IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Разочаровани сме от реакцията на ЕС спрямо газовия дълг на Украйна

Москва продължава да е отворена за съвместни действия със Стария континент с цел нормализиране на ситуацията, посочи руският президент

17:38 | 15.05.14 г. 5
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Русия e разочарована от липсата на конкретни предложения от страна на Европейския съюз (ЕС) за справяне с проблема с газовия дълг на Украйна и очаква повече действия от Стария континент за справяне с възникналата ситуация. Това заяви руският президент Владимир Путин в специално изявление до европейските лидери, цитирано от ИТАР–ТАСС.

"В началото на април ние направихме предложение за незабавни консултации за разработване на координирани действия за стабилизиране на икономиката на Украйна и устойчивите доставки и транзита на руски природен газ в съответствие с условията по договора", отбеляза руският президент.

"За съжаление трябва да заявя, че конкретни предложения за стабилизиране на ситуацията по изпълнението на украинските задължения и осигуряване на надежден транзит от нашите партньори не са получени", посочи Путин.

Руският президент отбеляза , че "през това време ситуацията с плащанията за руския газ само се влошава", тъй като Газпром все още не е получил никакви средства за доставената газ за Украйна".

"Общият дълг на украинската страна се увеличи от 2,237 млрд. долара до 3,508 млрд. долара", отчете Владимир Путин.

Той посочи също, че в Москва са се провели консултации с представители на някои страни извън ЕС, в които партньорите напълно са споделили опасенията около ситуацията с украинските задължения.

"Бих искал да подчертая още веднъж – това е необходимо решение", каза Путин, визирайки хода на Кремъл да обяви, че ще спре доставките за Украйна, ако Киев не направи авансово плащане до 2 юни.

"Руската федерация продължава да бъде отворена, за да продължи консултациите и съвместните действия с европейските страни с цел нормализиране на ситуацията... Надяваме се да имаме по-активен диалог с Европейската комисия, за да се разработят конкретни справедливи решения за стабилизиране на икономиката на Украйна", добави руският държавен глава.

Цената на природния газ за Украйна в момента е 485,5 долара за 1 000 куб. метра. Дългът на "Нафтогаз Украйна" пък достига 3,508 млрд. долара, така че "никой не може да се съмнява, че това е доста голяма и обективна причина за прилагането на съответните разпоредби по договора за предплащане", посочиха по-рано тази седмица от Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Системата отново се бъгна, реже от постоветеДумата ми бе, че Русия, ако и да спрат милиардите, ще изкара значително по-дълго, отколкото Украйна, ако спре газта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Сигурно. Ама някак повече, отколкото на тях им трябват милиардите, на Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Поиметь Европу? А ...толку что? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SPART
преди 9 години
".. Надяваме се да имаме по-активен диалог с Европейската комисия, за да се разработят конкретни справедливи решения за стабилизиране на икономиката на Украйна", добави руският държавен глава............."==============================Припев:Оркестр гремит басамиТрубач выдувает медьДумайте сами, решайте самиИметь или не иметь....Из песента - "Если у вас нету тети"........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още