IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За шистов газ ли е битката в Славянск?

Градчето е в центъра на гигантско находище, чиито залежи ще помогнат на Украйна да се избави от газовото иго на Кремъл

19:59 | 28.04.14 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За шистов газ ли е битката в Славянск?

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень, цитиран от Dnes.bg

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището на шистов газ е почти 8 000 кв. км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни това са 3,6 трилиона куб. м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб. м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеща изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень.

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство. 

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 9
supertrader
преди 10 години
Шистов газ има навсякъде под всеки голям подпочвен водоем и може и под открит водоем да се намери но няма как да се хване да не избяга в атмосферата.Гръмва се под водоема с една малка термоядрена бомба и от температурата се получава шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А има ли друг резервоар Роувура на твоя съсед?Щото ние пробвахме с друг резервоар, стана наистина, но си е голяма главоболия!. За зимата да не говорим, замръзва, въпреки съставките които наливахме за да не става така.Аз лично, като потърпевш от олиото не го препоръчвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 7
deant
преди 10 години
За какво им е чернозем, след като ще влизат в ЕС? Ако Украйна бъде оставена да добива сама храната си, къде ще пласират дотираните си ГМО *** западноевропейците? А за всички фракинг маниаци ще кажа, добре, че няма да съм жив да ви видя как ще унищожите планетата. Или поне се надявам да съм се споминал дотогава, защото ще ми е много болно да го видя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 10
Ку-Ку
преди 10 години
Не подобава на инвестора да публикува такива конспиративни щуротии. Има си други медии за тази цел - "Строго Секретно", в-к "Атака", "Психо", "Телеграф" и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Аз, както виждаш съм написал, че съм скептично настроен към това, че слънчогледа и джанките ще се явят алтернатива за изкопаемите горива ;)))А пък , ако това което казваш за ГМО водораслите, се случи в сроковете и мащабите, които си упоменал, значи излиза, че "арабелите" увЕхват прави ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Бъдещето е на аквакултурите отглеждани в океаните, а там територия има бол! Има ГМО водорасли от които може да се прави много качествено гориво. Въпрос на няколко години е тази технология да почне да се прилага в промишлени размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Хахаха :)))) Дай да сметнем годишния разхода на автопарка в БГ (въобще горивата за ДВГ продадени по бензиностанциите) и да видим колко семки и джанки ше трее да гледаме за да си осигурим нужните горива на растителна основа. Да не се окаже, че земя на която да отглеждаме "папу" няма да има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
Химикалите, които се набиват в земните недра не са с нищо по опасни от нефта и газта, който се намира там, и когото те изместват! Освен това говорим за стотици и хиляди метра под земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Съседът ми кара дизеловият си джип Роувър само с олиото от кооперацията и спря да го меши с нафта. Не вярвах ама си е факт. Сигурен съм че и бензиновите без проблем могат да минат на ракия. Може би нещо трябва да се промени в технологията за да се използват безпроблемно. Тогава БГ става наистина енергиен рай. А какво става с петролните крале в саудитска арабия???? Мисля че светът отдавна е можел да смени петролът с други горива, но на някого това на е изгодно хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Да, добивът на шистов газ е абсолютно безвреден - набиването под налягане на милиони тонове отрови в земните недра си е нещо абсолютно нормално и няма как да има връзка с подпочвените води, които понякога имат неприятния навик по неведоми пътища да стават и надпочвени... както и да е - парата е^бава мамата на фукарата!На мен ми е по-итересно нещо друго: как се мята една го^внана бомба в пространството от нек'ва "ТСН.Тиждень" - ??? Как убедително звучи:"...Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения Юзовски проект...." И вече "имаме НОВИНА!" Без нито един сондаж, без нито един грам добита суровина, без никакви експертни оценки, вече имаме цяла схема, по която убедително ще заливаме Русия с го^вна! Друго си е да обясниш убедително на плоскоглавите защо Русия е изпратияла в Славянск своите "спецчасти"! Нищо, че шефът на военното разузнаване на ЕС завви, че руснаците нямат никакво участие за момента в бунтовете в района на Донбас - това Ройтерс не го тиражира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още