IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се привличат работници на трудовия пазар в София и по-малките общини

Къде са дисбалансите в заетостта в общините, коментира доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи

15:57 | 21.05.24 г.

София и Пловдив, които са много продуктивни региони с много висока заетост, при тях мултипликаторите, които измерват общото увеличение в заетостта, се оказват сравнително ниски. Това е малко притеснително, защото по принцип, за да се постигне икономическа ефективност, най-добре е населението да се прехвърли там, където продуктивността на региона е най-висока. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, който цитира ново изследване за местните мултипликатори на работни места в България.

„София и Пловдив имат ниски мултипликатори и това показва, че има някакъв ефект на запушването на тези местни пазари на труд и имаме препоръки как те да се превърнат в продуктивни места“, посочи той.

Според доц. Ненов „запушването“ се дължи на имотния пазар и разходите за издръжка на работещите. „В София цените вече са главоломно високи, наемите са високи. Разходите за подслон – за жилищен кредит или за наем, са прекалено високи. Това е притеснението. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, най-вече в услугите, достъпността до жилища за тях е доста намалена“, преценява той.

Той съобщи, че някои от препоръките, които са посочени в разработката на Съвета за икономически анализи, са свързани с имотния пазар.

„За хората, които обмислят да се преместят да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са, или пък да мигрират в друга страна. София вече не е чак толкова привлекателна за хора от провинцията“, смята доц. Ненов.

Според проучването в половината общини у нас заетостта на хората в трудоспособна възраст е 50%. Има потенциал за активиране на населението за развитието на икономиката на страната, но това изисква политики, които са регионално таргетирани, и тук е ролята на този мултипликатор, който дава възможност за тяхното ефективно провеждане. Мултипликаторът отразява общото увеличение в заетостта – ако на един местен пазар на труда се прибави едно работно място. Колкото е по-висок мултипликаторът толкова е по-голям ефектът и увеличението на работни места.

Доц. Ненов пресметна, че при този ливъридж ефект на политиките мултипликаторът за България е със стойност около 1,3 – при увеличение на търсенето на десет работни места общият ефект за една типична община е 13.

Той смята, че показателят има съпоставими стойности с тези в Европа, но малко по-ниски, което се дължи на демографията. Разлика има заради числеността на общините. И посочи, че при големите общини стойността на мултипликатора е 1,8.

Анализът показва, че има разлика и при големите общини. За пример Пламен Ненов даде общини в Североизточна България – Варна, Добрич, Шумен и Силистра, които са с висока стойност на мултипликатора, въпреки по-ниската заетост в сравнение със София.  

Как се промени миграцията след приемане на България в ЕС? Какви политики са подходящи за общините с по-високи мултипликатори и по-ниска заетост? Какви са ефектите от създаване на заетост в отделните общини? Могат ли да се ангажират с работа 1 милион неактивни българи? Какви са ефективните мерки за регионално икономическо развитие? Къде трябва да са стимулите на държавата за привличане на частни инвестиции?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още