IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява споразумението за избягване на инциденти в Сирия със САЩ

Ракетният обстрел на сирийската военна база е необосновано нарушение на международното право, пише в изявление на руското външно министерство

11:22 | 07.04.17 г. 69
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия прекратява действието на Споразумението за избягване на инциденти и обезпечаване на полетите, сключено със САЩ за гарантиране на сигурността на военните от двете страни при техните действия в Сирия. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Изявлението е отговорът на Русия на въздушните удари, извършени рано тази сутрин от САЩ срещу военна база край сирийския град Хомс. При атаката има големи материални щети, както и шестима загинали, съобщават международните агенции. Атаката беше наредена от американския президент Доналд Тръмп и е реакция на атаката със зарин, извършена преди няколко дни в Сирия.

Западът обвини режима на Башар Асад за нападението, при което загинаха 70 души.

Москва определя удара на САЩ като "демонстрация на сила". "САЩ не за първи път демонстрира такъв безумен подход, който усложнява световните проблеми и създава заплаха за международната сигурност", е написано в изявлението на институцията, оглавявана от Сергей Лавров.

Министерството допълва, че ракетният обстрел на базата е "необосновано нарушение на международното право" и призовава Съветът за сигурност на ООН да обсъди ситуацията на извънредно заседание. 

В изявлението е потвърдена готовността на Русия да участва в решаването на горещите проблеми, особено по отношение на борбата с международния тероризъм. "Ние никога няма да се съгласим с незаконни действия срещу законните сирийски власти, които от дълго време водят непримирима война с международния тероризъм", заявяват още от институцията.

Според руското външно министерство сирийските власти не са отговорни за химическата атака, извършена преди дни, защото Дамаск не разполага с химическо оръжие. За Москва терористичните групировки, срещу които се бори Асад, са източникът на това оръжие. Външното министерство припомня ситуацията в Ирак, когато САЩ обвини Багдад за производство на химическо оръжие. Това твърдение обаче после не беше доказано.

Действията на Вашингтон в Сирия вече получиха подкрепата на основни съюзници на страната - Австралия, Великобритания, Израел, Саудитска Арабия, Япония, Турция и Франция. Официални представители на тези нации заявиха, че ударите са навременни и дават ясен сигнал за политиката на САЩ.

Доналд Тръмп съобщи за атаката, прекъсвайки официалния си обяд с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата трябва да дискутират ситуацията със Северна Корея и опитите, които извърши страната с бойни ракети по-рано през седмицата.

Ударът е бил съгласуван със съюзниците на САЩ, а Москва е била уведомена. Базата, която обстрелваха САЩ, се използва от руските военни, които се намират в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

36
rate up comment 11 rate down comment 5
markov
преди 7 години
Русия не е разгърнала достатъчно системи да брани цялото сирийско въздушно пространство. Системите им са базирани в двете им основни бази и защитават тях и периметъра около тях. Въпреки това сириската ПВО сама е свалила няколко ракети , общо 2/3 от изстреляните НЕ са долетели до целта, дали свалени дали просто паднали . ако е така това е твърде ниска бойна ефективност.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 1
mvr0306
преди 7 години
Не съм убеден че С400 могат да засичат нисколетящи цели, вероятно американците са прекарали томахавките съвсем ниско, следвайки някакъв хълмист терен, там радара "не вижда" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 16 rate down comment 5
markov
преди 7 години
Излиза че основната цел е бил трактора - / нов вид с вертикално излитане / и цивилните в съседното село...бог да ги прости.Жалки кравари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
По последни данни, една заблудена томахавка е отнесла и служебната дюнерджийница. Май американците ще морят сирийците с глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 24 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Ясно е, че това е провокация. Асад не използва химическо оръжие, когато беше най-притиснат до стената, та сега. Безумен е начинът, по който се опитват да изкарат Асад кретенн. На всичкото отгоре той съгласува всяка своя стъпка с руснаците. Смятайте, че все едно руснаците са отговорни за химическата атака. А това трудно може да мине. Но, така или иначе, провокацията е факт - един варел със зарин, заложен някъде около бунтовниците, ударен от стрелба по тях и готово. САЩ нямаха друга опция да се върнат в играта освен силово. Никой още нищо не е доказал, обследвал, и след няколко часа цялата световна прогресивна общественост осъжда химическата атака на Асад. Вуте сутринта отишъл за хляб, записал го на тефтера за вересии и току да го мушне в торбата, вече е станал част от тази световна прогресивна общественост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 24 rate down comment 5
mvr0306
преди 7 години
Путин определено може да "тупа топката" и да бави решение в Сирия и Украйна; времето работи за него. Не така е със САЩ - на тях спешно им е нужен нов враг, нови територии за налагане на доларизация, помощи, възстановяване и т.н. времето на ниските лихви не може да продължи вечно, а вдигането им ще означава невъзможност да си плащат дълга към ФЕД и други кредитори. Томахавките са опит да напомнят на света кой кара влака, но времето вече работи против САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 25 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Абе ако не е наистина неква голема игра на тия, дет са зад Тръмп и Путин, щот е почти сигурно, че са едни и същи и ако не е неква пунтифликация с цел да се помогне на Тръмп да позаякне малко на местна почва (оти определено, се са му омекнали клекавците на горкио) - демек, ако наистина американците посегнаха да ударят Путин, можеш да чекаш скоро отговора, и той ше е изненадващ и мноо болезнен.... ако помниш, как гледаха от Белио дом като пр^ъднали, кога си зе по търлъци Крим, а те чекаха да нахлуе с войска в Киев... демек, най-вероятно нема да е нито предвиден, нито симетричен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 3
comet
преди 7 години
С подобно обръщане на 180градуса (отричане от каквото му помогна в изборите), Тръмп губи повече бивши приятели и поддръжници, отколкото привлечените на своя страна бивши врагове: Donald Trump's biggest fans desert him over Syria airstrikes. The decision to launch airstrikes on Syria marks a major U-turn from the president's previous policies http://***.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-airstrikes-syria-assad-infowars-train-fans-polls-numbers-falling-a7671601.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 27
Ironhorse
преди 7 години
Хахахах,ти вярваш ли на доказани лъжци като московците ?!За руската пародия от Каспийско море имаше НЕЗАВИСИМИ източници, като изявление на държавни служители от Иран и Сирия, че от около 100 изтреляни Калибър от кораби в Каспийско море над 30 са паднали на територията на Иран, и над 40 са паднали не в целта в Сирия.Путин е патологичен лъжец.И ако са толкова неточни Томахоук, защо путинко писка и усилва ПВО на ХОМС ?Нали вече там има Ц300 и 400 и други марки лепила за дърво?Защо не свалиха Томахоук.Защо путкинчо писка за Щита на НАТО ?!Свило се е сърцето на Кремълското джудже, че няма суверенитет за касапи.Още повече пък руската ***, която за около 10 години нападна последователно Молдова, Чечения, Грузия и Украйна.Изтича времето на жужака, ей затова писка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Сега викаш, ние като "приятели" на американците може да им пратим Титан и Волф да приберат ***. В Ирак бяхме теляци, сега може да го работим боклукчии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още