IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл отговаря на санкциите на Запада със завой към Китай

Русия се нуждае най-вече от инвестиции в сферата на инфраструктурата, промишлеността и природните ресурси

09:30 | 10.05.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кремъл отговаря на санкциите на Запада със завой към Китай

Русия търси алтернативни бизнес отношения след влошаването в последните месеци на икономическите взаимовръзки с Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Един от най-очевидните варианти е завой на Изток към бързо развиващия се и богат на пари в брой Китай.

Президентът на федерацията Владимир Путин е готов за по-тясно сътрудничество с втората най-голяма икономика, посочи пред Bloomberg представител на руското правителство. По думите му Кремъл се нуждае най-вече от китайски инвестиции в сферата на инфраструктурата, промишлеността и природните ресурси.

Сътрудничеството между Моксва и Пекин не е нещо ново с оглед на изградените обширни търговски отношения. Показател за това е, че Китай е най-големият търговски партньор на Русия в последните повече от 5 години.

Въпреки това руснаците няма да канят китайски инвеститори във всички свои сектори в опит да задържат за себе си силно печелившите бизнеси с добива на платина и злато, както и високотехнологичните проекти.

Най-обещаващото съвместно предприятие може да се появи в производството на петрол и газ, пише WBP Online. Cред обсъжданите варианти са проекти на руския остров Сахалин. Въпреки това изграждането на нови тръбопроводи на Изток няма да бъде лесно.

Втората най-голяма икономика в света и лидер в Азия вече инвестира в руския гигант в производството на поташ Уралкалий. Пекин има планове и за развитие на бизнеса с никел и мед.

Междувременно западните капитали продължават да изтичат от Русия през последните седмици, което бе потвърдено и от данните на няколко топ американски заемодатели. Същевременно обаче повечето чуждестранни петролни и газови компании, като Royal Dutch Shell, ExxonMobil и Total, запазиха тесни връзки с руските си колеги.

Въпреки това правителствата на Запад предупредиха Кремъл, че енергията не трябва да се използва като средство за политически натиск. По-рано тази седмица енергийните министри от Г7 се обединиха около тезата, че ЕС е готов да диверсифицира доставките си на енергия, за да стане по-малко зависим от руското синьо гориво.

Освен това ЕС също така се подготвя да разшири икономическите си санкции срещу руските компании, вземащи дейно участие в украинската криза. Очакванията все пак са наказанията да бъдат ограничени, тъй като европейските политически лидери продължават да се притеснявате от евентуално прекъсване на доставките на газ от Русия като ответна мярка на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 26 rate down comment 0
никой.
преди 9 години
тогава ни убеждаваха Румен Овчаров, Първанов и Станишев в един глас, че за да си гарантираме доставките ще трябва да си повишим доброволно цената на газта. Какво имаше да гарантираме незнам, след като руснаците активно търсят пазари и едва ли биха се отказали от нас, защото и без това купуваме най-скъпата газ в ЕС. Това се получи - не само тогава а и винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Драгомирчо каза че пуска печатницата, нема проблем, пари на корем ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Защо, не Нали и без това имаме свръх производство на Ел. Енергия и дръвца си имаме ..Нищо не е толкова драматично колкото го описват политиците и другите Гурута.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 17
michaelis
преди 9 години
ами чакаме, че EU и те са големи наглеци, даже някой път по-големи и от онея оттатък блатото, но и двете дет викаш ще си седнат на газа още малко ей са зимата ше видим, на дарва ли ше си топлим европейските *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 12
dakl
преди 9 години
Западът , т. е. САЩ и ЕС , непрекъснато поставят някакви условия и същевременно адски са недоволни , когато някой друг се опита да поставя условия независимо от това дали са законни или не. Е, очевидно съвсем скоро ще се научат да се съобразяват и те с другите, но всяко нещо с времето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 0
Bobacho
преди 9 години
"поташ" !!! Поне речник им раздайте на тия преводачи. Да не говорим, че средно интелигентен човек ще се сети от името на завода какво се прави в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 9 години
До mick Вероятно си малолетен и не си спомняш 2006 година. Тогава България в лицето на Станишев и Първанов прекрати изряден договор за доставка на газ с цена 86 долара за 1000 куб. метра и валиден до 2010 г. Подписа се нов който обвърза цената с тази на петрола, долара и т.н. По този начин ние подарихме на Газпром едни 2 000 000 000 лева. Следователно съществува нация, населяваща България и желаеща скъпи братски суровини. Опровергай ме с аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 13
Tony
преди 9 години
Тооочно така!!!Путин да си гледа на Изток!Да си вземе всички "енергийни" (мафиотски) експерти от бг и да си ги заведе в сибир да развиват енергетиката! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
data
преди 9 години
Ахъмммм , жълтичките ги чакат с отворени обятия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 7
mick
преди 9 години
Е, че кой иска да плаща повече? Вие? :)Значи, енергията не трябвало да се използва за политически натиск, а пък инвестициите и финансите могат? Че то е едно и също. Само, че някой е решил, че не е. Щото всичко му е позволено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още