IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Ескалацията на напрежението можеше да бъде избегната, ако ЕС беше включил Русия в процеса на интегриране на Украйна, пише сп. "Time"

21:44 | 17.09.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Като се съгласи да отложи пълното прилагане на търговското споразумение с Украйна, Европейският съюз на практика прие доминацията на Москва, пише Саймън Шустър в статия за списание Time.

След всичките човешки животи и територия, които Украйна загуби тази година, е лесно да забравим как започна конфликта й с Русия миналата зима, когато Москва се опита да наложи волята си по въпроса за икономическия договор на Украйна с Европа.

В отговор хиляди обикновени украинци излязоха по улиците, за да кажат на Русия да не се меси в чужди работи, а всичките последвали катаклизми - от съпроводената от насилие революция в Киев до анексирането на Крим от Русия и продължаващата война в Източна Украйна - произлязоха от това противопоставяне. Всички те обаче можеше да бъдат избегнати, ако Европейският съюз беше включил Русия в процеса още от началото. В петък той най-накрая го направи.

Търговските представители на Русия, Украйна и ЕС се разбраха дискретно на преговори при закрити врата в Брюксел да отложат пълното прилагане на търговското споразумение, което постави най-напред началото на тази бъркотия. Русия получи място на масата за решаване на икономическото бъдеще на Украйна, а ЕС по същество прие Москва да има основна роля в оформянето на политиката на своя съсед.

По-късно същата вечер най-високопоставеният служител на ЕС - председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - се изправи пред трудната задача да защитава това решение на среща на високо равнище в Киев.

Домакинът на форума - украинският милиардер Виктор Пинчук - изтъкна колко добре е щяло да бъде, ако тази отстъпка към Русия е била направена преди, а не след като хиляди украинци са били убити. "Сега ние сме в трудна и опасна ситуация", напомни Пинчук на Барозу. "И така, имахме ли възможност да предотвратим това, което се случи, с различна политическа стратегия от страна на Европейския съюз или Запада?", попита той. След опит да заобиколи въпроса, като каза "Не съм тук като коментатор", гостуващият представител на ЕС призна, че силата на действията на Русия тази година е задължила Европа да започне да мисли от гледна точка на прагматизма, а не на принципите.

"От гледна точка на принципите, мисля, че е правилно Европейският съюз да уважава свободната воля на своите партньори и да не приема разделение на сфери на влияние в Европа", каза Барозу. "Но сега, за да решим настоящата ситуация, е по-добре да се съсредоточим върху това, което можем да направим в момента", заяви той.

Това съсредоточаване доведе до Брюкселския компромис. Съгласно него споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна все пак ще бъде ратифицирано по план тази седмица (това стана вчера, 16 септември, когато Европейският парламент и Върховната рада ратифицираха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна - бел. прев.), но по настояване на Москва неговите клаузи няма да бъдат прилагани изцяло до началото на 2016 г. За около 15 месеца Украйна ще може да изнася своите стоки в ЕС, без да плаща експортни тарифи, но европейците няма да могат да се радват на същия достъп до украинския пазар. Това е нещо, което Русия иска отдавна.

Наскоро, в края на август, когато лидерите на Русия и Украйна се срещнаха за първи път от почти три месеца, за да обсъдят бушуващата по границата им война, Владимир Путин използва времето, което имаше за изказване, за да изнесе тирада за търговското споразумение на Украйна с Европа. Руският президент подчерта, че страната му ще понесе загуби за около 3 милиарда долара, ако Украйна пристъпи към изпълнение на споразумението, което по думите му би разстроило митническите правила и санитарните проверки, които Русия извършва на своята граница.

Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

61
rate up comment 6 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Другарю Мави пак поставяте каруцата пред коня ! Училища в Бг по селата е имало още по турско мили ! Остава да ни кажете че ако не сте били ВИЕ *** и ток немаше да имаме ха ха ха Типична ЧЕРВЕНА ПРОПАГАНДА.Техническият прогрес в БГ е станал НЕ заради вас а ВЪПРЕКИ вас !Човеконенавистната идеология другарю ОБЕЗЛЮДИ селата в БГ като ПРОКУДИ МИЛИОНИ да СТРОЯТ СОЦИАЛИЗЪМА и тежка индустрия НАЛИ ?А после демогравската криза ги срина.Или ще отречеш ФАКТА че НЕМАШЕ кой да пробере продукцията от полето та за това имаве ученически бригади ! ха ха ха...Пропагандата ти е ЖАЛКА мили. Лови декиш само за родените след 89г. Останалите знаем как беше. И стига си се излагал пак ти казвам ЖАЛЪК СИ !Кой в БГ трансформира политическата си власт в ИКОНОМИЧЕСКА ?Кой е Иван Костов ? Кой е Румен Овчаров ? Кой създаде мутрите и техните ХОЛДИНГИ ?Ха ха ха смешен плач за добрия социализъм. Явно БИВШИТЕ ти другари са те ритнали от хранилката и за това се занимаваш с АМБАЛАЖ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
още едно потвърждаване, че онея оттатък блатото са само печатница даже и тоя кавал Trump го потвърждава,че нищо не произвеждат, а колко спорове имаше по тая тема кво произвеждали САЩа - ми долари, чешат само коня по гривата и раздават демокрация с техните пушки, тва праатhttps://***.youtube.com/watch?v=AzjiW4U4V9g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
Спора е безсмислен - има доста изследвания който доказват че строевете който не са особено демократични ( тоталитарни ) са по ефикасни като управление до към 10000 usd / на година . След това се провалят ако не направят качествен скок : http://***.segabg.com/article.php?id=653846
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 7 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Остави асфалта и функциониращите училища и здравни заведения, тия *** бяха качили числеността на населението и продължителността на живота, та да може повече хора и по-дълго да се ГЪРЧАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
И понеже ми се бавят с една среща, да ви драсна за социализма още 2-3 реда. Според мен западът вече живее в условия на социализъм, но още не го е институционализирал. Щом за всеки проблем от най-едрите корпорации до най-дребния зеленчукопроизводител или кравар чакат субсидии, помощ и подкрепа от държавата, това какво е? Просто трябва още малко време, за да се сети държавата, че трябва щом толкова много се ангажира с оцеляването на тези дейности, то съответно да заеме и по-съществено място при тяхното управление и разпределение на файдата... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Аз често се разхождам из България. Като минавам през разни села, почти навсякъде има задължително две изтърбушени или напълно разрушени сгради - на бившето училище и на бившия здравпункт. Забелязват се и остатъци от асфалт по някои улици. Там до преди 25 години най-човеконенавистната идеология е строила и поддържала училища, с учители по всички предмети, детски градини, медицинска служба с лекар, сестра и превозно средство за тях, както и асфалтирани улици и път до селото. В градчета като Сливница или Годеч имаше даже болници и отделно поликлиники!Сега най-човеколюбивата идеология в общи линии ликвидира както тези фасилитийз, така и тези, които биха могли да имат нужда от тях! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ми никъде няма тая свобода за където си мечтае, както и за тоя златен стандарт за който аз си мечтая. Света така е устроен, толкоз кво да прайм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... преди месец едно ченге във Фергюсън отсреля едно момче като пъдпъдък, а после колегите му изпопребиха и изтровиха с газ половината град, щото се събрал да пита защо се стреля срещу невъоръжени.На Уолстрийт смазаха колона демонстранти пред камерите на цял свят и тези, които прибраха получиха по неколко години пандиз!А бре Дани бой, що верно не си кроткаш у кръчмата на село, дето май ти е офисът - там споделяй на воля! Там некой може да ти хване вера за разликата между руската и американската демокрация... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Мили Дани, нещо ми тъпееш! Честно! Специално за теб ще добавя още една позиция на главата - в дебелото черво! Много си ми нещо фекален!Напомняш ми един комшия. През 1994 г. аз и съдружникът ми си заложихме апартаментите и купихме техника, с която започнахме бизнес. Комшията първо ме оплака, после ми се смя, после ми показа спечелена от лотария зелена карта за Щатите. Продаде си жигулата и лозето на дядо си, купи си билет и ми пожела по-лека смърт тук. Преди 7-8 години се прибра. Като ме срещна, се опита да не ме подмине - уж не ме видял. После ми изнесе лекция кое как е и че България била пълна с комунисти, затова нищо не направил в Америка!Нещо на него ми приличаш... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
oхх Dani Daniiiii, с тая твойта пуста свобода да му се невиди, няма такава бе човек, никъде по света, просто няма - нит при вас нито в Русия нито в Китай, тва е положението па ти се бунтувайNYPD arrests Occupy protesters, non-protester at Citibank branchhttp://***.rawstory.com/rs/2011/10/nypd-arrests-occupy-protesters-non-protester-at-citibank-branch/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още