IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намираме ли се вече в нова студена война?

Изолирайки Кремъл, Западът подклажда стари вражди, пише в анализ Guardian

08:30 | 16.05.15 г. 65
Автор - снимка
Създател
Намираме ли се вече в нова студена война?

Пътувам из Русия от 30 години и съм ставала свидетел на всякакви неща - от еуфорията при падането на комунизма до благоденствието, а, в по-ново време, и на политическото отчаяние. Но когато отидох там за пръв път след анексирането на Крим, бях шокирана от видяното, пише в анализ за The Guardian Сюзън Ричардс.

Сблъсках се със страна, готова не за някакъв замразен конфликт, не за война чрез марионетки, а за пълномащабна война срещу Запада. Никога моите приятели не са се държали по-любящо – но този път у тях усещах безпокойството на хора, които не бяха сигурни кога и как ще можем да се срещнем отново.

Вярно е, че това душевно състояние се настани в резултат на непрекъснатата медийна кампания на Кремъл през последната година. Но бързо разбрах, че повечето от тях споделят мрачното виждане на правителството им за Запада, с неговите "кухи представи" за демокрация и свобода.

Понеже режимът се е фиксирал в идеята да си върне обратно империята, избухването на голям конфликт наистина изглежда възможно. Руски самолети и подводници провеждат военни маневри край бреговете на Европа. Но някой навлязъл самолет в балтийското въздушно пространство може да предизвика ответна реакция на НАТО с конвенционални оръжия, а това от своя страна може да доведе до изпреварващ ядрен удар от Русия – стратегически отговор, породен от опасението за слабост пред лицето на превъзхождащата американска военна мощ.

Докато алиансът се мъчи да убеди членовете си да отделят по 2 на сто от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, тази година Русия увеличи повече от два пъти това свое перо до 4,2% от БВП и същевременно орязва други бюджети, включително за здравни и социални услуги. Съботният парад за 9 май в Москва беше нещо повече от честване на победа – това беше демонстрация на военна мощ.

Междувременно икономическата криза в Русия ще се задълбочи през тази година. Заплатите на държавните служители бяха замразени. Възнагражденията в частния сектор намаляха с 10%. Прогнозират се масови съкращения на работни места, предава БТА. 

Путин обяви, че тази година ще получава с 10% по-малка заплата, но тъй като оценките за неговото истинско, сенчесто богатство варират между 70 и 200 млн. долара, е малко вероятно той да усети някакви затруднения. Въпреки кризата, подкрепата за него се превърна в нещо близко до идолопоклонничество.

Как се озовахме в тази нелепа и опасна ситуация? В края на Студената война руснаците си представяха, че ще станат част от една по-голяма Европа. Вместо това, чрез съчетание от триумфализъм и незнание, засилихме старите страхове на Русия, че ще бъде изключена и ще стане жертва.

Традиционното схващане на запад е, че вината е у Путин и клептократичния му режим. Според този наратив режимът е преминал към настъпление, след като се е понижила цената на петрола. Той е отвлякъл вниманието на обществото от неспособността си да диверсифицира икономиката, като се е нахвърлил срещу външен враг и е предприел брилянтна пропагандна кампания.

Тази версия за събитията, макар да не е невярна, освобождава Запада от отговорност прекалено лесно. Когато съветският режим рухна, идеологията на свободния пазар беше във възход на запад. Хората на властови позиции наистина прегърнаха идеята, че преживяваме "края на историята" – че в еднополюсния свят външната политика ще бъде изключително битка за пазари.

Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

43
rate up comment 11 rate down comment 10
deBill
преди 8 години
явно трябва да се постъпи с някои хора така както Стамболов с тях на Съра баир иначе със сигурност можем да видим скоро нов 9 септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 22
kandid
преди 8 години
Ауууу, какви начетини нацисти (рашисти) имало в днешно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 26 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
Ти знаеш ли какво значи раса че все това повтаряш? Правиш ли разлика между етнос, народ, нация и раса !? Всичките ли *** сте толкова зле начетени? Сорос ви остави май само заглавията в учебниците за да сте по надъхани когато списвате глупости! :))) Та за расата. Ако не ти е известно ние българите както и всички европейци сме от една раса с руснаците! Виж Обанго не е. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 26
kandid
преди 8 години
Мхм, РАШИСТКАТА РАСА най-висша раса в цялата галактика!!! Хайл!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
"каквито бяха и нацистите едно време"====Обърка се пак! Те , нацистите /тевтонците изобщо/ НИКОГА не са били ПРЕВЪЗХОЖДАЩИ ! Тях ги бива да избиват комплекси върху индианци и ***! Там им е силата. И понеже това е така, решиха със сила и жестокост да се докажат на Русия! Разбира се НЕ успяха, тъй като просто се взеха насериозно и по силната руска нация ги СМАЗА! :) На руснаците не им са необходими методите на нацистите! Няма пред кого да се доказват освен пред себе си! Следиш ли ми мисълта !? И сегашния опит ще е със същия резултат. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 18 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Сега предстои по интересното! Как ще се извъртят мазните червеи, че от откровенни врагове да станат доброжелатели на Русия! :))) Още по ИНТЕРЕСНО ще е как ще го направят след това МЕСТНИТЕ *** мекотели ! За политиците ни иде реч! За тролчетата ...те просто или ще млъкнат /ще им спрат грантовете и няма да могат да си плащат нета! / или ще сменят ник-а ! :)))) Само следи новините как постепенно ще променят риториката срещу Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 22 rate down comment 9
julian12
преди 8 години
(2)Защо когато Крим се присъедини към Русия или казано с твои думи Русия анексира Крим, цял свят включително и твоя милост ги приравнихте с най-големия агресор, а сте си наврели задниците в пясъка когато някои "богопомазани" извършват престъпления години наред в различни държави? Примери много... Ако ще се правиш на моралист съди всеки, но така не ти е изгодно нали?! Не съм за никоя "велика сила", просто не одобрявам това, което се случва в световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 26 rate down comment 9
julian12
преди 8 години
(1)Кой кого и как финансира е ясно като бял ден или поне за някои хора. Предпочитам да ти задам няколко въпроса, на които е добре да си отговориш сам за себе си. Коментара ми към теб беше за тази част: "САЩ освен това не са присъединили един квадратен метър към територията си чрез военна агресия за разлика от Русия". Има една четирибуквена организация, в която икономиката на основният им играч е изцяло зависима от военната индустрия и имат над 700 военни бази по целия свят. Защо? Нарушаване суверенитета на една държава с военна сила, поставяне на марионетно правителство и източване на ресурсите, но без да се анексира територията, по-малко престъпно ли е? Разбира се, анексирането е отговорност и бъдеща грижа, но по-добрият вариант е да изсмучеш живеца и да захвърлиш трупа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
В своята Харвардска реч (1978) Солженицин с нобел по литература твърди, че всички съвременни медии насаждат невежество и агресивност у хората, чиито божествени души се пълнят с клюки, безсмислици и празнословия ''4-власт'' трябва да внимават повече - http://svetoven.pogled.info/news/62056/Mediina-voina-i-triumf-na-propagandataВоди се информационна война - Психологическата война (Психовойната) се изразява в планирано използване на пропагандата и други психологически методи с основната цел да се повлияе върху мнението, чувствата, отношението и поведението на дадена вражеска група, в името на постигането на националните интереси. (Из Наръчник на американската армия). - http://***.dokumentalni.com/?p=1927Добра статия - http://glasove.com/interviuta/48954-za-svobodata-na-slovoto-i-za-slovobludstvoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Не руснаци а американци казват истината Фредерик Уилям Ингдал, американски икономист, политолог - '' в течение на десетилетия бавно, но вярно, интересите на шестседем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат...'' - http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/09/вашингтон-заема-мястото-на-третия-рай/ Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още