IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Искът на Оманския фонд заради КТБ е неоснователен

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да се дадат повече пари на ведомствата, заяви финансовият министър

13:10 | 27.10.15 г. 19
<p>
	Владислав Горанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: БТА

Искът на Оманския фонд, акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), към българската държава е неоснователен, каза пред журналисти днес в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Наели сме адвокати за защита на тази позиция и имаме капацитет и опит в подобен вид дела и не сме притеснени, добави той.

Преди два дни стана известно, че инвестиционният фонд на Оман, акционер във фалиралата КТБ, е завел дело срещу България. Делото е заведено пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на 22 октомври, съобщи BloombergTV.bg, позовавайки се на информация от съда.

Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман притежава дял от 30% в КТБ, която фалира през 2014 г. и предизвика една от най-тежките финансови кризи в страната от 1989 г. насам.

Фондът е предявил иск в размер на най-малко 150 млн. евро, съобщи днес Ройтерс, като се позова на информация от адвокат, запознат с подробностите.

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да се дадат повече пари на ведомствата

Бюджетът за 2015 г. ще бъде актуализиран, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, сред тях и за заплати в МВР и МО, каза още Горанов.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева.

Искането за теглене на заем от 5,3 млрд. лева през 2016 г. е свързано с финансиране на бюджетния дефицит, на плащания по падежиращ тогава дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност, каза още Горанов.

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 г. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева, посочи още министър Горанов.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
А защо не пише за какво е този иск, а само за колко пари?Ако иска е за неоснователното отнемане на правото на глас на фонда и на Цецо Вас, поради капиталова дупка от 3.5 милиарда, то е напълно основателно. Доколкото помня, официален одит на банката и оценка на капиталовата дупка така и не беше направен. Направен беше един доклад, в който изрично си пише, че е за вътрешна употреба на БНБ и БНБ не може да го цитира нито да се позовава на него за каквото и да било. Така че Горанов, БНБ абсолютно без никакви официални аргументи, обяви една дупка в КТБ и на практика я открадна от собствениците и. Ако са завели иск за това, си е много основателен и ще плащаме като попове. Освен това, ако ни осъдят, това ще е прецедент, на базата на който и ВТБ ще ни осъди а после и Цецо Вас може, ако посмее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 9
pass
преди 8 години
Ами защо не? Нали затова имаме министерства и министри? Каквото каже г-н министъра, това следва да бъде, идеята е много добра за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
Ceco
преди 8 години
само ако ставаше така - търговски спорове да се решават административно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
pass
преди 8 години
Добре е, че г-н Горанов е наел капацитети за да ссе отхвърли неоснователния иск на Оманския фонд. Може би е добре ако г-н Горанов направи среща с инвеститорите от Оманския фонд за да им обясни че нещо са се объркали и че не приемаме иска им. Нека всички да застанем твърдо за нашия минфин и да кажем едно твърдо НЕ на Оманския фонд. Няма никакво основание за иск и нека те да го разберат, че не са те хората които ще кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
Милионер Горанов вече и като съдия се изявява. Аз го чакам скоро да почне реформата в образованието, енергетиката, здравеопазването и МВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 1
993
преди 8 години
Горанов, с диплома от Свищов толкова баце... Какъв опит имаш ти лично? Наглостта ти няма покритие с възможностите ти, защото ако трябва да паднеш от нивото на претенциите до нивото на интелекта си ще се пребиеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
Гари
преди 8 години
От Биволъ: Днес новината е, че някакъв Омански фонд бил завел иск срещу държавата за КТБ...Да се чете: "Първо главно управление на ДС си иска от данъкоплатците парите, които му открадна Шесто главно управление на ДС".Няма никакви омански инвеститори, това са едни пари на Доган изпусна се пред журналисти познавачът Вежди Рашидов, ужилен в аферата КТБ.Не е точно така. Тези пари не са на Доган. Това са парите от "скрития транзит" на наркотици и оръжие на Първо главно, който процъфтяваше до 1990 г.. Скрити в близкоизточни държави. Генералите от ДС дадоха на Доган, на Пеевски и на подбрани банки гнили ябълки да ги управляват. Но временно. На Доган дори му беше демонстрирано в ефир с бутафорен пистолет как лесно се напуска ролята на управител.Разкритата в разследването връзка между контрабандните канали на ДС, оманските пари и глобализираната организирана престъпност отговаря и на въпроса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
cymru
преди 8 години
Да неоснователен е - също като на катарците за Летището. Знаем, знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Че имате опит - имате. В губенето на дела за НАША СМЕТКА!Ние сме против да пълните гушите на администрацията с нови заеми пак за наша сметка! Нито МВР, нито МО са ефективни. Как така става че щата им уж се свива - а бюджета постоянно се разтяга? Крадете - и го знаем. Кога ще влезете в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още