IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата спестиха нови 256 млн. лв. в банките през юли

Сумата е втората по големина от началото на годината, а за седемте месеца на 2015 г. възлиза на 1,574 млрд. лв.

17:38 | 25.08.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Домакинствата спестиха нови 256 млн. лв. в банките през юли

През юли домакинствата спестиха нови 256 млн. лв. в банките. Сумата е 17 пъти по-голяма от депозираните само 15 млн. лв. през юни. Тя отново расте, като се явява втората най-голяма от началото на годината, след като през януари домакинствата депозираха 724 млн. лв.

Тенденцията за ръст на вложенията се запазва на фона на ниските лихвени проценти по депозитите и ниските вложения в алтернативни инструменти за спестяване. Само за периода януари-юли населението е спестило 1,574 млрд. лв.

През седмия месец на 2015 г. депозитите на сектор домакинства се увеличават с 5,5% на годишна база до 40,836 млрд. лв., разкрива паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). Това се равнява на 48,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2015 г.

Отделно, през юли депозитите на фирмите растат с 589 млн. лв. Спестяванията на нефинансовите предприятия възлизат на 16,44 млрд. лв., като сумата е с 3,7% по-голяма в сравнение с края на юни и със 7,7% по-висока спрямо юли миналата година.

Данните на БНБ за депозитите на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, показват спад на вложенията им с 22 млн. лв. за месец до 2,821 млрд. лв.

От началото на годината домакинствата предпочитат да насочват спестяванията си предимно в срочни и овърнайт депозити, докато приносът на депозитите, договорени за ползване след предизвестие до 3 месеца, за общия растеж на депозитите на домакинства е отрицателен, констатира Българска народна банка (БНБ) в своя „Икономически преглед“.

От гледна точка на валутната структура на влоговете на домакинства - през първите пет месеца на 2015 г. по-висок принос за нарастването им имат левовите депозити.

При нефинансовите предприятия се запазва тенденцията, която БНБ наблюдава от средата на 2013 г., да нарастват главно овърнайт депозитите, а тези с договорен матуритет - да намаляват. По валути основен принос за растежа на депозитите на предприятията имат влоговете, деноминирани в чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
БВП ще се влачи с 1 до 2 %.А ни трябва ръст с поне 7 % за 10 години подред, та да станем наполовина богати колкото западняците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Моето наблюдение за ситуацията е, че:1. Масово бизнесмените (говоря за тези дето са тръгнали от нулата сами) са уморени от несигурността след 2008г.2. С доста зор през 2014 приключиха с изплащането на маса кредити взети през 2005 до 07 г.3. Несигурната правна рамка, направо отказва да инвестираш.4. Повечето решиха, че е време за почивка, след като стабилизираха бизнеса си.5. Трупат огромен кеш в банки извън България.6. Ако бизнесът му нещо се свие, направо изритват работник/ци и въобще не се замисля да работи временно с намалена печалба, камо ли на загуба в името на бъдеща печалба.7. Имат достатъчно пари за да осигурят три поколения, така че не искат да се вкарват в приключения и я карат кротко.Докато не се промени коренно управлението в държавата ни:1. Администрацията да служи, а не да рекетира и дерибейства2. Политиката да не играе първостепенна роля.3. Съдебна система да се ползва за бухалка, вместо за налагане на справедливост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
draifuss
преди 8 години
Хахахаах това звучи като предизборен лозунг.А не сте гласували на есен за нас ще видите кон боб яде ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Ние в момента подпомагаме Х банки, като държава, за да не паднат, за да са стабилни и за да е стабилна банковата система, каза премиерът Бойко Борисов " - Цитат от Инвестора от 21 август.Яко, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
draifuss
преди 8 години
При банките е много по добре от недорасляци като застрахователи, пенсионни фондове, доверителни и т.н. измислици.Ако банките тръгнат ония предните само от вятъра ще заминат на майната си.Истината е крепко здраве, хапване, пийване, нови автомобили и всякакво ноу хау не на последно място и готини мацки.Всичко разбира се в умерени количества и без компромис с качеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Тамън! На Видовден сичките пари на марулите требва да са у баМките и те да са си легнали предната вечер с чувството за ситост в стомаха и задоволство у тъпата си глава... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
rover
преди 8 години
Нямат инвестиционна и застрахователна култура, затова. Все по-друго си е вместо банките да ти откраднат парите, да бъдат замъкнати от някой инвестиционен фонд, да речем. Някакси по-авторитетно е - бил си играта, значи, а не си дремал с депозит в джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
Bobi84
преди 8 години
Котарак, къде да вложат парите? Имот с тази демография, или на борсата гледам едни ръстове там. Или най-добре бизнес -0 бюрокрация и 0 мутризация и огромно потребителско търсене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още