IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри дефицит до 2% от БВП и нов дълг за 1 млрд. лв.

Министрите приеха актуализацията на Бюджет 2013

15:24 | 22.07.13 г. 25
Кабинетът одобри дефицит до 2% от БВП и нов дълг за 1 млрд. лв.

Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, която кабинетът одобри днес, увеличава дефицита от 1,3 на сто от БВП на 2% от БВП и предвижда емитиране на нов дълг от 1 милиард лева.

Правителството одобри актуализацията на Бюджет 2013 след около два часа обсъждания. Промените в Закона за държавния бюджет ще бъдат внесени още днес в Народното събрание. Кабинетът има готовност прекроеният бюджет да бъде разгледан на първо четене от парламента още тази седмица.

Предлаганите законови промени след извънредното заседанието на кабинета защити финансовият министър Петър Чобанов, който за пореден път увери, че предвижданият дефицит от 2% от БВП в края на годината няма да наруши фискалната дисциплина.

Чобанов определи политиката на ГЕРБ като „ненужно затягане на бюджета, пречещо на развитието на икономиката”. „Тя се характеризираше с изчерпани фискални резерви, липса на политики за растеж и недофинансиране на отделни сектори”, обобщи министърът.

Редакцията на бюджета за настоящата година не предвижда ръст на минималната работна заплата. Финансовият министър уточни, че за това тепърва ще се водят разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който ще се търси консенсус по темата. Чобанов изтъкна, че увеличаването й генерира по-големи бюджетни приходи, но трябва да се отчете и възможността за ръст на безработицата по тази причина.

С уточнението, че не иска да звучи „йезуитски”, финансовият министър изрази надежда кабинетът да може да даде коледни добавки на пенсионерите. Към момента обаче той не смята, че шансовете за това са много големи.

Кабинетът прие актуализацията на фона на протести и днес с искания за оставка. Половин час преди заседанието на Министерския съвет беше насрочено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който според правилата също трябва да обсъди предлаганите бюджетни политики. Там обаче управляващите са разговаряли единствено със синдикатите, тъй като работодателите все още чакат да отпадне и на второ четене т. нар. поправка „Янев”, която разшири кръга на подаващите имуществени декларации и ги включи в него. Чобанов успокои, че бизнесът е запознат с актуализацията на бюджета, което е станало миналата седмица в четвъртък на дискусия по темата.

Към момента актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса не се предвижда, уточни Чобанов. Ще се анализират възможностите за оптимизация, така че касата да се вмести в параметрите, гласувани от предишния парламент.

Все още не е ясно какви средства ще са необходими до края на годината на Министерството на инвестиционното проектиране, което не съществуваше в предишния мандат. За момента обаче се предвижда разходите му, когато станат ясни, да бъдат покрити чрез насочване на средства от други министерства и ведомства.

Редакцията на бюджета предвижда емитиране на нов дълг от 1 милиард лева, който да служи като буфер в бюджета. Все още се проучват най-добрите възможности за емитиране на дълг, уточни министърът, като допълни, че няма да бъде надскочен заложеният максимален размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд. лева.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1% или по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%.

Със 160,4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 27
LuckyYou
преди 10 години
ААА верно ли? Е аз Олигарх ли съм, като и аз ще изкарам някой лев от това покачване ? Ай бегай!@
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Тук няма ли модератори, че някой да банне georgi.benevolenet?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 0
Klakson
преди 10 години
Защото в страната ще влязат мангизи, които олигарсите ще си разпределят и ще има за кратко ликвидност на борсата. С други думи, индексите се покачват в очакване на свежи пари. Ти какво по-различно очакваше??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 34
LuckyYou
преди 10 години
Забелязахте ли как реагира борсата на новината за актуализацията на бюджета? Не че нещо, но ако беше толкова лошо, защо не се срина, ами се качи с над 1% ? Я се осъзнайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 0
leonidoff
преди 10 години
Те хвърлят *** и аз хвърлям, те крадат и аз крада, изпреварват ме на забранено, но и аз изпреварвам. Сещам се за лафа "селяните плащат ли застраховка "гражданска отговорност" ? Обречени сте, който и да дойде на власт. Просто липсата на образование и възпитанието в стил "крадем от комбината, щот' може, а и е чужд освен това" ни е приравнило до Румъния, Украйна, Беларус и подобни. Държава има само ако има закони, които се спазват от всички - дотогава израз на свободата на българския народ ще се свежда до това да се изплюе или изпика* където си пожелае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 51 rate down comment 2
drakobg
преди 10 години
Starve the Beast!Купувайте си храна от пазара, а не супермаркетите.Още по-добре директно от производителите.Плащайте в кеш.Избягвайте картовите разплащания. Пазарувайте в малките квартални магазинчета. Ползвайте колкото се може по-малко ток, вода и бензин-от тук по-малко ДДС за правителството.Става чрез добра изолация на дома, промяна в навиците, повече движение пеша или с колело, алтернативни начини за отопление . Има и още хиляди начини да се дава по-малко данъци на Звяра.Все законни.Всеки може да измисли такива сам за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 47 rate down comment 5
Slavvi
преди 10 години
Побутване?!! Това си живо набутване. Барабар с топките и без вазелин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 61
LuckyYou
преди 10 години
Айде честито. Най-накрая да се помисли трезво за българската икономика, която има нужда от побутване, за да тръгне нагоре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Затова номер едно патриотичен дълг за всеки трябва да е да плаща колкото може по-малко данъци на крадливите, некомпетентни лапачи - политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
На чужд гръб и 100 заема са малко. Другарите ще ги теглят, ние ще ги плащаме с лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още