IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Бизнесът се крепи на ниските заплати

Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който подпомага дейността му, смята вицепремиерът

10:23 | 07.09.15 г. 27
Калфин: Бизнесът се крепи на ниските заплати

Въпреки че икономиката расте, работните заплати не се увеличават със същите темпове, защото бизнесът крепи дейността си на ниските възнаграждения. Това призна в интервю за „Нова телевизия“ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му няма административен механизъм, чрез който да се увеличат заплатите, единственото решение е държавата да влияе чрез минималната работна заплата и да се пребори с корупцията, посочи той.

Ивайло Калфин обясни причината за ниските възнаграждения - бизнесът разчита на тях, за да расте. "Дори, когато върви икономиката, работните заплати не са най-бързо растящите. Бизнесът разчита на ниското заплащане на труда като фактор, който помага да си продава по-добре продукцията", коментира вицепремиерът.

Калфин вижда решение на проблема с промените, които сега се правят за привличане на работници от високите технологии от чужбина. "За да дойде чужденец, той трябва да взима минимум над три пъти на средната работна заплата и да е висшист", обясни той нормативните промени, които се подготвят.

Все още няма съответствие между работните места, които се предлагат, и квалификацията на кандидатите, каза още вицепремиерът. "Липсват майсторите, хора със средно образование, добри заварчици, автомонтьори, металообработката, хора в машиностроителното производство", обясни министърът.

Много разчитам на дуалната система, тя е принципна промяна, допълни той.

По думите му най-малък е броят на безработните, които са по-високообразовани, но те обикновено не работят по специалността си и започват работа след 25-годишна възраст, което според министъра е късно.

За еднократната парична помощ за раждане социалният министър бе категоричен, че тя е символична и не бива да бъде отменяна.

"В националния план за заетост имаме символични работни места за бежанци", каза още Калфин и призна, че повечето от нелегалните имигранти в страната ни не искат да останат тук. Калфин уточни, че бежанците идват у нас масово без документи за самоличност и за завършено образование. „Имаме ангажимент за 500 бежанци от други страни, който вече е поет", напомни министърът.

За антикорупционния проектозакон, който не бе приет в парламента, Калфин посочи, че няма логика прокуратурата да се политизира и да създаде орган, който да решава на основата на анонимни сигнали.

Корупция има, защото липсват достатъчно контрол и обществен натиск върху всяка една институция. По думите му например прокуратурата трябва да се отчита много по-често пред Народното събрание. „Нека да ги сложим на масата и да кажем - това са проблемите. Направи работна група, направи публична дискусия, включи в нея Сметната палата, БОРКОР, прокуратурата”, призова Калфин.

"Каква е гаранцията, че този нов орган, който е изцяло политически, ще бъде ефективен? Ние реагирахме още в началото на този законопроект, посочи министърът. И коментира, че недомислие на закона е, че конфликт на интереси е равно на корупция, което очевидно не е така", каза министърът. "Ние сме против това да има политическа квота... трябва да има повече обществен контрол върху прокуратурата, тя да се отчита пред парламента по-често", допълни Ивайло Калфин позицията на АБВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 11
Nikola666
преди 8 години
"Въпреки че икономиката расте, работните заплати не се увеличават със същите темпове, защото бизнесът крепи дейността си на ниските възнаграждения." С колко да расте икономиката. Дали по ръст на БВП или БВП на глава от населението изобщо не расте чак толкова. Заплатите обаче растат си повече от 2-3% годишно. Действително заплатите в България са най-ниски в цяла Европа. Но има ли друга държава в Европа с такъв срив на икономиката, масова приватизация на окрадени предприятия, липса на хранителни продекти и хипер инфлация каквито преживя България по времето на Жан Виденов? Ами при 1800 лв за долар, пенсия от 7 долара и средна заплата 22 долара с каква скорост трябва да се вдига за да не е най-ниската в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Тоз и за чирак не става , а те за калфа го главили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
Pronto
преди 8 години
*** с липси в средното образование. На каква заплата да работи?Ако е в Сливен или Ямбол има шанс да го вземат в Язаки за 600-700лв, ама ако е от Видин, да забрави. Вместо да се замисли Кафлин, как да има повече места, където да опъват кабелите, той ще ги обрече вечно да ги крадат само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
за тва да се изнася народа и да си го ръчнат биснеса в аналния отвор ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 8
Pronto
преди 8 години
Това просто не е вярно. Независимо дали данните на НСИ или на НОИ гледаме, заплатите/осигурителните доходи растат със около 7% на годишна основа. А икономиката ни едвам крета. Това положение няма да издържи дълго ако и икономиката не се задвижи. Чрез рязкото и постоянно вдигането с около 10% на МРЗ просто продавачките из кварталните магазинчета, заетите из хоремазите и селските дворове по селата и малките градове, минават изцяло на ръка. В статистиката остават само АйТиту и постоянно отчитаме ръст на заплатите, но хората в най-долната част са извън системата и без осигуровки, от което ще страдат най-вече те, но и бюджетът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 4
Repoman
преди 8 години
Това с евтиният труд върви, но само до време. Все още държавата ни си позволява да поска последните остатъци от лошия комунизъм, а именно отгледаната и обучена работна ръка. Другите остатъци като предприятия и активи ги приватизираха отдавна, т.е. разпродадоха ги за жълти стотинки. Само работната ръка остана, същата която беше отгледана и обучена при комунизма, сега е времето да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 1
mnz
преди 8 години
А добрутро. Ясно е, че по-голямата част от бизнеса у нас се крепи точно на ниското заплащане, ако заплащането у нас не беше на толкова ниско ниво, просто нямаше да го има голяма част от бизнеса у нас. И това си е националната ни политика, никой не го крие, с това се опитват да привличат чуждестранни инвестиции, това на държавно ниво се прави.И имаме шанс за нови инвеститори, защото у нас заплащането вече от няколко години е по-ниско от това в Китай. Навремето и в Китай плащаха малко, но това беше навремето. Сега дори в Китай плащат повече отколкото при нас. Следващата ни цел е Африка, да видим кога и те ще ни минат по заплащане и ние ще станем още по конкурентни с почти безплатен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още