IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява споразумението за избягване на инциденти в Сирия със САЩ

Ракетният обстрел на сирийската военна база е необосновано нарушение на международното право, пише в изявление на руското външно министерство

11:22 | 07.04.17 г. 69
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия прекратява действието на Споразумението за избягване на инциденти и обезпечаване на полетите, сключено със САЩ за гарантиране на сигурността на военните от двете страни при техните действия в Сирия. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Изявлението е отговорът на Русия на въздушните удари, извършени рано тази сутрин от САЩ срещу военна база край сирийския град Хомс. При атаката има големи материални щети, както и шестима загинали, съобщават международните агенции. Атаката беше наредена от американския президент Доналд Тръмп и е реакция на атаката със зарин, извършена преди няколко дни в Сирия.

Западът обвини режима на Башар Асад за нападението, при което загинаха 70 души.

Москва определя удара на САЩ като "демонстрация на сила". "САЩ не за първи път демонстрира такъв безумен подход, който усложнява световните проблеми и създава заплаха за международната сигурност", е написано в изявлението на институцията, оглавявана от Сергей Лавров.

Министерството допълва, че ракетният обстрел на базата е "необосновано нарушение на международното право" и призовава Съветът за сигурност на ООН да обсъди ситуацията на извънредно заседание. 

В изявлението е потвърдена готовността на Русия да участва в решаването на горещите проблеми, особено по отношение на борбата с международния тероризъм. "Ние никога няма да се съгласим с незаконни действия срещу законните сирийски власти, които от дълго време водят непримирима война с международния тероризъм", заявяват още от институцията.

Според руското външно министерство сирийските власти не са отговорни за химическата атака, извършена преди дни, защото Дамаск не разполага с химическо оръжие. За Москва терористичните групировки, срещу които се бори Асад, са източникът на това оръжие. Външното министерство припомня ситуацията в Ирак, когато САЩ обвини Багдад за производство на химическо оръжие. Това твърдение обаче после не беше доказано.

Действията на Вашингтон в Сирия вече получиха подкрепата на основни съюзници на страната - Австралия, Великобритания, Израел, Саудитска Арабия, Япония, Турция и Франция. Официални представители на тези нации заявиха, че ударите са навременни и дават ясен сигнал за политиката на САЩ.

Доналд Тръмп съобщи за атаката, прекъсвайки официалния си обяд с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата трябва да дискутират ситуацията със Северна Корея и опитите, които извърши страната с бойни ракети по-рано през седмицата.

Ударът е бил съгласуван със съюзниците на САЩ, а Москва е била уведомена. Базата, която обстрелваха САЩ, се използва от руските военни, които се намират в Сирия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 29 rate down comment 10
abdul
преди 7 години
задават се кофти дни за сирийската опозиция и идил в сирия.след тази простотия с томахавките същото ще се случи на опозицията х100 само че този път и сащ няма да могат да ги спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
comet
преди 7 години
В онази среда (с ограничеки комуникации и време там като гост, а не в къщи) китаецът не може да синхронизира на спокойствие реакцията си (типичен американски дипломатичен тероризъм в действие)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Стрелбата по каубойски едва ли ще впечатли много китаеца...по скоро ше му покаже слабостите на америката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 10
4ervenasgan
преди 7 години
Лека демонстрация на живо в чест на високия...така де, китайски гост, какво ще се случи и с неговото протеже, ако не го вразуми на връщане в Поднебесната ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
comet
преди 7 години
И го правят по типично американски (когато китаеца е в САЩ на среща за подобряване на бизнеса и политиката).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Какво да се прави , Тръмп припомня за себе си , макар и по не толкова удачен начин...сега Русия е на ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още