IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървавата драма на националния празник

Терористите едва ли можеха да изберат по-символично време и място за поредния си удар срещу Франция, коментира Washington Post

11:51 | 15.07.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд по време на телевизионното си изказване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд по време на телевизионното си изказване. Снимка: Ройтерс

Само за няколко секунди мястото на тържествените празненства става арена на кървава баня. Хиляди хора току-що са се насладили на фойерверките по случай националния празник на Франция, когато внезапно бял камион с висока скорост се врязва в тълпата и убива поне 84 човека.

Осем месеца след ислямистките атаки в Париж, които взеха живота на 130 души, на символичния 14 юли Франция отново е разтърсена от жестока атака. Ужасът е безграничен. Президентът Франсоа Оланд нарече акта „тероризъм". Той обяви удължаване на извънредното положение и свикване на резервистите.

Според описанията на полицията и очевидци шофьорът на камиона е действал с голямо хладнокръвие. Той е забързал камиона на булевард Promenade des Anglais с висока скорост в тълпата и е продължил да кара още около два километра, преди полицията да го застреля, пише днес Handelsblatt. 

Зад себе си е оставил следи от опустошения. На първа линия след нападението се виждат трупове на десетки мъртви, покрити с бели покривки. „Видяхме как хората бяха уцелвани и летяха като предмети във въздуха", предава журналистът на AFP Робърт Холоуей, който е бил на инцидента по време на случването му.

В камиона са намерени документи на французин с произход от Тунис. Документите са на живеещ в Ница 31-годишен мъж, съобщава AFP. Също в камиона са намерени граната и други оръжия.

Британският Guardian прави първи заключения, като отбелязва, че случилото се вероятно ще има сериозни последствия за френския президент Франсоа Оланд. Фактът, че Франция отново бе атакувана от терористи по такъв мащабен начин - с най-малко 84 загинали - само 8 месеца след ужасяващите атентати през ноември в Париж, заплашва да предизвика криза на управлението на Оланд.

Това, че сред загиналите има деца, още повече засилва ужаса и мъката на Франция. През идните дни вероятно ще последва интензивен политически дебат за политиката по сигурността и разузнаването. До френските президентски избори през 2017 г. остават девет месеца и сигурността вече се превръща в главно опасение на избирателите, отбелязва вестникът, цитиран от БТА. Той цитира и думите на френския вътрешен министър Бернар Казньов в Ница тази сутрин: "Ние сме във война с терористите, които атакуват Франция без оглед на цената и по много насилствен начин".

Оланд и без това бележи рекордно нисък рейтинг този месец. В същото време лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен се радва на висока популярност и се очаква да достигне до балотажа на президентските избори, които ще бъдат през април или май догодина. Десноцентристките "Републиканци" на Никола Саркози водят първична вътрешна надпревара да посочат свой президентски кандидат, отбелязва Guardian. И това става на фона на извънредното положение, въведено от френското правителство след ноемврийските атентати в Париж, което ограничава гражданските свободи и позволява на полицията да извършва обиски без изрична заповед и да поставя хора под домашен арест без нормална законова процедура, добавя авторът.

Guardian отбелязва още, че френското парламентарно разследване на миналогодишните терористични атаки в Париж е разкрило многобройни пропуски на френските спецслужби и е констатирало "глобалния провал" на френското разузнаване, като е препоръчало цялостна реорганизация на разузнавателните служби и създаването на единно ведомство за борба с тероризма по американски образец. Цитиран е председателят на комисията Жорж Фенеш, че "нашата страна се оказа неподготвена и е време да овладеем ситуацията, пред която се изправяме" в борбата с тероризма. Отбелязва се, че Франция има шест разузнавателни служби, подчинени на различни министерства.

Парижките атентатори и убийци избраха нощ, когато играеше френският национален отбор по футбол, а в Ница атаката бе извършена навръх националния празник. Денят на превземането на Бастилията е един от най-важните дни в годината за много французи. Той не бележи нито началото, нито края на Великата френска революция, както някои смятат, но в съзнанието на френския народ се възприема като мощен удар срещу един тираничен режим и като въплъщение на духа на самата френска република. Семейства и приятели се събират да празнуват заедно. И именно един такъв ден избраха нападателите (в Ница). Затова няма как да не заключим, че техният удар е насочен в сърцето на френската национална идентичност, изтъква Guardian. 

В този смисъл атаката в Ница е съзвучна с предишните, извършени в две от най-тежките години, които Франция е преживяла след нацистката окупация. В Париж терористите избраха за свои мишени освен националния стадион, пълен с френски футболни фенове, и места, в които хората се събират за социални контакти. При разстрела в Charlie Hebdo  на прицела на екстремистите се оказа свободата на словото, с което Франция се гордее, посочва британският вестник.

Дълбок символизъм в избора на времето и мястото на поредната терористична атака във Франция вижда и цитираният от БТА американски Washington Post. Прочутата Английска алея с историческото си достолепие и архитектурната си прелест, с широкото си улично платно, обрамчено от красиви палмови редици, е любимо място на французите за празненства и забавления, пише всекидневникът.

Трудно би могло да се избере и по-символичен момент за атака срещу Франция от Деня на щурма на Бастилията, когато се веят знамена и пукат фойерверки. Това е ден на революция и на отхвърлянето на игото на краля. То е все едно да извършиш атентат в някой от култовите градове на Америка на 4 юли - Деня на независимостта. Докато полицаи и войници броят труповете по алеята, народът на Франция отново се изправя пред кошмарната реалност, че цялата страна може да се превърне във фронтова линия на войната с "Ислямска държава" в момент, когато нейният "халифат" в Сирия и Ирак започва да се сгромолясва, пише вестникът.

Като отбелязва, че Франция от доста време вече е принудена да свиква с травмиращия страх от тероризма, Washington Post заключава, че след днешните атентати страната се изправя пред още по-трудна задача. Застрашен е животът на обикновените хора, а политическите последствия могат да наложат тежък отпечатък върху президентските избори следващата година.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Общо 804 автомобила бяха подпалени във Франция в новогодишната нощ, заяви вътрешният министър Бернар Казньов,"Подпалването на автомобили по време на новогодишните празненства се превръща в тенденция през последните години. То се извършва предимно от млади мъже, които го използват като ФОРМА НА ПРОТЕСТ" - заявява Казньов!!СРЕЩУ КОГО ПРОТЕСТИРАТ ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА ТОЛКОВА ГОДИНИ И ЗАЩО ТОЗИ ОТ СНИМКАТА НЕ КАЖЕ КАКЪВ Е ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ!!Той не е в ИДИЛ!!Той е в СКАПАНАТА КОЛОНИАЛНА СИСТЕМА която разделя Франция на МЕСТНИ ХОРА и ХОРА ОТ КОЛОНИИТЕ!!РАСИСТИ СТЕ И РАСИСТИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ И ВИЕ ФРАНСЕТАТА И ОНЕЗИ НЕДОУБИТИ ШВАБИ , ПРИЕМАЩИ СЕ ЗА БОГОИЗБРАНИ.Ставащото е само началото!Как ще завърши битката на КОЛОНИИТЕ с МИТРОПОЛИЯТА не е ясно. ЯСНО Е ОБАЧЕ, ЧЕ ТЯ СЕ ВОДИ ВЕЧЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ!ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И ВАША!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 7 години
кои са тези процъфтяващи и проспериращи държави ? и с кой ги сравняваш, ако ги сравняваш с Русия си отеглям въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 7 години
Като се има предвид, че никоя организация не е поела отговорност за престъплението възниква въпроса - КАКВО Е МОТИВИРАЛО ИЗВЪРШИТЕЛЯ ДА ОСЪЩЕСТВИ ТОЗИ САМОУБИЙСТВЕН ЗА САМИЯ НЕГО АКТ?!ЕДНО Е СИГУРНО : изгубил е вярата за нормален живот!В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА СЕ САМОУБИВАТ БЕЗ ДА ПРИЧИНЯТ НЕЩАСТИЕ НА ТОЗИ КОЙТО Е УБИЛ ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА ИМ.ВЪВ ФРАНЦИЯ ТОВА НЕ Е ТАКА. ЛИПСАТА НА ИНТЕГРАЦИЯ И РАСОВАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ ДРУГОВЕРЦИТЕ НЕ САМО НЯМА ДА СПРАТ , НО И ЩЕ ЗАСИЛЯТ ТЕЗИ САМОУБИЙСТВЕНИ АКТОВЕ, КОИТО СА ПОРОДЕНИ ОТ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ХОРАТА.Къде е ДЬО КАБАН да обясни случилото се в тяхната "ДЕМОКРАТИЧНА" държава, в която разделението на хората ни напомня на онази ЕВРОПА на различните скорости която ни предлагат ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ.Европа е на Германия и Франция, а Франция е на французите , а не на такива катоатентатора дошъл от колониите.С ТАЗИ СБЪРКАНА РАСОВА ПОЛИТИКА франсетата НЯМА ДОНИКЪДЕ ДА Я ДОКАРАТ.Има много какво да се учат от КРАЛИЦАТА на Англия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Полицаят От Сен Тропе /Борис Джонсън/ - Маршът На Полицаитеhttp://vbox7.com/play:8de61bd5&p=favourites&id=736341https://***.google.bg/search?q=%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD&biw=1280&bih=854&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiK2ubIxvXNAhVDrRQKHRKQB_oQsAQIGQ#imgrc=OZbFxkzw2D9pnM%3A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Не е възможно да посочиш с пръст някого, без да посочиш и себе си.НЕЩАСТНИКА ОТ СНИМКАТА Е ЗАБРАВИЛ, че когато сочиш някого, три пръста винаги сочат и теб.ЧИЯ Е ОТГОВОРНОСТТА БЕ ОЛАНД?!КАКВИ ГИ ВЪРШИТЕ ВИЕ ФРАНСЕТАТА В СИРИЯ?!ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И ВАША!ТОВА Е КРАЯТ НА ОЛАНД И УПРАВЛЕНИЕТО МУ. ОЩЕ ЕДИН ПИРОН В КОВЧЕГА НА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Кой какво е забравил бе келеш_че долно??http://***.nytimes.com/2016/04/16/world/middleeast/saudi-arabia-warns-ofeconomic-fallout-if-congress-passes-9-11-bill.html?_r=0Ти това как си го обясняваш?По това време принцовете в Сауди се къпят в долари!Малоумни_k!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
...някой питаше за "кулите близнаци"....та затова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
...Всеки от нас, може да бъде СЛЕДВАЩИЯ" - каза преди време в ООН, държавния глава на Либия Моамар Кадафи, който бе убит, а либийската държава разделена, между ФРАНЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и САЩ!В НОВИЯ ИРАК, МИР още няма! А, американците сега "помагат" и на Сирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
взето от мрежата"....Преди да бъде нападнат от САЩ и коалиция суверенен ИРАК!Джордж Буш пред ООН"Ние ще изкореним терористическата диктатура и ще ви помогнем за построите НОВИЯ ИРАК, процъфтяващ и свободен. И в този НОВ ИРАК няма да има ВОЙНИ, агресия против съседите, никакви фабрики за производство на отрови, никаква разправа с десидентите, без затвори, където се изтезават и насилват хора" - ОБЕЩАВА Джордж Буш.След, като бе удавен в кръв ИРАК от САЩ и коалиция!Моамар Кадафи прави равносметка в ООН"Нека да попитаме нашите американски "приятели", а ЗАЩО ИРАК?Каква е причината?Да не би, бен Ладен, да е бил ИРАКЧАНИН? Не!Тези, които да атакували Ню Йорк, да не би да са били ИРАКЧАНИ? Не!Намериха ли там оръжие за масово поражение? Не!Получава се, че ЧУЖДА държава "идва", окупира арабска държава, обесва нейния ПРЕЗИДЕНТ, а ние тука сидим и се подсмихваме.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
Slavi.13
преди 7 години
Ужас този пак се е появил!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още