IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да обяви "Южен поток" за незаконен

Предложението е записано в проект на документ, ограничаващ влиянието на руски фирми в енергийния сектор на общността

10:48 | 01.10.14 г. 31
ЕС може да обяви "Южен поток" за незаконен

Европейският съюз може официално да обяви проекта за газопровод „Южен поток“ за незаконен, става ясно от предложение за мерки, чиято цел е да ограничат влиянието на руски компании като „Газпром“ например в европейския енергиен сектор.

Проектодокументът ще бъде разгледан на среща на лидерите на ЕС, която ще се проведе през октомври, пише Ройтерс.

Темата на разговорите ще бъде дали да бъдат наложени нови санкции на Москва, отбелязва още агенцията.

Предложението е да бъде приет закон за защита на енергийната система на ЕС от руското влияние. В подготвеното предложение е записано още, че мерките, които се предлагат, са продиктувани от нуждата от „ефективно и последователно прилагане на записаното в Третия енергиен пакет“.

Ройтерс припомня, че България вече е прекратила дейността си по проекта след натиск от страна на Брюксел. Страната обаче е една от най-застрашените от нова газова криза, породена от разрива в отношенията между Москва и Киев, отбелязва агенцията.

Припомняме, че от началото на 2014 година се водят преговори с Русия на ниво ЕС относно съвместимостта на „Южен поток“ с европейското законодателство. Проектът нарушава Третия либерализационен пакет в три точки, които се отнасят до собствеността на мрежата, липсата на достъп на трети страни до газопровода и определянето на транзитните такси.

В подобно положение беше и „Северен поток“, но за него Москва поиска изключение от правилата и го получи от Европейската комисия. По отношение на „Южен поток“ обаче руската позиция е, че той е международен проект и няма нужда да се съобразява с европейското законодателство.

В преговорите, които замряха след анексирането на Крим, Москва нееднократно коментира, че по отношение на „Южен поток“ ЕК работи срещу интересите на цялата общност, защото газопроводът подобрява, а не намалява енергийната сигурност на Европа, заобикаляйки Украйна.

В отговор ЕС започна да търси начини да намали зависимостта си от руския природен газ. С доставките от „Газпром“ се задоволяват около 1/3 от нуждите от газ на Европа. Около половината от тези количества се транзитират през газопреносната мрежа на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
Не е случайно че в университетите се гледа на оценката по ГЕОГРАФИЯ когато искаш да учиш икономика! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 13
STRAHO
преди 9 години
Ако продължим да разсъждаваме то най засегнатата страна от това решение ще е България. Италия има алтернативи. Африка е на крачка разстояние. Гърция също а и има възможмост да построи терминали за втечнен газ /за ползването на които и ние ще плащаме/ Унгария Словакия, Чехия също са по близко до входящия край на "Северен поток" а и до Италия. Единствено ние сме затворени в Черно море. Каквато и друга алтернатива да посочи някой то тя няма да е директно от доставчика /няма как да е/ и ще има ВЪРХУ цената добавена стойност от транзитни такси! Да не говорим че ще зависим от тези държави политически! Превръщаме се в "5-та глуха"! Няма да се учудя ако за нас се планира да станем гробище за ядрени отпадаци на Европа /след като се обезлюди територията ни де!/ :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
"Страхо - умишлено ли разсъжденията ти са така тесногръди в стил "пенсионерския БСП клуб"? "Каква връзка имат политическите ни пристрастия с темата? Ако има връзка то тя е в размера на кражбите планирани от нашите си политици. Що се отнася до самия проект погледнат от чисто икономическа гледна точка то нуждата ни е БЕЗСПОРНА! Помисли ..приемаме че се откажем! Каква е алтернативата и най важното - по евтина ли е!? Отговори и на един простичък въпрос! Кога си в по изгодна позиция да договаряш цени? Когато имаш един единствен доставчик САЩ за преговори, или когато са двама, САЩ и РУСИЯ? Когато те отрежат от единия мислиш ли, че другия няма да се възползва и да ти продава по скъпо? Изобщо каква връзка има ЛЮБОВТА ИЛИ ОМРАЗАТА с една бизнес СДЕЛКА! Що за мислене?Що се отнася до политическите ми пристрастия, то аз НЯМАМ такива, но определено не харесвам ***. Не ги харесвам не заради идеологията им за защото НЯМАТ такава нашите!!!! Тяхната цел е простичка -ДА КРАДАТ от всичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Хайде всички дето мислят подобно на теб да вземат да се опитат да обяснят ЗАЩО Русия построи Северен Поток по правилата и е поискала "някакво изключение" от ЕК, след което го е получила, а за Южен Поток не иска такова но го прави по начини, които са присъщи на мафията, а не на уважавани нормални търговци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Политиците са изключително вредни за икономиката същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 11
Моабет да става
преди 9 години
Значи и Русия може да приеме промени в законите си. Да може да обяви за незаконни някой инвестирани от европейски компании проекти. Да им отнеме имуществото и така до пълно скъсване на икономическите връзки. Икономическата борба не трябва да се води с политически средства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 14
nobel
преди 9 години
Всъщност най-правилно и справедливо би било ние да се откажем от южен поток, а германците да се откажат от северен. Както и напълно да се откажем от използването на изкопаеми горива и да минем само на ВЕИ и токът да е напълно безплатен за всички. Само така могат да се решат проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 16
nobel
преди 9 години
Напълно си прав, че северен поток е нещо напълно различно от южен. Например има една различна дума в заглавието. Единия се нарича СЕВЕРЕН и не стига до нас. Иначе формата на тръбите и марката стомана, от която са направени са същите. Газът, дето тече по тях и той е същият. Фирмата собственик на двете тръби и тя е същата. Но виж - целите, както казваш са съвсем различни. И понеже това е много интересно би ли разяснил по-подробно на широката публика какви точно са тези цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 17
robert
преди 9 години
Да ние честито.Към пре скъпия американски ток сега ще добавим и още по скъпа американска газ .Няма как демокрацията има цена и всеки трябва да я плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Страхо - умишлено ли разсъжденията ти са така тесногръди в стил "пенсионерския БСП клуб"? Москва е поискала предварително от ЕК и е получила отстъпка за проекта Северен Поток, но с проекта Южен Поток цели нещо съвсем друго и това прави огромната разлика между двата проекта.Това не е бизнес проект а някаква хитра руска машинация, в която ни намърдаха и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още