IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Ескалацията на напрежението можеше да бъде избегната, ако ЕС беше включил Русия в процеса на интегриране на Украйна, пише сп. "Time"

21:44 | 17.09.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Като се съгласи да отложи пълното прилагане на търговското споразумение с Украйна, Европейският съюз на практика прие доминацията на Москва, пише Саймън Шустър в статия за списание Time.

След всичките човешки животи и територия, които Украйна загуби тази година, е лесно да забравим как започна конфликта й с Русия миналата зима, когато Москва се опита да наложи волята си по въпроса за икономическия договор на Украйна с Европа.

В отговор хиляди обикновени украинци излязоха по улиците, за да кажат на Русия да не се меси в чужди работи, а всичките последвали катаклизми - от съпроводената от насилие революция в Киев до анексирането на Крим от Русия и продължаващата война в Източна Украйна - произлязоха от това противопоставяне. Всички те обаче можеше да бъдат избегнати, ако Европейският съюз беше включил Русия в процеса още от началото. В петък той най-накрая го направи.

Търговските представители на Русия, Украйна и ЕС се разбраха дискретно на преговори при закрити врата в Брюксел да отложат пълното прилагане на търговското споразумение, което постави най-напред началото на тази бъркотия. Русия получи място на масата за решаване на икономическото бъдеще на Украйна, а ЕС по същество прие Москва да има основна роля в оформянето на политиката на своя съсед.

По-късно същата вечер най-високопоставеният служител на ЕС - председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - се изправи пред трудната задача да защитава това решение на среща на високо равнище в Киев.

Домакинът на форума - украинският милиардер Виктор Пинчук - изтъкна колко добре е щяло да бъде, ако тази отстъпка към Русия е била направена преди, а не след като хиляди украинци са били убити. "Сега ние сме в трудна и опасна ситуация", напомни Пинчук на Барозу. "И така, имахме ли възможност да предотвратим това, което се случи, с различна политическа стратегия от страна на Европейския съюз или Запада?", попита той. След опит да заобиколи въпроса, като каза "Не съм тук като коментатор", гостуващият представител на ЕС призна, че силата на действията на Русия тази година е задължила Европа да започне да мисли от гледна точка на прагматизма, а не на принципите.

"От гледна точка на принципите, мисля, че е правилно Европейският съюз да уважава свободната воля на своите партньори и да не приема разделение на сфери на влияние в Европа", каза Барозу. "Но сега, за да решим настоящата ситуация, е по-добре да се съсредоточим върху това, което можем да направим в момента", заяви той.

Това съсредоточаване доведе до Брюкселския компромис. Съгласно него споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна все пак ще бъде ратифицирано по план тази седмица (това стана вчера, 16 септември, когато Европейският парламент и Върховната рада ратифицираха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна - бел. прев.), но по настояване на Москва неговите клаузи няма да бъдат прилагани изцяло до началото на 2016 г. За около 15 месеца Украйна ще може да изнася своите стоки в ЕС, без да плаща експортни тарифи, но европейците няма да могат да се радват на същия достъп до украинския пазар. Това е нещо, което Русия иска отдавна.

Наскоро, в края на август, когато лидерите на Русия и Украйна се срещнаха за първи път от почти три месеца, за да обсъдят бушуващата по границата им война, Владимир Путин използва времето, което имаше за изказване, за да изнесе тирада за търговското споразумение на Украйна с Европа. Руският президент подчерта, че страната му ще понесе загуби за около 3 милиарда долара, ако Украйна пристъпи към изпълнение на споразумението, което по думите му би разстроило митническите правила и санитарните проверки, които Русия извършва на своята граница.

Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

51
rate up comment 5 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Абе михаелис това се зане отдавна. РАЗЛИКАТА е че в ГАДНАТА Америка имаш СВОБОДАТА да го кажеш и да се бонтуваш, докато в РАЯ на ДРУГАРИТЕ отиваш в БЕЛЕНЕ. Другарчето Мави не виждаш ли какви сълзи само лее милия. В рая на другарите Путин и компания ти ВЗИМАТ бизнеса и отиваш в ЗАТВОРА като за мерси пич. Нооооо видиш ли колко лоша зима ги чакало бедните хорица от Украйна.За "морала" на соца нема да коментирам само ИЗВРАТЕНЯК може да говори за МОРАЛ в НАЙ човеконенавистната идеология където всичко човешко ти е отнето в името на СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ( разбирай ТЕХНОТО ) ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Danny666 ей ги твойте пичове кво праат кат казвам че са печатница и нищо повече, даже визуализирано, че има повече ефект от някви си суми по радиото ... :))Federal Reserve's Balance Sheet by End of 2013:4,000,000,000,000 - $4 Trillionhttp://demonocracy.info/infographics/usa/federal_reserve-qe3/money_printing-2012-2013.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
ХА х ха " Обаче социализмът предполага повече морал в обществото"ОТ КОЙ ПО-ТОЧНО ? От морала на БЕЛЕНЕ , СКРАВЕНА или ГУЛАК !ЧЕРВЕН *** тука не ти е кръчмата на село за да ни оплакваш "морала" на соца ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Ах направо ни разплака със студената зима и тъмните нощи. Другарю партиен секретар ами ние този филм го гледахме точно по вашето време. Имаше режим на тока а другарите изнасяха ток за Турция.Най-големият смех ще падне май като стане ОБРАТНОТО другарю Мави. Щото на матушката и требе валюта ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Има много различни позиции на главата:1. В пъпа (тумбака)2. Настрани3. Назад4. В краката5. Нагоре6. Слънчоглед7. Махало8. НапредСамо последната води безопасно към добро бъдеще! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Защо едно дърво, като остарее, намалява плодовете си, а после спира и да ражда? Защо жената като остарее, губи репродуктивните си функции? Мъжът също? Защо една къща като остарее, започва да се руши? Това са естествени процеси - нито човешкото общество, нито политическият или икономически строй са изключение - всяко нещо преживява младост, съзряване, плодовитост, остаряване, смърт. Просто западните нации и техният модел на икономиката са в залеза си. Единствено преход към нов обществено-политически и икономически модел може да ги изведе на нов друм. Те това се и опитват да направят - обединение, централизиране, държавно планиране... нека да кажем мръсната думичка - социализъм!Обаче социализмът предполага повече морал в обществото, а то е все още под влияние на старите играчи и догми. Преходен период...Но просто е обидно млади, образовани и вероятно - красиви (хихихи!) да ми плещят тук за бъдещето на капитализма, вместо да са двигателят на промените! Срамота! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха другарю Мави поредните НЕИСТИНИ от ИНФОРМИРАНАТА ти особа." Tам има естествен баланс на сили и интереси между главните играчи Китай, Япония, Индия и Русия."Сладур,1.Япония е ФАЛИРАЛА като държава. Демографията е ужасяваща.Дълговото бреме също. Ако от Чернобил още не си облъчен добре ( искренно се съмнявам като ти чета постовете ) бегай в Япония ха ха ха 2. Китай е един огромен строителен балон. Да не отварям дума за ТРИЛИОНИТЕ напечатани Юани само за последните 5 год. Мили само една стат. 50% от богатите китайци се готвят да напуснат страната до 5 год. !Ти некога да си бил там. Купи си маска и бутилка КИСЛОРОД мили неграмотнико. Е те това по ТВ7 нема да ти го кажат ха ха ха 3. Индия направо си за суъжаление. Ти некога бил ли си там ? Толкова смрад и мизерия нема да видиш и в най-скапаната *** махала ж Бг мили. Ама ти вервай на пропагандата за БРИК ха ха ха4. Русия - ех Русия, ах Русия, ох матушка Русия. Бензиностанция с ядрено оръжие ха ха ха друго НЕМАТ мили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
.... и изобщо не е сигурно дали Русия е загубила тотално и окончателно Украйна. Ако бяха направили референдум за ЕС, едва ли привържениците на евроинтеграцията щяха да спечелят. Последните избори Янукович ги спечели с абсолютно ясното послание за обрат в политиката към по-плътно сближаване с Русия! Тези хора са още там - в Одеса, Харков, Запорожие, Днепропетровск, даже Киев, но са смачкани и уплашени. Тази зима ще бъде тъмна и студена за тях, а украинските студове не са като българските! Обаче Донецк и Луганск може да са на светло и топло - тези хуманитарни конвои попрекараха някои работи, които не стават за ядене. Има една стара, неизползвана отдавна тръба от газопровод до Луганск, която може внезапно да започне да пуска газ от Матушката. Май и по подаване на ток от Русия се работи усилено... Та някои колебаещи се украинци ще могатт да сравняват тази зима къде е по-добре. Особено, ако имат малки деца... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 9 години
п.п.п. Произвежда се там където има млади хора Мави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 9 години
п.п.Тоя въпрос стой и пред България : днес най-богата в историята си ( поне статистически ) и същевременно изправена пред тотална демографска катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още