IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Лазаров: Реалната цена на винетките е 150 лева

Най-ниската цена на преасфалтирането, предложена на АПИ досега, е 360 хил. лева за километър, уточни председателят на УС на АПИ

09:14 | 25.01.16 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Л. Лазаров: Реалната цена на винетките е 150 лева

Реалната цена на винетните стикери според анализ на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)  е 150 лева, съобщи в ефира на "Нова телевизия" председателят на УС на агенцията Лазар Лазаров.

Той уточни, че сметките са направени на база на необходимите средства за ремонт на пътната мрежа. В България има 20 хил. километра пътна мрежа, а стандартите изискват превантивни ремонти, тоест преасфалтиране, на всеки 10 години.

Това означава, че на всеки десет години трябва да се преасфалтират към 2 хил. километра от пътната ни мрежа. Най-ниската постигната досега цена за това е 360 хил. лева на километър, каза Лазаров. Тези изчисления показват, че годишно АПИ трябва да отдели 720 млн. лева за ремонт на пътната мрежа, включително и за текущи ремонти - полагане на маркировки и почистване, а бюджетът от винетни стикери възлиза на 200 млн. лева.

Според Лазаров е много по-справедливо тези ремонти да се финансират чрез приходите от винетки. Спешните ремонти по магистралите през миналата година са били извършени с около 100 млн. лева от бюджета, но така са плащали и хора, които не ползват пътищата, допълни шефът на АПИ.

Според него дневните винетни стикери, за каквито искания вече се появиха, няма да са ефективни, защото отпечатването им ще бъде по-скъпо от получените приходи. По-справедливо разпределение ще има и когато бъде въведена тол таксата за тежкотоварни камиони, уточни още той. 

Лазар Лазаров отбеляза още и прекалените изисквания, които е имало към АПИ по време на обилните снеговалежи отпреди няколко дни. Имало е искания за почистване на третокласни пътища "до черно". Те са били проходими, макар и при зимни условия, тоест с добре оборудвани автомобили, а почистването "до черно" изисква много усилия и много средства, посочи Лазаров.

Той уточни още, че ще има санкции за чиновници, които са извършили недостатъчен контрол върху работата на почистващите фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
е кво кат не съм тука ве аз не съм ли роден там бре ?? Ти да не мислиш, че ми е било мечта да си бия камшика да хода на баба си у пантофите вместо да си стоя в къщи и да си говоря родния език бе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Жалко за държавата наистина много жалко ..... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
Грую Груев
преди 8 години
Само аз ли си мисля, че Боко не ще да управлява, щото пак опапа кинтажа и вече няма, та иска отново да го "свалят с всенародна любов"!?!? Затова и пак този рев за винетките - вече поне 3 месеца Лили дебелото се държи като Мария Антоанета и току повтаря "яжте пасти, яжте пасти", ама народът не ще и не ще да се вдига на "всенародно въЗтание"!!!Сега чакам и заигравка с тока, ама то пусто се оказа голям клинч напоследък, та няма кой да мрънка и от скъпия ток. Нефта пада, а нашият *** народ като го види бендзинот под 2 кинта и се радва, пък и грам не му дреме и не ще, и не ще да стане революционна обстановка, та Боце пак да хвръли оставка на "ползу роду" и пак да дойде след това на бЕл кон с подкрепата на дпс, за да поизтегли някое милиардче отново.Та така, един сал Рамадан се пени, никой друг от парлиаМента не ще да сдава топлото местенце и крепи Боце до откат... Май няма да има революция до 2 месеца, пък излезе ли зеленото Април месец - забрави за стачки. Туй моренцииии, малякиии, ясуу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
я пак колко е ? :)) Я Отиди в Търговище и ми посочи поне ЕДИН който взима такава СРЕДНА ЗАПЛАТА. Аааайде защото аз съм от София но ме ми е сефте да падам от Марс и го видях с очите си. Че то даже там и Минималната заплата не плащат бе мой - а тя е 340лв. За хората в Търговище казвам ти пример 400-500лв. са "добри пари" Няма друго бе няма просто няма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
forexboy
преди 8 години
И 2к да е средната заплата, което съвсем не означава, че всичките трява да ги дадем на управляващите крадци, а инфраструктурата да бъде като лунен пейзаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Добре бе, ти нали не си тука? Кво се пениш? Трай да те обичам. За мен ли си се загрижил? Не ме мисли, аз живея добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Всъщност сметката му е точна, но изначално сбъркана. Ако залагаме асфалтиране на всеки 10 год, то няма как да ни излезе сметката, ако събираме пари на база това, кой колко ползва. Ако всички решим да не си караме колите, и 2000 лева да напраи винетката, пак няма да има. Или ако има един път към село Стъpчипишkа, по който за 10 год минават 18 автомобила, ама ние си асфалтираме на всеки 10 год. колко трябва да струва винетката на тези 18 коли? Така че, първокласната пътна мрежа е редно да се поддържа от винетки, ама пътя към онова село е редно да си се прави от бюджета на общината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ivanrog
преди 8 години
Средната заплата е към 870 лв. по статистически данни, т.е. ако вкараме и сивата икономика, отива бая над 1000, просто за ваша информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
им давам акъл на хората да си тръгват и без тва няма смисъл. Като гледам мъдрите които сте останали като теб - какъв е резултата ? 150лв. реална цена че в Икономики 10х по-големи от нашата цената е 72еввро а даже това не е 150 лв. по курса или ?!?! Че и данъците увеличават еееми както ти казах, ще останат само мъдрите на края и те няма да смогнат и следва финала. Нашите благодетели Сашш ще си поискат тези 37 млрд. външен дълг и сме валат ей тва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Е тогава кво коментираш и даваш акъл? Кво те интересува има ли прогрес? Не допринасяй с мъдростта си за бъдещето на новата си родина и не ни занимавай със съветите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още