IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Ангела Меркел може да се окаже неочакваният спасител на Гърция

Заплахата от сближаване на Гърция с Русия се оказва по-сериозна от икономическите последствия при Grexit

12:22 | 27.05.15 г. 49
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможното излизане на Гърция от еврозоната вероятно никога не е изглеждало толкова реалистично. Правителството привършва финансовите си средства и изглежда няма да има достатъчно, за да плати следващата си вноска към Международния валутен фонд, коментира Business Insider.

Ако Гърция не успее да се изплати, това може да подтикне Европейската централна банка да оттегли подкрепата си от банковата система на Гърция и в крайна сметка да доведе до Grexit – хаотичен изход на Гърция от еврозоната.

Това ще има огромни последствия не само върху европейската икономика, но и върху сигурността: Гърция има историческо близки връзки с Русия. И двете държави са православни в периферията на Европа (с Османската империя като общ враг за доста дълъг период) и Москва може да види възможност за разширяване на влиянието си върху дестабилизираната Гърция.

Изглежда германският канцлер Ангела Меркел е все по-загрижена за тези рискове в сигурността. На 19 май Bloomberg предположи, че Меркел се подготвя да защити продължителното предоставяне на германска подкрепа, основавайки се на геополитическите линии.  

Германската преса в момента се интересува все повече от това. Според публикации в Die Welt Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са на различни мнения относно Гърция – той изглежда не се притеснява от възможността.

Die Welt отбелязва, че Меркел има силната подкрепа на министерството на външните работи, което се страхува, че Гърция, която „потъва в смут и хаос, може да се обърне към руснаците, и то само заради няколко милиарда евро“. 

Според Deutsche Wirtschafts Nachrichten, друга германска медия, Меркел напомня на скептичната си дясноцентристка партия, че Гърция е страна членка на НАТО, което е още един знак, че канцлерът вижда евентуален Grexit като заплаха за сигурността на Европа, а не като заплаха за икономиката, както през 2010 или 2012 г. 

Както Чарлз Грант и Кристиан Одендал от Центъра за европейска реформа казват, Шойбле няма отговорности към политическата сигурност на Европа по начина, по който Меркел има: „Неизбежно Меркел мисли повече за геополитическия контекст, отколкото Шойбле. Тя е под пряк натиск от администрацията на Обама, която е притеснена за риск от гръцко-руско сближаване“.

Статия на Eurasia Group представя подобни предположения защо сценарият за Grexit може да наложи неикономически рискове.

Руската дестабилизация на Украйна вероятно прави изборите на Европа дори по-трудни, отнемайки ѝ илюзията, че Русия на президента Владимир Путин се опитва да се сближи със Запада. Вместо това перспективата за нестабилност на Балканите, района на Черно море и източното Средиземноморие става все по-належаща. Именно това, а не финансовата зараза, изглежда е истинският проблем за Европа и занимава Германия най-много.

Лесно е да се види как това е много по-убедителен аргумент срещу скептиците по спасителния заем, най-вече в ядрото на еврозоната. Германските консерватори може и да не споделят с Европейската комисия същата мотивация, предизвикана от призивите за европейска солидарност, но призива за национална сигурност може да се окаже по-силен.

Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 58 rate down comment 8
Ironhorse
преди 8 години
Напоследък, все повече има статии, които са откровена пропаганда.Абсолютен мит е, че ако гърция излезе от ЕЗ ще се хвърли в обятията на Москва.Гърция получава от еврофондовете по около 7 милиарда евро годишно !!!Тези пари ще ги получава и ако излезе от ЕЗ, но остане в ЕС.Русия няма никакви пари за даване, на когото и да било, най-малкото на Гърция.Дори хипотетично да си представим, че гърците залитнат към Москва, то тогава ще загубят всички пари по еврофондовете и ще се изправят срещу една още по-враждебна Турция, която ще се почуства оградена от Русия.Да не говорим, че капиталите и сега изтичат, но ако се оплете Гърция с интрига около Москва, то не изтичане, а направо изпарение на капитали ще се получи.Да не говорим, че ЕС държи цялата банкова система на Гърция чрез механизма ЕЛА.Цялата работа е сега, да се даде време на гърците да изберат други на власт, а и самите гърци гласувайки на изборите да дадат мандат за въвеждане на строги икономии и реформи, за да влязат в "пътя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 50 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Дано не е изкуфяла чак толкова Меркел.В какво точно се състои проблема на сближаването между Гърция и Русия?Да си се сближават и да се обичат колкото си искат.Да не би всяко отклонение от любовта към ЕС да се счита за смъртноопасно? Ако е така, тогава трябва Германия да спасява всички изпаднали в евроскептицизъм, не само Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 9
khao
преди 8 години
"знаят си цената"..., значи са ку*ви. А както всеки знае Ку*ва, войник НЕ ражда, та каква сигурност от тея дето всеки път може да се надупят на този дето плати повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 35
abdul
преди 8 години
Пълни глупости са това, защото гърците в конкретния случай очевидно си знаят цената и си я търсят. Това не е просия, това е цената на сигурността на европа и в гърция и в германия добре го знаят, затова и плащат ли плащат и ще плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 16
khao
преди 8 години
все едно да кажеш браво на просяка че не работи а проси така професионално :) дано по малко хора имат такова мислене в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 28
sdar
преди 8 години
Браво на Гърците. Добре си играят картите, въпреки че от време на време изглеждат объркани за пред света. Реално, те се стремят да изстискат всичко от ситуацията, а не народа им да се натътрузи с някакви преходи, реформи и шокови терапии, както стана при нас навремето, не че сега сме по-различни де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още