IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява споразумението за избягване на инциденти в Сирия със САЩ

Ракетният обстрел на сирийската военна база е необосновано нарушение на международното право, пише в изявление на руското външно министерство

11:22 | 07.04.17 г. 69
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия прекратява действието на Споразумението за избягване на инциденти и обезпечаване на полетите, сключено със САЩ за гарантиране на сигурността на военните от двете страни при техните действия в Сирия. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Изявлението е отговорът на Русия на въздушните удари, извършени рано тази сутрин от САЩ срещу военна база край сирийския град Хомс. При атаката има големи материални щети, както и шестима загинали, съобщават международните агенции. Атаката беше наредена от американския президент Доналд Тръмп и е реакция на атаката със зарин, извършена преди няколко дни в Сирия.

Западът обвини режима на Башар Асад за нападението, при което загинаха 70 души.

Москва определя удара на САЩ като "демонстрация на сила". "САЩ не за първи път демонстрира такъв безумен подход, който усложнява световните проблеми и създава заплаха за международната сигурност", е написано в изявлението на институцията, оглавявана от Сергей Лавров.

Министерството допълва, че ракетният обстрел на базата е "необосновано нарушение на международното право" и призовава Съветът за сигурност на ООН да обсъди ситуацията на извънредно заседание. 

В изявлението е потвърдена готовността на Русия да участва в решаването на горещите проблеми, особено по отношение на борбата с международния тероризъм. "Ние никога няма да се съгласим с незаконни действия срещу законните сирийски власти, които от дълго време водят непримирима война с международния тероризъм", заявяват още от институцията.

Според руското външно министерство сирийските власти не са отговорни за химическата атака, извършена преди дни, защото Дамаск не разполага с химическо оръжие. За Москва терористичните групировки, срещу които се бори Асад, са източникът на това оръжие. Външното министерство припомня ситуацията в Ирак, когато САЩ обвини Багдад за производство на химическо оръжие. Това твърдение обаче после не беше доказано.

Действията на Вашингтон в Сирия вече получиха подкрепата на основни съюзници на страната - Австралия, Великобритания, Израел, Саудитска Арабия, Япония, Турция и Франция. Официални представители на тези нации заявиха, че ударите са навременни и дават ясен сигнал за политиката на САЩ.

Доналд Тръмп съобщи за атаката, прекъсвайки официалния си обяд с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата трябва да дискутират ситуацията със Северна Корея и опитите, които извърши страната с бойни ракети по-рано през седмицата.

Ударът е бил съгласуван със съюзниците на САЩ, а Москва е била уведомена. Базата, която обстрелваха САЩ, се използва от руските военни, които се намират в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 14 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Защото Камънчо, Анушка вече може и да е купила олиото, но още не го е разляла! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Ами какво очакваш, при положение, че руснаците са били предупредени от самите американци половин час по-рано? - Да направят като сърбите ли навремето: да си окачат на гърдите по една нарисувана мишена и да се строят на пистите, за да ги убият?И двете страни си изпуснаха нервите - американците с тоя удар преди да имат сигурни доказателства за извършителят на газовата атака и руснаците - с прекратяването на споразумението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"... дори тва да значи да полетят сатаните и да последва края на човеците"Брао , бакшиш...къртиш мивки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 7 години
Бог Ким не е путин или садам или кадафи он ше натисне копчетата каквото и да значи това но там демокрацията на перуката няма да се прокара....корея има много да връща на макдоландската раса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 19
Stone_Kold
преди 7 години
Путин ми пада в очите от ден на ден...при толкова военна тахника да остави 60 ракети да достигнат целта и сега писка че щял да отмъсти..*** защо не ги свали като бяха още в полет?нали тури с 400 и каза че над сирия вече нищо няма да прелита? И сега едни 60 ракети стигнали целта си необезпокоявани....тоз човек кога ше реагира мъжки?и да му се чуе думата и види деистивето?май никога...самолети му сваляха сега ракети летяха против негов съюзник асад сащ си расождат корабите по техните територални води на метри от границата им тургат оръжия и путин си стой и само плямпа....ми предприеми агресивна и настъпателна политика спрямо саш и съюзниците им дори тва да значи да полетят сатаните и да последва края на човеците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 35
Ironhorse
преди 7 години
Мъката на путинчо и Кремъл е, че няма суверенитет за диктатори и масови убийци.САЩ могат да ударят където поискат и с каквото поискат от земя, въздух и море, а мадар раша има само наземни бази.Цирка с ракетите от Каспийско море и димящия Кузя разсмяха целия свят.Ракетите паднаха не по зададените цели, а около 1/3 се изсипаха в Иран.А Кузя, Кузя димеше, па го влачиха, па се разбиха самолетите му при кацане, па после го завлачиха до русия.толкова за военната мощ на Кремъл.Тези, дето ръсят простотии, че сега путин ще направи бомбен килим в сирия, могат само да си го чакат.От тук насетне или Путин се отказва от Асад или си заминава с него.Фат Ким е наред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Шестима били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Дъждовния червей , ти май не стопляш , че Тръмпа искат да го стрелят точно затуй дето още се мотае с войната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Всичко почва да ми намирисва. 59 ракети за 70-80 млн. долара и само 4 убити и 10-ина ранени. Ще се изненадам, ако Путин и Тръмп не са се договорили нещо. Асад си тръгва, повличайки и умерената опозиция. Истинска игра на империи :) Жалко, че няма да сме живи когато разсекретят документите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 15
rainmaker
преди 7 години
Какво става тролчета? Нали Тръмп беше голям борец за мир а Хилари щеше да започва 3та световна война? Да не стане само така че Тръмп да я започне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още