез данъци. Рентабилност между 40 и 50 процента...кой може да го застави да вдигне заплатите...аз мисля, че една "мечка" с оставена бележка защо е "мечката", би свършила чудесна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Растат заплатите, и то неудържимо, в разни синекурни държавни капии, като някаква комисия за интегриране на "нам_що_си", със средна заплата(!!) 1820 народни левчета. При средна РЗ за страната 850 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
cokrat1
преди 8 години
Алооо, "другарче"..долара беше 3000 лева ...не манипулирай с тия 1800..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още