IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин насочва Газпром към Китай

Според експерт газопроводът до Поднебесната империя ще струва на Москва 56 млрд. долара до 2019 г.

09:52 | 19.05.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин насочва Газпром към Китай

Имаме висока степен на готовност за споразумение за износ на руски природен газ за Китай. Прилагането му ще означава, че Русия ще диверсифицира газовите си тръбопроводни маршрути, докато нашите китайски партньори ще намалят тежестта на проблемите, свързани с недостига на енергия и безопасността на околната среда чрез използването на чисти горива.

Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Вести", по повод предстоящото подписване на споразумение за енергийно сътрудническо между Москва и Пекин.

По думите му Кремъл "работи активно, за да се намали зависимостта на двустранната търговия на чуждестранни пазари". "Ето защо в рамките на подобряването на търговията и икономическото сътрудничество фокусира върху революционни сектори, като например енергийна ефективност, опазване на околната среда, производството на лекарства и медицинско оборудване, разработването на нови информационни технологии", каза президентът на федерацията.

Същевременно планираното от руския президент посещение в Китай през тази седмица предизвика най-дългия подем на книжата на енергийния гигант Газпром от 2006 г. насам. Най-големият световен производител на природен газ постигна осем поредни сесии на растеж, добавяйки близо 15 на сто за периода до 144,29 рубли (4,15 долара) за ценна книга на борсата в Москва.

Поскъпването на книжата на руския гигант е знак, че инвеститорите подкрепят предстоящата сделка между Русия и Китай. Решението на Путин да се обърне към Азия дойде, след като западните сили разшириха санкциите, свързани със събитията в Украйна.

"Русия и Китай са по-близо до сделка, отколкото колкото и да е било преди", посочи пред Bloomberg Карен Костаниан, анализатор в Bank of America. "Докато Русия се стреми да диверсифицира износа си на природен газ от Европа, Китай пък иска да разнообрази вноса си на горива", допълни той.

Според експерта Газпром ще трябва да похарчи около 56 млрд. долара през 2019 г., за да изгради нов газопровод до Китай и да разработи газовите находища Ковикта и Чаянда в източната част на Сибир.

"Не е абсолютно сигурност, че сделката ще бъде подписана, тъй като бизнес интересите са по-големи от геополитическите идеи", отбеляза от своя страна Кирил Пишкин, експерт от Mirabaud Asset Management в Лондон. "Цената на природния газ е препъникамъкът в преговорите от повече от десетилетие, така че не е задължително това да се промени. Това е чист бизнес в този момент", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 18
Бате Пешо
преди 9 години
Eвропейците ще внасят от гринговците на петорни цени да им дойде акъла.И както винаги е било ние пак сме в лагера на губещите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Еми европейците щом нямат нужда и са много отворени и не го искат, кво да прай човека, все ше се намери някой, който да го купи ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още