IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Ескалацията на напрежението можеше да бъде избегната, ако ЕС беше включил Русия в процеса на интегриране на Украйна, пише сп. "Time"

21:44 | 17.09.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Като се съгласи да отложи пълното прилагане на търговското споразумение с Украйна, Европейският съюз на практика прие доминацията на Москва, пише Саймън Шустър в статия за списание Time.

След всичките човешки животи и територия, които Украйна загуби тази година, е лесно да забравим как започна конфликта й с Русия миналата зима, когато Москва се опита да наложи волята си по въпроса за икономическия договор на Украйна с Европа.

В отговор хиляди обикновени украинци излязоха по улиците, за да кажат на Русия да не се меси в чужди работи, а всичките последвали катаклизми - от съпроводената от насилие революция в Киев до анексирането на Крим от Русия и продължаващата война в Източна Украйна - произлязоха от това противопоставяне. Всички те обаче можеше да бъдат избегнати, ако Европейският съюз беше включил Русия в процеса още от началото. В петък той най-накрая го направи.

Търговските представители на Русия, Украйна и ЕС се разбраха дискретно на преговори при закрити врата в Брюксел да отложат пълното прилагане на търговското споразумение, което постави най-напред началото на тази бъркотия. Русия получи място на масата за решаване на икономическото бъдеще на Украйна, а ЕС по същество прие Москва да има основна роля в оформянето на политиката на своя съсед.

По-късно същата вечер най-високопоставеният служител на ЕС - председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - се изправи пред трудната задача да защитава това решение на среща на високо равнище в Киев.

Домакинът на форума - украинският милиардер Виктор Пинчук - изтъкна колко добре е щяло да бъде, ако тази отстъпка към Русия е била направена преди, а не след като хиляди украинци са били убити. "Сега ние сме в трудна и опасна ситуация", напомни Пинчук на Барозу. "И така, имахме ли възможност да предотвратим това, което се случи, с различна политическа стратегия от страна на Европейския съюз или Запада?", попита той. След опит да заобиколи въпроса, като каза "Не съм тук като коментатор", гостуващият представител на ЕС призна, че силата на действията на Русия тази година е задължила Европа да започне да мисли от гледна точка на прагматизма, а не на принципите.

"От гледна точка на принципите, мисля, че е правилно Европейският съюз да уважава свободната воля на своите партньори и да не приема разделение на сфери на влияние в Европа", каза Барозу. "Но сега, за да решим настоящата ситуация, е по-добре да се съсредоточим върху това, което можем да направим в момента", заяви той.

Това съсредоточаване доведе до Брюкселския компромис. Съгласно него споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна все пак ще бъде ратифицирано по план тази седмица (това стана вчера, 16 септември, когато Европейският парламент и Върховната рада ратифицираха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна - бел. прев.), но по настояване на Москва неговите клаузи няма да бъдат прилагани изцяло до началото на 2016 г. За около 15 месеца Украйна ще може да изнася своите стоки в ЕС, без да плаща експортни тарифи, но европейците няма да могат да се радват на същия достъп до украинския пазар. Това е нещо, което Русия иска отдавна.

Наскоро, в края на август, когато лидерите на Русия и Украйна се срещнаха за първи път от почти три месеца, за да обсъдят бушуващата по границата им война, Владимир Путин използва времето, което имаше за изказване, за да изнесе тирада за търговското споразумение на Украйна с Европа. Руският президент подчерта, че страната му ще понесе загуби за около 3 милиарда долара, ако Украйна пристъпи към изпълнение на споразумението, което по думите му би разстроило митническите правила и санитарните проверки, които Русия извършва на своята граница.

Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

41
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 9 години
Според мен САЩ вкарват Русия в клещи между Европа и Китай - лично мнение . Запада ( капитализма ) имат да решават фундаментален проблем - когато го решат и ако го решат , ще продължат да бъдат фактор . В противен случай ще бъдат залети я от изток я от юг . Та въпросът на който тярбва да отговоря - Защо когато хората , са най-богати , най-образовани , с най-развито здравеопазване и т.н. - Престават да имат деца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ем така праат САЩ колегас в момента с две думи са една печатница и толкоз. И всяка държава си задава многократно въпроса ... "За кво да ги хрантутим тея .." ама а некой шукне и бой по тиквата, те така са го направили и оплели с техните банки и чудеса, че никой от запада не може да мръдне, всичко е вързано. Германия се опита да си вземе златото, ама САЩ не са прости усетиха ги и им казаха - ньет иначе ше подпалиме европейските банки. Те и показаха де BNP Paribas, Credit Suisse, Barkleys ... отнесоха едно предупреждение с по едни големи глоби и всичко си сяда на *** и ги слуша, кво да прайш, тряя европейците да им кажат я си глейте работата и черта, да ама златото на Европа е при муцуните от Манхатън, кво ше праат после тука те без мангизи ? Няма просто ше ги слушаме докато не дойде ден в който да има патаклама срещу тях и толкоз и чак тогава ще се приключи с тях иначе не виждам как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Аз обаче не се вълнувам от това, което се случва в момента. Доста съм стар, опитен и информиран, за да ми пука за това, което вече се случва - за него е късно даже да се коментира. Вълнуват ме тенденциите и перспективите. Тях обсъждаме с колеги и приятели и никой от тях не се радва на нищо, което най-вероятно ще се случи! И САЩ, и ЕС са изпята песен. Азия е мястото, където ще се случват нещата с големите кинти, ако се оставят на естествения им ход. Там има естествен баланс на сили и интереси между главните играчи Китай, Япония, Индия и Русия. Някой ден може да се промени, но за близките 30 години е така. Европа имаше шанс чрез интеграция с Русия да играе там важна роля - Путин това предлагаше на Германия. Проблемът е, че в сметките никой не включва САЩ, а те ще предпочетат да запалят света, отколкото да допуснат това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Дейта, нищо не бъркам - не си ме разбрал. САЩ изтикват Русия от Европа - факт. Обаче какво печели Европа от това? Заедно с границата, САЩ изтикват заедно с Русия и едни кинти на изток, от които ние имаме убийствена нужда все повече и иповече! Нали няма и ти да се включиш в хора на плоскоглавите, дето ме пращат ту при Путин, ту при Ким.Аз съм един обикновен български производител. Произвеждам картонени опаковки. Имам десетки клиенти, които ги пълнят с разни работи и после се опитват да ги продават. Имам и някаква рекламна дейност - и там имам клиенти - производители на стоки и услуги. Всички ние сме част от онези европейци, които все още се опитват да произвеждат и продават нещо, за разлика от повечето млади, красиви и образовани лемури, които в повечето случаи чакат някой да им измисли и даде работа. Та, не познавам нито един от моите клиенти, който да се радва на това, което се случва в отношенията между Европа и Русия. Доста европейци правят бизнес с Русия и те също не се радват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
От текста изводът сам се налага: разделяне на Украйна, което рано или късно ще се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха значи РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ са ПРОТИВ статуквото ! ! !Мави бегай с ИБРИКА при другаря Путин. Сладур :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 9 години
Мави , извинявай , но според мен бъркаш . САЩ изтикват Русия от Европа - все по осезателно . Границата се мести на 10 г . Естествено Русия се съпротивлява къде успешно къде не и има своите временни победи но резултата е че САЩ се намесиха в Украйна - което Русия от столетия разглежда като задния си джоб .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Това, което тази криза доказа е, че съпротивата срещу статуквото става все по-голяма, съпротивляващите се - все по-силни, а поддържащите статуквото - все по-слаби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
апропо ако беше оня Елцин, на американците щеше да им е супер него с една каса водка щеше да им продаде и Сибир и всичко и щяха да успеят да ги грабнат руснаците. Тогава щеше се лее петрол и водка на корем и рускините щяха да се женят за богаташи от Америка и въобщее розова работа ... :))) Ама тоз Путин чешит голям и трудно, много трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
именно там е и гредата за руските пингвини, нямат техниката, не са напълно независими, ако тая криза с Украйна беше след едни 5 год. да речем през това време американците да си печатаха, руснаците да напреднат малко технически, US щяха да бъдат обезглавени изведнъж. За сега като гледам мача е пат и едните не са това което са, другите малко са се надценили, но са свикнали на чанч и държат. Не знам до следващия път когато пак се спречкат и вече ако има военнен конфликт тогава всичко ще бъде леш и е все тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още