IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика губи почва в ЕС

За 25 години България обаче увеличава производството на електрическа енергия от ядрената си централа с 8,2%, показват данни на Евростат

15:03 | 06.02.16 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

След пика през 2004 година производството на електроенергия от ядрени централи в ЕС започва да намалява - с 13,1% за 10 години. Така от рекордните 1 008,4 млн. гигаватчаса през 2014 година в общността са произведени 876,3 хил. гигаватчаса електроенергия, сочат данните на Евростат.

За 25 години в сектора се наблюдават две противоположни тенденции. В годините от 1990 до 2004 г. има непрекъснат ръст - в рамките на 23% за целия период. В следващите 10 години обаче ядрената енергетика губи почва и производството намалява с 13,1%.

В някои държави обаче производството се увеличава. Сред тях е и България - в периода 1990 - 2014 година производството на електроенергия от ядрената ни централа има ръст от 8,2 на сто. Най-значително е увеличението в Чехия (141%), Франция (39%) и Словения (37,8%).

В разгледания период някои европейски държави започват да затварят ядрени мощности и това води и до намаляване на производството. Най-видимо това е в Германия и Литва. Производството намалява още и в Белгия, Швеция и Великобритания.

През 2014 година ядрените централи произвеждат 27% от потребяваната в ЕС електроенергия.

Работещи ядрени мощности има в 14 държави от ЕС, сред които и България, посочва още статистическата служба на ЕС. Франция е водещият производител с дял от 49,8% от цялата произведена от ядрените електроцентрали електроенергия през 2014 година. Следват Германия (11%), Швеция (7,4%), Великобритания (7,3%) и Испания (6,5%).

Всъщност петте държави произвеждат 82% от цялата електроенергия от ядрените централи в ЕС, показва още статистиката на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
да ше минем на дръвца от гората ..... аз ей са ше отскоча да набера един наръч за една греяна да си напраа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
East West Internatio
преди 8 години
Офшорния капацитет на европа - БЕ НЛ и УК се е удвоил през 2015 година. Спокойно - ще продължим да инвестираме и да създаваме стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
East West Internatio
преди 8 години
В момента в UK се строи най-голямата офшорна вятърна централа Hornsea-1 с мощност 1.1GW. Инвестицията е на DONG Energy и е на стойност 5.6 милиарда паунда. Създават се работни места, възвращаемост за инвеститорите и чиста енергия която не вреди на околната среда и няма никога да причини радиация, отпадъци или опасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Първоначално изпратено от barbaron "Но във Франция си плащаме данъците с удоволствие, защото знаем, че ще си ги получиме обратно с лихвите в некорумпираната ни държава.И съдебната система функционира, и лечението е почти безплатно, и обучението е съвременно и почти безплатно, и пенсионната система е неограбена, и инфраструктурата е на ниво, и т.н."Кво да се прави , Маранди не се отказа от "проектите "си...живее във Париж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Хаха ...туй тука е супер /все още/ ...ти *** у задния двор /форум тема Политика/ , дето *** определят интелектуалния таван...ше се разплачеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Туй пък какъв интелектуален напън беше...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 13
Сараф
преди 8 години
Сега е чудесния момент Германия да включи атомните си централи и Русия да ни се махат с техния Путин до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за елементарни неща - Земята е ''топка'' в смисъл с точно определен обем,маса и състав - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Информацията е много - ''Изчисленията дотук показват, че науката би могла да се обхване с 44,7 милиона статии, но това не включва физиката и метеорологията - http://interest.actualno.com/wikipedia-dostigna-5-mln-statii-no-vse-oshte-obhvashta-po-malko-ot-5-ot-choveshkoto-znanie--news_505402.html#ixzz3z2FE05L2,и се опитвам да дам най-важното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Много елементарно пишеш ?! - умишлено ли го правиш или просто си елементарен ,неук Запознат съм с доклада на BP - http://***.bp.com/content/dam/bp/pdf/Energy-economics/statistical-review-2015/bp-statistical-review-of-world-energy-2015-full-report.pdfДори да допусна ,че запасите са 1,7 трлн. барела делено на 33 млрд. барела годишна консумация сега = какво правим след 50г. ????Трябва да се мисли столетия напред и отделна тема е глобалното затопляне ДВГ-то има 30% КПД а останалите 70% са топлина която през охладителната система на колата също допринася за затоплянето а от аспуха излиза СО2 ,СО , азотни и серни оксиди и прахови частици все токсични газове - http://interest.actualno.com/zamyrsjavaneto-na-vyzduha-ubiva-nad-3-mln-dushi-godishno-news_496153.html#ixzz3z2P2HiYiзатова в коментар 10 съм дал линкове как се улавят газовете от ТЕЦ тоест трябва ел.коли и ел.влакове поради ред причини Ако нещо не ти е ясно просто питай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
be_google
преди 8 години
Импе, голяма идииотия тресе тука тоя сайт бре?! Как го търпите това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още