IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да обяви "Южен поток" за незаконен

Предложението е записано в проект на документ, ограничаващ влиянието на руски фирми в енергийния сектор на общността

10:48 | 01.10.14 г. 31
ЕС може да обяви "Южен поток" за незаконен

Европейският съюз може официално да обяви проекта за газопровод „Южен поток“ за незаконен, става ясно от предложение за мерки, чиято цел е да ограничат влиянието на руски компании като „Газпром“ например в европейския енергиен сектор.

Проектодокументът ще бъде разгледан на среща на лидерите на ЕС, която ще се проведе през октомври, пише Ройтерс.

Темата на разговорите ще бъде дали да бъдат наложени нови санкции на Москва, отбелязва още агенцията.

Предложението е да бъде приет закон за защита на енергийната система на ЕС от руското влияние. В подготвеното предложение е записано още, че мерките, които се предлагат, са продиктувани от нуждата от „ефективно и последователно прилагане на записаното в Третия енергиен пакет“.

Ройтерс припомня, че България вече е прекратила дейността си по проекта след натиск от страна на Брюксел. Страната обаче е една от най-застрашените от нова газова криза, породена от разрива в отношенията между Москва и Киев, отбелязва агенцията.

Припомняме, че от началото на 2014 година се водят преговори с Русия на ниво ЕС относно съвместимостта на „Южен поток“ с европейското законодателство. Проектът нарушава Третия либерализационен пакет в три точки, които се отнасят до собствеността на мрежата, липсата на достъп на трети страни до газопровода и определянето на транзитните такси.

В подобно положение беше и „Северен поток“, но за него Москва поиска изключение от правилата и го получи от Европейската комисия. По отношение на „Южен поток“ обаче руската позиция е, че той е международен проект и няма нужда да се съобразява с европейското законодателство.

В преговорите, които замряха след анексирането на Крим, Москва нееднократно коментира, че по отношение на „Южен поток“ ЕК работи срещу интересите на цялата общност, защото газопроводът подобрява, а не намалява енергийната сигурност на Европа, заобикаляйки Украйна.

В отговор ЕС започна да търси начини да намали зависимостта си от руския природен газ. С доставките от „Газпром“ се задоволяват около 1/3 от нуждите от газ на Европа. Около половината от тези количества се транзитират през газопреносната мрежа на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 25 rate down comment 13
Ironhorse
преди 9 години
Хахахах,ЕС взе да намира начин как да противодейства на продажни и подкупни правителства като Тройна 1 и Тройна 2 в България и на пишещи се за дяволи като унгарския шмекер и италианската ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още