IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър призова Зелената сделка да се прилага за всички на пазара в ЕС

България е сред страните с най-много изплатени средства към земеделците – 452 млн. евро държавна помощ, каза еврокомисарят Войчеховски

15:42 | 21.05.24 г.
Снимка: МЗХ
Снимка: МЗХ

Стандартите на Зелената сделка трябва да се наложат както на страни членки, така и на страни, които не членуват в ЕС, а използват европейския пазар. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов след срещата в Министерския съвет с еврокомисаря по селско стопански Януш Войчеховски, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Необходимо е да се облекчи административната тежест върху земеделските стопани с цел предвидимост на получаване на подпомаганията към тях, каза още Тахов. Според него са необходими по-амбициозни действия от страна на Европейската комисия за навременно взимане на решения, което да позволи бързо изпълнение на плащанията към стопаните.

Той поиска още ЕК да позволи да бъде удължен с 12 месеца срокът за разплащане по проектите от старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР), която обхваща периода 2014-2020 г., за да бъдат финализирани договорите до края на 2026 г. Тахов допълни, че тази мярка следва да бъде предвидена с обратно действие за текущата счетоводна година и за последната година на прилагане на ПРСР и подобни улеснения вече се прилагат в управлението на фондовете на ЕС от Кохезионната политика.

Той коментира и стартираната от ЕК процедура за ревизия на регламента за помощта „де минимис“. Според министъра трябва да бъде увеличен максималният размер на общата помощ на предприятията с дейност в първичното производство на селскостопански продукти съобразно с Кризисната рамка.

 България е важна държава в ЕС по отношение на селското стопанство и осигуряване на продоволствената сигурност, каза след срещата Войчеховски. Той посочи, че по време на срещата е обсъдена необходимостта да се увеличи бюджетът за селското стопанство след приемането на Украйна в ЕС. „Производството на Украйна трябва да се преструктурира и да се предприеме необходимото всички стопани да бъдат с равнопоставени условия“, каза още той.

Еврокомисарят посочи, че по линия на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, България е една от страните с най-много изплатени национални средства към земеделските производители. Той обясни, че страната ни е много силно засегната от войната в Украйна, но фермерите у нас са били подкрепени с 452 млн. евро държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още